Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema

Montujemy z kolegą kompa dla jego syna, ale "stary" też chce na tym pograć w 120fps w F1 2025 albo w VR jak się uda.

W kilku częściach mam dylemat albo brak typów.

Płyta: Asrock B650M HD/V - w przyszłości ma być tu 9800x3d lub jego następca, sytuacja ze zdychaniem 9800x3d na Asrockach nie jest jeszcze w 100% jasna, ale za 480zł nic lepszego nie znajdę. Jak macie inną opinię to śmiało. 

Proc: model ustalony - 7500F, tylko pytanie gdzie kupić tanio żeby była pewna gwarancja 36 miesięcy 

RAM: Kingston Fury Beast 2x16GB CL30 6000, ale tutaj są o 50zł taniej lub drożej inne modele, więc jestem otwarty na sugestie. Załóżmy, że będą lecieć na 6000 36-36-78 przy niezbyt dobrym przeciągu w obudowie

Obudowa: tutaj najbardziej potrzebuję porady. Corsair 4000D może? Budżet? 200-500zł. Najlepiej jakby nie robiła problemów z zaginaniem kabla na kartach 5080, żeby można w niej zmieścić każdą kartę i duży cooler na CPU. Wygląd - jak w tej samej cenie może być szyba i ładniejszy wygląd to OK, ale dopłacać 100% więcej za sam wygląd przy podobnej funkcjonalności to nie. 

Chłodzenie proca: Póki co celuję w THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SE za 170zł będzie najlepszym wyborem? Chodzi o to, żeby 9800x3d w lato pod tym się nie dusił i żeby poza latem chłodzenie pracowało dość cicho. 

SSD: 1TB M2. Tutaj nie mam jeszcze faworyta, ale w wątku obok Xkom polecał WD SN580 za ok 230zł. Jak za do np. 350 byłby jednak dysk o sporo wyższej klasie (nie chodzi o maksymalne transfery a o zachowanie po zapełnieniu i czasy dostępu w grach itp) to można dołożyć.

karta graficzna: Póki co celuję w 5070 Zotac Solid 12GB. Ciężko znaleźć info na temat kart 5070. Zotac to jednak 5 lat gwarancji. Cenowo wychodzi zaledwie 100zł drożej od najtańszych palitów i ganwardów

zasilacz: tu nie mam jeszcze wybranego, ani nawet faworytów. Cena 250-400zł. 

Na razie myślałem o MSI MAG A750BN 750W 80+ Bronze i  be quiet! Pure Power 12 650W 80+ Gold, oba w okolicach 300zł. Fajnie jakby można na tym w przyszłości zrobić jakiś upgrade np. proca do 9800x3d albo grafy do 6070ti. A może jednak dołożyć i kupić coś, co poradzi z oboma upgrade'ami na raz? Np. pobór ala 9800x3d + 5080. 

monitor: Tutaj największa zagwozdka. Doradźcie coś na TN lub IPS. Nie na VA. Oczywiście 144Hz. Różnie może być z budżetem więc na razie rozważamy 400-700zł, ale się zobaczy. Może 1000-1200 też będzie wchodziło w grę. Rozważam też używane starocie z Allegro za 500zł, bo przy nowych LG 1440p sporo ludzi narzeka na wyraźnie gorsze męczenie oczu. A na allegro widzę jakieś ponoć jeszcze zdrowe Asusy P278G. TN 1440p 144Hz, g-sync. Za 5 stów to chyba lepsze niż jakiś nowy badziew. Grane będzie na monitorze, na telewizorze i w VR, do tego większy wydatek na monitor w 2025 nie bardzo ma sens no i nie ma na to teraz kasy, więc lepiej brać nawet 1080p 144Hz TN teraz, a za rok czy dwa się zmieni na OLEDa 240Hz czy coś.

Rozmiar? 24-27. Rozdziałka 1080p lub 1440p ale lepiej 1440p szczególnie że pod maską 5070, który sobie fajniej będzie wtedy radził z DLSS4.

