Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Korzystam na codzień z Linux Mint i wszystko mi działa oprócz jednej rzeczy.
Nie jestem w stanie odczytać pliku PDF UPO (Urzędowe Poświadczenie Odbioru). Próbowałem już z Xreader oraz qpdfview, ale one nie zadziałały.

Czy znacie jakiś Linuxowy czytnik PDF, który poprawnie odczyta ten plik i ściągnie zawartość UPO ?

Oficjalnie rekomendowany jest tylko Adobe Acrobat, ale wolałbym go uniknąć o ile jest jakaś inna sensowna alternatywa do tego szpiega.

Opublikowano

Próbowałem okular, a następnie Evince. Okular przynajmniej mnie poinformował, że nie wspiera formularzy XFA. Reszta tylko milcząco nie wczytuje poprawnie zawartości. Internety mówią, że jedynym wyjściem jest użycie Master PDF, ale ten przy instalacji krzyczy, że brakuje zależności libqt5gui5, więc z nim też się nie udało :(

Opublikowano

A co za problem zainstalowac tą biblioeteke ibqt? Probowales cos z tym ogarnac?

Podobno firefox/brave wspiera pdf filling with xfa forms czy cos  - sprawdz

Może https://www.qoppa.com/pdfstudioviewer/download/ - choc watpie to warto sprawdzic

Ale wydaje sie ze najlepszym rozwiazaniem bedzie master pdf editor

Tutaj masz jedno z rozwiazac o podobnym problemie https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=443505

Opublikowano

Dzięki za próby pomocy, ale niestety wszystko co podałeś jednak nie działa.

Qoppaa PDFstudioviewer od razu zakrzyczał, że nie wspiera XFA.
Master PDF editor udało się zainstalować przez wiersz poleceń i po otwarciu pliku dwa guziki się wczytały, ale poza tym nic więcej nie było widać.

Firefox poprawnie wyświetlił plik z formularzem, ale nie dało się wpisać choćby jednej litery w formularz, żeby potem pobrać zawartość.

Na koniec trafiłem na informacje, że te formularze XFA to jest funkcja autorska Adobe, i nigdzie indziej jej raczej nie zobaczymy w pełni możliwości. Niestety nasze kochane państwo (i nie tylko nasze z tego co czytam w Internetach), nie daje alternatyw do pobrania UPO. Chyba będę musiał odpalić komputer żony z Windowsem, żeby coś z tym dalej zrobić.

Opublikowano

Próbowałem bezpośrednio przez Wine (zgodnie z instrukcją). Adobe Reader 11 się instaluje, ale UPO się nie wczytuje poprawnie (widać tylko 2 guziki jak w przypadku Master PDF).

Próbowałem też z nowszymi instalatorami przez Wine oraz przez Lutris. Przy Wine instalator wywala błąd, że brak pamięci. Lutris też nie jest w stanie zainstalować. Jak próbowałem z instalatorem 64bit, to też sypie błędami, ale dociąga do końca instalacji - niestety w tym ostatnim przypadku program się nie uruchamia.

No niestety chyba nic z tego nie będzie na Linuxie

Opublikowano
W dniu 8.05.2025 o 08:58, Mistral85 napisał(a):

Dzięki za próby pomocy, ale niestety wszystko co podałeś jednak nie działa.

Qoppaa PDFstudioviewer od razu zakrzyczał, że nie wspiera XFA.
Master PDF editor udało się zainstalować przez wiersz poleceń i po otwarciu pliku dwa guziki się wczytały, ale poza tym nic więcej nie było widać.

Firefox poprawnie wyświetlił plik z formularzem, ale nie dało się wpisać choćby jednej litery w formularz, żeby potem pobrać zawartość.

Na koniec trafiłem na informacje, że te formularze XFA to jest funkcja autorska Adobe, i nigdzie indziej jej raczej nie zobaczymy w pełni możliwości. Niestety nasze kochane państwo (i nie tylko nasze z tego co czytam w Internetach), nie daje alternatyw do pobrania UPO. Chyba będę musiał odpalić komputer żony z Windowsem, żeby coś z tym dalej zrobić.

Czy to na pewno chodzi o UPO?

Jeżeli nic od marca nie zmieniali, to ja normalnie pobrałem pdf-a i mogę go odczytać Foxit Reader-em. Nie ma tam żadnego formularza, nie trzeba niczego dociągać itp.

Ewentualnie czegoś nie pamiętam i najpierw otwierałem Adobe, a potem zapisałem do pdf-a, ale zostałby mi jakiś ślad na dysku. Adobe ma zapamiętany ostatnio otwierane upo z 2016.

Opublikowano
W dniu 10.05.2025 o 15:58, Bono_UG napisał(a):

Czy to na pewno chodzi o UPO?

Jeżeli nic od marca nie zmieniali, to ja normalnie pobrałem pdf-a i mogę go odczytać Foxit Reader-em. Nie ma tam żadnego formularza, nie trzeba niczego dociągać itp.

Ewentualnie czegoś nie pamiętam i najpierw otwierałem Adobe, a potem zapisałem do pdf-a, ale zostałby mi jakiś ślad na dysku. Adobe ma zapamiętany ostatnio otwierane upo z 2016.

Jak składasz PIT, to dostajesz kod do wpisania w UPO. Samo UPO dostępne jest tutaj. Sam zobacz jak to wygląda. Wpisuje się kod, który dostaje się przy składaniu PIT-u, klika na interaktywny guzik i rezultatem powinien być wypełniony formularz. Wtedy dopiero ma sens wydrukowanie/zapisanie pliku. Niestety nawet Foxit Reader uruchomiony w Wine nie pomógł mi tutaj.

Opublikowano
W dniu 13.05.2025 o 11:52, Mistral85 napisał(a):

Jak składasz PIT, to dostajesz kod do wpisania w UPO.

Nie kojarzę żadnych kodów. Loguję się do e-urzędu skarbowego, wchodzę w moje dokumenty i normalnie mogę wyeksportować zarówno deklarację jak i UPO, w postaci pdf lub xml.