Skocz do zawartości

PCI-E 5.0 x16 dla GPU na B650 - działa na ASRock B650M-HDV/M.2, Gigabyte B650 EAGLE (rev. 1.0) rev. 1.2 i pewnie innych płytach B650 nie posiadających oficjalego wsparcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze 2.5 roku temu bym od razu kupował 5.0, ale później kupiłem AMD i "wyczilowałem", nagle po intelu przestałem grzebać w biosie, szukać max stabilnych ustawień, przestałem ustawiać na żyletki...pozwoliłem sprzętowi płynąć jak chce (no dobra z 7800x3d to i tak niewiele się dało zmienić) :rotfl2:

Opublikowano
39 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Jeszcze 2.5 roku temu bym od razu kupował 5.0, ale później kupiłem AMD i "wyczilowałem", nagle po intelu przestałem grzebać w biosie, szukać max stabilnych ustawień, przestałem ustawiać na żyletki...pozwoliłem sprzętowi płynąć jak chce (no dobra z 7800x3d to i tak niewiele się dało zmienić) :rotfl2:

Oj ja też tam na auto/default mam większość ustawień. Szkoda życia aby włos na czworo dzielić moim zdaniem.
A co do PCI-E 5.0 x16 to fajnie, że za darmoszkę to działa na B650. Na mój gust to robota AMD - nie vendorów mobo. Ci od zawsze dawali coś ekstra dla "dłubaczy".

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

@LameismynamePoważnie bym zmienił jeszcze kilka lat temu...Panie ja w 2020 zmieniałem mobo b450 na b550 żeby mieć pcie 4.0 przy 5700xt :E Nic to nie dawało poza świadomością, że wreszcie jest 4.0, nic nie dające ale jest :rotfl2:

No ja twardo siedziałem na B450 Aorus Elite, a płyta różne karty widziała z 5700XT włącznie ;) Co ciekawe były wersje biosu, które odblokowały PCI-E 4.0 x16 ale te wersje były pre-ryzen 5xxx i nie chciałem ryzykować nie działania z R5 5800X.
Znowu jak miałem RX 6600XT to na pewno miała słabszą wydajność pracując na PCI-E 3.0 x8.

Opublikowano (edytowane)

jeszcze jedna uwaga, bo być może niektórzy się podniecają..

na techpowerup bodajże też, ale nie wystarczą odczyty jak z samego cpu-z gdzie przy karcie z 5.0 pokazuje 5.0   ( czerwony pisak )

w gpu-z też pokazuje 5.0 ( czerwony pisak ) ale już faktyczne to 4.0 ( zielony pisak )

karta potrafi x5 ale wynegocjowała tylko x4 

musi być tak jak na drugim screenie, zapożyczone od Lamy, że wszędzie jest 5.0

albo dobrze działa to tylko z nvidią  8:E   hmm...

obrazki na przykładzie msi b650, gdzie w bios nawet nie ma możliwości wyboru 5.0

Lama GB ax, gdzie ten wybór jest ( posty wyżej )

b650 msi and card 5.0 gpu.jpg

od lamy 50.jpg

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

@DarkeVoja mam chiński riser który kupiłem z 2.5 roku temu do 6950xt. Żeby czasem nie głupiało coś w biosie wbiłem na sztywno 4.0, ale na 5.0 i tak też tylko 4.0 łapało.

edit

Dla ścisłości, bo pisałem wcześniej że mam go za free...później go sprzedałem a niedawno odzyskałem z kompa który został u mnie po upgrade :) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DarkeVo napisał(a):

a tym czasem u mnie z riserem 4.0

widocznie Ci chińczyk dał też nieoficjalne wsparcie na riserze...

ale twoje screeny mają się nijak do tego tematu, tylko zamieszanie robią

bo masz płytę x670E z oryginalnie pcie 5.0       

temat jest o nieoficjalnym wsparciu na B650 i tylko o tym

Edytowane przez miro
Opublikowano

@miro Nie bij chłopa, dobrze chciał - o riserach też gadaliśmy ;) 
Jak widać na jednych riserach działa, na innych nie.

Co do płyty, mam Gigabyte bez AX. Na AX montowałem zestaw kumplowi na wakacjach i z jakimś trochę starszym biosem nie miał PCI-E 5.0

A co do testu prędkości - najlepiej zrobić ten z 3d Marka co realnie testuje przepustowość - tam nie ma wtedy wątpliwości czy jest 4.0 czy 5.0, bo różny soft może przekłamywać.
Jak wspominałem - nie chcę robić update biosu do najnowszej wersji bo nie chciałbym mimo wszystko stracić 5.0 dla GPU. Może ktoś inny sprawdzi ;) 
Co ciekawe, moja wersja jest niedostępna na stronie Gigabyte.

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

dobrze chciał - o riserach też gadaliśmy

tak, ale robi się bałagan, temat o b650 a jak zwykle na tym forum każdy o wszystkim, starajmy się przynajmniej...

33 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

nie chcę robić update biosu do najnowszej wersji

wg znaków a niebie i ziemi tylko 35 to miała, potem znowu wróciło, gdzieś dziś wyczytałem że na msi mimo braku wyboru działa to jeśli damy na auto.. autentycznie zaczym się zastanawiać czy to działa z kartami nvidii, a z radeonem już niekoniecznie..

na dowód b650 gaming plus wifi ale z RTX 5070

msi b650 gaming plus stary bios jest 50.png

gigabyte-zmiany-nie-ma-50.jpg

Opublikowano

@miro Na reddicie piszą, że w Gigabyte na F37g działa PCI-E 5.0 dla GPU (to pewnie beta przed pełną F37), stąd na F37 teoretycznie może działać. F35 w którym to usunęli jest z lipca i akurat na wakacjach był wysyp newsów o wycofaniu nieoficjalnego wsparcia dla 5.0 na płytach Gigabyte, więc możliwe, że tylko w tej wersji to zablokowali.

A co do zależności działania PCI-E 5.0 x16 dla kart Nvidii i niedziałania dla kart AMD to aż sam jestem ciekaw...
Może u kolegi @Krzysiak to nie riser a gpu płata figla... stąd to nie działa. 

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Będąc szczerym jest to dla mnie bez znaczenia, bo nie zmienia nic w  kwestii wydajności :) Choć akurat to wina risera, bez niego karta śmiga w 5.0 :) 

A to ok.

Z takimi nowinkami tak jest, że w momencie gdy są nowinkami niczego nie zmieniają, a jak już będą istotne to ten dzisiejszy sprzęt będzie przestarzały xD 
No ale lepiej coś mieć jak nie mieć. Gratis to uczciwa cena. Pamiętam jak chciałem dać za płytę 2x tyle żeby miała PCI-E 5.0 x16 "na zapas". Zlamiłbym ;)