Młody będzie grywał w e-sportówki, więc fajnie jakby monitor sobie jakoś radził z ruchem. Stąd odrzucam pomysł na VA. Jak będzie chciał ładnych kolorków to sobie pogra na OLEDzie 55" (jeśli stary akurat serialu nie ogląda ani nie jeździ w F1 ;) )

klawiatura i mysz: na razie najtańsze. Niech sobie młody potem zbiera na drogie wynalazki typu gamingowa mysz i klawa mechaniczna. Ale co kupić, żeby klawisze się nie blokowały przy 2 wciśniętych klawiszach i żeby mysz się nie gubiła w szybkim ruchu w Counter Strike'u? Coś lepszego niż Logitech G102 za ok 100zł? Ta ma spore wady i się rozpadła mi po 2 latach, ale przynajmniej nie gubi się przy szybkich ruchach.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
37 minut temu, VRman napisał(a):

Płyta: Asrock B650M HD/V - w przyszłości ma być tu 9800x3d lub jego następca, sytuacja ze zdychaniem 9800x3d na Asrockach nie jest jeszcze w 100% jasna, ale za 480zł nic lepszego nie znajdę. Jak macie inną opinię to śmiało. 

1. https://www.ceneo.pl/183017220

2. https://www.ceneo.pl/181710918  (tylko trzeba dokupić radiator na dysk, choćby za 5zł)

3. https://www.ceneo.pl/142748918

4. https://www.ceneo.pl/163669350

38 minut temu, VRman napisał(a):

Proc: model ustalony - 7500F, tylko pytanie gdzie kupić tanio żeby była pewna gwarancja 36 miesięcy 

Sferis.

38 minut temu, VRman napisał(a):

RAM: Kingston Fury Beast 2x16GB CL30 6000, ale tutaj są o 50zł taniej lub drożej inne modele, więc jestem otwarty na sugestie. Załóżmy, że będą lecieć na 6000 36-36-78 przy niezbyt dobrym przeciągu w obudowie

Goodram IRDM.

39 minut temu, VRman napisał(a):

Obudowa: tutaj najbardziej potrzebuję porady. Corsair 4000D może? Budżet? 200-500zł. Najlepiej jakby nie robiła problemów z zaginaniem kabla na kartach 5080, żeby można w niej zmieścić każdą kartę i duży cooler na CPU

Genesis Irid 505F jest teraz w promo w Euro za 239zł. Drożej Regnum 400, Corsair FRAME 4000D RS, be quiet 500DX, Fractal Focus 2 (+wentyl na tył) itp.

41 minut temu, VRman napisał(a):

Chłodzenie proca: Póki co celuję w THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SE za 170zł będzie najlepszym wyborem? Chodzi o to, żeby 9800x3d w lato pod tym się nie dusił i żeby poza latem chłodzenie pracowało dość cicho. 

Thermalright ma niemożliwy do pobicia stosunek ceny do wydajności. Assassin 120Se kosztuje 160zł, a Phantom Spirit (jedna rurka cieplna więcej) 176zł.

42 minuty temu, VRman napisał(a):

SSD: 1TB M2. Tutaj nie mam jeszcze faworyta, ale w wątku obok Xkom polecał WD SN580 za ok 230zł. Jak za do np. 350 byłby jednak dysk o sporo wyższej klasie (nie chodzi o maksymalne transfery a o zachowanie po zapełnieniu i czasy dostępu w grach itp) to można dołożyć.

SN580 bardzo dobrze zachowuje się po zapełnieniu, ma też niskie czasy dostępu, to udana budżetowa jednostka. Budżetowa bo ma np. kontroler bez DRAMu. Na papierze ADATA S70 ma niezłe komponenty, ale jest sporo narzekań na zgony tych dysków. Poza tym PNY CS3140, WD SN850:

https://www.ceneo.pl/106134205

https://www.ceneo.pl/99482302

https://www.ceneo.pl/139788945

49 minut temu, VRman napisał(a):

zasilacz: tu nie mam jeszcze wybranego, ani nawet faworytów. Cena 250-400zł. 

Takie coś:

https://www.ceneo.pl/182284326

Wariant 850W nie jest specjalnie droższy:

https://www.ceneo.pl/182961644

XPG Core Reactor VE 750W w promocji:

https://www.morele.net/zasilacz-xpg-core-reactor-ii-ve-750w-corereactoriive750g-bkceu-13671360/

54 minuty temu, VRman napisał(a):

monitor: Tutaj największa zagwozdka. Doradźcie coś na TN lub IPS. Nie na VA. Oczywiście 144Hz. Różnie może być z budżetem więc na razie rozważamy 400-700zł

699zł:
https://www.ceneo.pl/172504882

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki :uklon:

ale sprawa jeszcze otwarta i mile widziane opinie innych userów. 

Co do SSD - już myślałem, że warto dopłacić, ale ten sn850 nadal nie ma DRAMu...

To nie wychodzi za bardzo w testach, ale za to w grach widziałem że to potrafiło robić różnicę. Może te użycie RAMu kompa jako cache nie jest takie piękne jak je malują?

