ket_rab 152 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja Podnoszę szybkość internetu w Netii więc do nowego routera potrzebuje switcha z portami 2,5-gigabitowymi. Najchętniej wybrałbym TP-Link SG105-M2 czy polecacie coś innego?
narmiak 83 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja Zależy od wymagań. Routery zazwyczaj będą miały 4 porty 2,5 Gbps, więc jak nie masz dużej ilości urządzeń z takimi kartami sieciowymi to możesz rozważyć podłączenie ich bezpośrednio do routera, a resztę pod dowolny switch gigabitowy jeżeli już taki masz. Switch który podałeś to najzwyklejszy w świecie "głupi" sprzęt. Wpinasz i działa, ale nie ustawisz tam VLANów ani nic takiego, nie ma PoE, nie można nim zarządzać. Nie każdy tego potrzebuje. Ja do swojej sieci bym poszedł w USW-Flex-2.5G-5 dla mniejszej ilości urządzeń, USW-Flex-2.5G-8 dla odrobinę większej, USW-Flex-2.5G-8-PoE jeżeli potrzebowałbym do tego PoE (czyli w praktyce by to było właśnie USW-Flex-2.5G-8 do jednego portu w routerze a USW-Flex-2.5G-8-PoE do drugiego ). Jednak ja już mam router z tej firmy z wbudowanych kontrolerem, 2 AP, "gorszy" switch 16 portowy z PoE i w razie czego możliwość postawienia kontrolera osobno w dockerze na którymś z serwerów. Na pewno znajdziesz do kupienia sprzęt, który może więcej i szybciej, ale dla domowego użytkownika to wystarczy ten podstawowy, który podałeś na początku.
ket_rab 152 Opublikowano 23 Maja Autor Opublikowano 23 Maja Router w przedpokoju a do pokoju mam pociągnięty kabelek i tu będzie switch do którego podłączony będzie PC, dekodery tv. Switch już zamówiony.
Rekomendowane odpowiedzi