Ravenik 29 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Temat podobny do innych, z tym że zakładam budżet do 5k zł. Rozważam zmianę obecnego, niezłego monitora ips: Alienware AW2723DF, na jakiś w/qd/.../oled 27 cali/matowy lub glossy. Nie znam się na technologiach oled, ale zainteresował mnie model: ASUS ROG Strix OLED XG27ACDNG Pytanie mam takie, krótkie i konkretne: czy są inne monitory w/qd/.../oled które dadzą lepszą wyrazistość czcionki w pracach biurowych????? Mogą być droższe. >Proszę o konkretne modele<. Nie miałem dotąd styczności z żadnym ekranem oled. Parametry sztywne: 25-27 cali, mocowanie Vesa 100x100 (ale to chyba wszystkie monitory mają). Dostępność w Polsce. Parametry pożądane: 1440p. Nie umiem póki co optymalizować moich, na razie hobbystycznych, projektów Unreal Engine dla 4K. Już w 2.5K moja karta graficzna ledwie "zipie" Zastosowanie: 30% prace w ms office i edytorach tekstu (jasne tło, czarna czcionka), 20% youtube (w tym tutoriale i rozrywka) 20% projektowanie w Unreal Editor (ciemne tło, biała czcionka) 15% przeglądanie www, 10% gry AAA 5% obróbka grafiki 2D Edytowane 20 Maja przez Ravenik
kamilos69 201 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Przy Twoich zastosowaniach omijaj oleda z daleka. Edytowane 20 Maja przez kamilos69 1 1
galakty 1 829 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) Bez kitu... 10% gry, reszta praca, to nawet u mnie gdzie myślałem że dużo pracuję na monitorze mam minimum 25-30% rozrywki Chyba bym minileda brał na matrycy VA za 1300 zł i zapomniał o temacie. Edytowane 20 Maja przez galakty 1
some1 369 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja W oledach na rynku masz dwa rodzaje matryc, oba mają swoje bolączki i żaden nie jest idealny. Oba są wystarczające do pracy z tekstem o ile nie masz jakichś schorzeń. Producenci poszczególnych monitorów nic tu więcej nie wyczarują, najwyżej jakieś wyostrzanie mogą w firmware dodać. 1
Wu70 510 Opublikowano 20 Maja Opublikowano 20 Maja (edytowane) W sumie ja mam nawet sporo mniej niż 10% gier Jeżeli chodzi o czcionkę i wysoki budżet to masz jedną mocną opcję 27" 4K. Jak zejdziesz do 1440p to może być ten Asus ale tak samo dobrze wypadnie ta sama matryca w tańszych modelach lekko poniżej 3k (a przy 240Hz nawet blisko 2k) Edytowane 20 Maja przez Wu70 1
Ravenik 29 Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja (edytowane) Biorąc pod uwagę powyższe posty, przyglądam się monitorowi (4K): ROG Swift OLED PG27UCDM https://allegro.pl/oferta/monitor-asus-rog-swift-oled-pg27ucdm-27-qd-oled-0-03ms-240hz-hdr-4k-uhd-17525740741 https://rog.asus.com/pl/monitors/27-to-31-5-inches/rog-swift-oled-pg27ucdm/ Przyznam że nie mogę dojść jaką dają gwarancję na wadliwe piksele, bo na stronie Asusa piszą Covered Models: PG Series Ale dodają: (OLED Models not applicable) Czy są jakieś inne modele 4K/27" godne zainteresowania? I prośba o wyjaśnienie: czy mając w.w. monitor powinno się włączyć auto-ukrywanie paska zadań, oraz ustawić ciemne tło pulpitu? W celu oszczędzania matrycy. To już by mnie nieco ostudziło do zakupu, ponieważ lubię mieć zdjęcia na tapecie pulpitu. Edytowane 21 Maja przez Ravenik
kamilos69 201 Opublikowano 22 Maja Opublikowano 22 Maja (edytowane) 12 godzin temu, Ravenik napisał(a): I prośba o wyjaśnienie: czy mając w.w. monitor powinno się włączyć auto-ukrywanie paska zadań, oraz ustawić ciemne tło pulpitu? W celu oszczędzania matrycy. To już by mnie nieco ostudziło do zakupu, ponieważ lubię mieć zdjęcia na tapecie pulpitu. Używaj normalnie jak każdego innego monitora i olej wszystkie oledowe zabobony. Chyba że masz zamiar się gapić w pulpit 24/h Edytowane 22 Maja przez kamilos69
Ravenik 29 Opublikowano 23 Maja Autor Opublikowano 23 Maja (edytowane) A czy taki monitor oled może się trafić w stanie początkowym bez wadliwych pikseli czy to się raczej nie zdarza? Pytam bo jeśli urządzenie ma ekran (czyli jest to laptop lub monitor) to zwykle proszę sklep (Komputronik) a właściwie salon w mojej okolicy, aby testowali sprzęt i powiadomili mnie o możliwości odbioru jak trafią egzemplarz bez wadliwych pikseli. W przypadku ostatniego zakupu musieli odsyłać pierwszy monitor (Alienware) i dopiero drugi był OK. Ta usługa jest dodatkowo płatna, tylko zastanawiam się czy przy tych Oledach w ogóle jest szansa trafić egzemplarz bez wadliwych pikseli w stanie "początkowym"? Chodzi mi o ten Asus 4K: PG27UCDM. Niby 4K to więcej pikseli więc wydaje się statystycznie większa możliwość trafienia jakiś wadliwych. Edytowane 23 Maja przez Ravenik
Send1N 2 454 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja To jest jak zawsze loteria.. ostatnio kupiłem monitor i za pierwszym razem trafiłem egzemplarz w 100% "czysty" a doświadczony telenowelą z poprzednich lat przyglądnąłem mu się uważnie po wyjęciu z pudła nawet stopki nie zamontowałem tylko na łóżko podpięty przez 5 metrowy kabel hdmi i wpatrywałem się w matrycę na różnych kolorach tła poprzedni monitor wymieniałem 4 razy a piąta sztuka i tak przyszła z dwoma bad pixelami, na szczęście w rogu były niewidoczne poza białym tłem więc już zostawiłem bo nie miałem siły z tym walczyć
Rekomendowane odpowiedzi