Nigdy nie używałem SSD bez DRAMu, więc nie mam doświadczenia.

Co do zasiłek - dopisuję do "listy kandydatów". Jest jeszcze MSI 750 z serii GL i 50zł drożej to samo w 850, ale to już 450, a mówiłem, że za ok 300 coś się znajdzie więc może coś z tych co polecasz choć o nich nic nie wiedziałem (co nic nie znaczy, bo się na zasilaczach ogólnie nie znam)

Z tego co widzę, to dobra 750tka nawet od biedy wystarczy do 9800x3d + 5080, więc chyba z tego high-endowego Bequieta 650 zrezygnujemy. Fajnie jeśli za 3 lata będzie można zrobić upgrade bez wymiany zasiłki.

Później poczytam o tych modelach co poleciłeś.

PS. Byłbym wdzięczny gdybyś doprecyzował w jakim sensie polecasz dane części. Np. monitor - to model który polecasz, czy pierwszy z brzegu w ceneo jaki spełnia założenia? (1440p IPS)? 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

WD SN850X ma DRAM, to jeden z czołowych dysków PCI-E 4. DRAM nie robi żadnej różnicy w grach, ogólnie o ile masz SSD to nie powinieneś czuć różnicy.

Pure Power 12 to jest średniopółkowy be quiet!, high end kosztuje więcej.

Monitor polecam bo (recenzja):

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, kalderon napisał(a):

WD SN850X ma DRAM,

Na reddicie widzę spory, kilku mówi, że ma, a kilku że nie.

Jest też argument, ze producent na stronie produktu nie wspomina o DRAM.

Na razie chyba stanie na tym tańszym, bo nie wiadomo jak będzie grane, więc może będzie potrzebny 2TB.

Opublikowano

To akurat się zdarza, ale wycięcie DRAMu i związana z tym zmiana kontrolera to już duża impreza, spore ryzyko wpadki wizerunkowej, lepiej po prostu wypuścić nowy model.

3 godziny temu, VRman napisał(a):

Na reddicie widzę spory, kilku mówi, że ma, a kilku że nie.

Nikt nie mówi że nie ma tylko anonimy pytają czy ma bo nie ma o tym wzmianki na stronie producenta. SN850X ma DRAM i za 339zł jest to obecnie najtańszy topowy dysk PCI-E 4.

Opublikowano (edytowane)

Musi być Nvidia, niestety

OK, 

Buda. Tylko stary Be-quiet 500DX jest szeroki, więc zasugeruję koledze tą. 

Jak nie udźwignie budżetu i będzie musiał gdzieś kroić to ta Genesis IRID wypada mega opłacalnie. Ale szerokość to tylko 165mm dla CPU, dalej jedna ma 170mm, i właśnie ten 500DX ma 190mm co pozwala na podpięcie karty bez wyginania kabli, co się przyda jakby za kilka lat zmieniał na np. 6070ti o poborze 5080tki

edit: piszą w recce że ten 500DX nie bardzo do zasilaczy ze sztywniejszym okablowaniem. Hmm..

Monitor - ma potężne problemy ze srebrzeniem, jednolitością czerni i bieli, i ustawieniem overdrive'a który działa tylko w jednym ustawieniu poprawnie. Do 180fps overdrive na 3, a jak w grze spadnie do 60fps to overdrive na 1. 

Jednak za 700zł 27" 1440p na IPS - chyba jednak go kupi. Najwyżej jak będzie naprawdę kupa, to się odeśle w ciągu ustawowych 14 dni i będzie myślało dalej. 

Zabetonowane już na amen i nie potrzebujące dalszych rad

- CPU - będzie 7500f ze sferisu

- płyta - zostaje asrock bo jest świetna okazja akurat i nadzieja w nowych BIOSach, że już 9800x3d psuć nie będą

- SSD - SN580 albo SN850X, 1 lub 2TB (ale jeszcz jakąś taniznę by się przydało do klona systemu, bo kolega niekumaty komputerowo i chcę mu zrobić zapasowy system, że jak chce pograć to ma gra działać, a nie akurat coś się uwaliło bo aktualizacja windy albo bo sterowniki nowe popsute zassało, albo nagle coś w sofcie do VR należy przywrócić do starszej wersji bo w nowej coś się krzaczy

- klawiatura i mysz - wybór  padł na nic, bo młody już jakieś dostał :]

- chłodzenie - Peerless Assassin 120SE za 180zł po promocji. Nie znalazłem nigdzie za 160 i nie zamierzam szukać dalej dla 20zł ;]

Reszta będzie płynna jeszcze pewnie z dobę - półtorej.

Karta na 90% zostanie ten Zotac, choć młody marudzi, że chce ładniejszą. Niech se marudzi - na zdrowie mu wyjdzie. :)

Za 2500 nie Ventus i nie FE, a z gwarancją +2, to raczej nic lepszego nie będzie

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Ale szerokość to tylko 165mm dla CPU, dalej jedna ma 170mm, i właśnie ten 500DX ma 190mm co pozwala na podpięcie karty bez wyginania kabli, co się przyda jakby za kilka lat zmieniał na np. 6070ti o poborze 5080tki

Mocniejsze karty nie są specjalnie szersze od słabszych właśnie z tego powodu - standardowa szerokość obudów. Nvidia zrozumiała swój błąd dlatego np. w obecnej generacji złącze zasilania jest wyprowadzone pod kątem.

ma potężne problemy ze srebrzeniem, jednolitością czerni i bieli,

Nie potężne tylko standardowe, nie ma monitora LCD/IPS w którym te problemy by nie występowały w jakimś stopniu ich nasilenie jest w sporej mierze losowe.

- chłodzenie - Peerless Assassin 120SE za 180zł po promocji. Nie znalazłem nigdzie za 160 i nie zamierzam szukać dalej dla 20zł ;]

Amazon.pl.

Opublikowano
6 godzin temu, kalderon napisał(a):

Mocniejsze karty nie są specjalnie szersze od słabszych właśnie z tego powodu - standardowa szerokość obudów. Nvidia zrozumiała swój błąd dlatego np. w obecnej generacji złącze zasilania jest wyprowadzone pod kątem.

O to już jest spór w innym wątku. Jedni mówią, że nie ma co się przejmować, a inni że lepiej tej nowej cudownej wtyczki nie traktować normalnie, tylko robić co się da, żeby nie wyginać, nie wypinać wiele razy i tak dalej. Zotac 5070 ma wtyczkę normalnie. Jak trafi w zasilacz z dość sztywnym kablem to może tutaj być potężny problem, bo nie dość, że wygięcie będzie mocne, to jeszcze wszystko się będzie poruszało za każdym otwarciem boku do odkurzania. Trochę mnie to odstrasza, szczerze mówiąc, bo tak rozwalony kabel nawet jak go potem wpiąć w np. 6070ti z ukośną orientacją wtyczki, to i tak już może mieć luzy na stykach. A nowy to 90-140zł jak patrzyłem do zasilacza u kumpla (Corsair) i w wtedy ten Iridium nie wygląda już tak superokazyjnie. 

Może po prostu powiem koledze jak to widzę i niech sam decyduje którą obudowę. 

Nie potężne tylko standardowe, nie ma monitora LCD/IPS w którym te problemy by nie występowały w jakimś stopniu ich nasilenie jest w sporej mierze losowe.

Ten gość mówi, że w porównaniu do tego co było kiedyś, teraz jest dramat. Może ten monitor na tle obecnych IPSów jest normą, ale z tego co mówi wynika, że kiedyś było lepiej, co nie znaczy, że nie było z tym problemu ogólnie. 

Amazon.pl.

Dzięki. Ale to jest powalone. Przecież Amazon.pl wyskakuje często w ceneo, to czemu nie pokazuje tego jak szukam?

Jak będzie coś kupowane z Amazona to się przyda. 

Zostaje jeszcze ten zasilacz. Chiefteca i innych marek albo nie znam, albo przestałem się nimi interesować. Miałem Chiefteca 302-202 20 lat temu, i wtedy to był synonim dobrej jakości zasilaczy. Ale później bywało różnie, a nawet tragicznie i przestałem się interesować tą marką. Przy obecnych problemach z wtyczkami i kablami, sam nie wiem co wybrać. Muszę tu się jeszcze rozejrzeć, poszukać na forum itd.

Opublikowano (edytowane)

Obecnie masz Reactora VE w dobrej cenie - https://www.morele.net/zasilacz-xpg-core-reactor-ii-ve-750w-corereactoriive750g-bkceu-13671360/

W tym budżecie ciężko o coś lepszego z ATX 3.1

Chiefetki kiedyś były ok ale dobrych kilka lat temu stanęli w miejscu i ich dzisiejsze propozycje często odstają od konkurencji. Poza tym coś niechętnie wysyłają swoje nowe zasilacze na testy

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
19 godzin temu, VRman napisał(a):

karta graficzna: Póki co celuję w 5070 Zotac Solid 12GB. Ciężko znaleźć info na temat kart 5070. Zotac to jednak 5 lat gwarancji. Cenowo wychodzi zaledwie 100zł drożej od najtańszych palitów i ganwardów

Testowałem tego Zotaca i jest ok, ale UV obowiązkowe. Robiłem jakieś zrzuty ekranu to poóźniej postaram się dodać. Cewki delikatnie było słychać ale to wiadomo, na każdej sztuce może być nieco inaczej. 

Opublikowano (edytowane)

Pobór prądu ma takie znaczenie że się przekłada na temperatury i hałas. TDP dla 5070 to domyślnie 250W i bez problemu dobija do tego limitu. Po UV na mojej sztuce pobór prądu nie przekraczał 160W bez straty wydajności więc bardzo dobry rezultat.

Edytowane przez tom36816
Opublikowano

OK, ale chodziło mi o to, czy bez tego UV ta karta hałasuje?

I czy bez dopłaty 300zł coś innego byś polecił zamiast tego Zotaca?

Znalazłem testy gdzie jest niby 42dba, ale obok Zotac AMP! infinity 5070ti z 44dbA, a tego polecają jako bardzo dobrą i cichą 5070tkę TI. :hmm:

Obok jest test z 26 dla innej i 29 dla tego. A referent 36.

Trochę ciężko z tego cokolwiek wywnioskować.

Opublikowano

Bez UV też da radę, moim zdaniem jest akceptowalnie. Wentylatory rozkręcały się na pewno poniżej 2000 RPM i temperatury poniżej 80*C w zamkniętej, wentylowanej obudowie. Z pamięci mówię więc nie mogę bardziej doprecyzować. Jak będę przy kompie to poszukam zrzutów. 

Testowałem tylko ten model więc na temat innych nie jestem w stanie nic powiedzieć, ale przy tym TDP to nic poniżej tego Zotaca bym nie brał. 

Za to z UV każde chłodzenie ogarnie temat. Te prawie 100w to przepaść. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nigdy się nie bawiłem w UV, jak komp przez pół roku będzie chodził stabilnie to się wtedy pobawię, o ile to mi zajmnie mniej niż 5 minut i będą ustawienia pewne, bo nie chcę, żeby mi potem kolega dzwonił i zawracał głowę, że coś się krzaczy.

W sumie wyszedł z tego całkiem fajny komputerek w prawie normalnej cenie. Gdyby nie to, że karta 2500 zamiast normalnej dla tej wydajności w 2025r. ceny typu np. 900zł, to byłoby wręcz dobrze. Sporo promek kolega zgarnie, niektóre rzeczy naprawdę w super cenach więc trochę to kompensuje koszt 5070tki (przypomnę: pierwotnie celowaliśmy w używane 1660s-3060 6GB i ryzena 5600 lub 12400f :D ). 

Dałem koledze info i zasugerowałem, żeby jeszcze dzień się wstrzymać w razie jakby się coś jeszcze udało dowiedzieć np. w temacie wyboru zasilacza, bo jest teraz wybór między MSI, Seasoniciem i XPG. Obudowa i grafa już raczej zostaną, chyba że ktoś mnie przekona do innej opcji, a karty lepszej niż ten zotac w porównywalnej cenie nie znajdę. Na promce wychodzi za równo 1000zł więcej niż ta 4060tka zwana 5070tką powinna kosztować gdyby Nvidia nie waliła wiadomo w co. ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Tylko że chodzi o b650.

I cena wynosi 440zł w promce w euro. 

Morelkom co podbiły jej cenę do 740zł chyba trochę nie pykło :lol2:

Zobaczymy co kolega zadecyduje. Na razie będzie w tym 7500f więc bezpiecznie. Od biedy może być, tylko potem trzeba by kupować BOXa 9800x3d żeby "w razie czego" nie było odmowy RMA.

Ale jak styknie kasy to się weźmie jakiegoś gigabyte'a czy coś.

Zobaczymy. Na razie odpadła obudowa Bequieta 500DX bo.. brzydka. 

Niecierpię doradzać obudów. Słabo się znam, trzeba szukać, porównywać, zawracać dupę dobrym ludziom na forach, a potem jeszcze takie zonki. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Nie kupował bym Asrocka B650 HDV, ma tylko dwa sloty RAMu i jak płyta ma być pod przyszłą generację procków to tam podobno (to tylko plotki) są jakieś kwiatki ze wsparciem na właśnie tak skonstruowanych płytach i AMD kombinuje jak to obejść.