Skocz do zawartości

Sound Blaster X G6 - opinie, porady, dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzeczywiście czytałem. Tego typu problemy pojawiały się również przy ich kartach audio. W sumie całe życie jadę na audio od Creative, miałem ich sprzęty pod różnymi konfiguracjami PC i na szczęście wszystko było ok. Co prawda przy G6 z początku miałem lekkie inby z oprogramowaniem ale u mnie był problem z ustawieniami - ostatecznie pomógł reset aplikacji do wartości domyślnych i od tamtej pory jest OK.

Opublikowano

Też miałem problem z nie wykrywanym G6. Rozwiązałem to przez wydłużenie czasu bootowania kompa. Soft creative miałem tylko chwilę bo był bezużyteczny- tak jak ktoś wcześniej napisał najlepiej APO

• Like 1
Opublikowano
W dniu 14.05.2026 o 00:10, jankooo napisał(a):

Też miałem problem z nie wykrywanym G6. Rozwiązałem to przez wydłużenie czasu bootowania kompa. Soft creative miałem tylko chwilę bo był bezużyteczny- tak jak ktoś wcześniej napisał najlepiej APO

Bardzo rzadko to występuje, dosłownie w ciągu kilku miesięcy miałem chyba 2 takie przypadki. Wystarczyło wypiąć kabelek i wpiąć. 

W dniu 13.05.2026 o 20:39, JeRRyF3D napisał(a):

Widzę, że znów do wyrwania za 277 pln
https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-g6-b-stock

WTF ale cena :) 

• 5 tygodni później...
Opublikowano

I ja mam problem z G6. Podłączone edifiery 1280dbs i philipsy x2hr pod omen16. Jak słucham muzyki np tidal to gra wszystko jak trzeba, jak włączę jakas gierkę np fh6 to po kilku minutach jest piknięcie i brak dźwięku. Jak przełączę dźwięk na laptop lub tv to dźwięk jest, jak przełączę na g6 to brak dźwięku.  Przeinstalowałem już sterowniki i aplikacje. Wyłączyłem w opcjach dzwieku ficzery. Bez rezultatu. Najlepsze ze gdy odetnie dźwięk to Windows wykrywa gdy kręcę pokrętłem głośności, system widzi G6. Jakis pomysł? Błąd sterownika, firmware czy po prostu usterka samego G6 ?

Opublikowano (edytowane)

próbowałeś inne usb w kompie ? zapewne tak,

mi na b650 i później na b850 czasem znikał, szczególnie po uśpeniu, za każdym rzem pomogła zmiana portu usb..

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

Próbowałem wszystkiego, twardego resetu G6, nawet zapinałem do plejaka - ten sam efekt - on / off / on / off... co 30 sek - ponoć to częste w G6 (na necie dużo wpisów i lamentów, o to).
Szkoda. Jestem dalece zwiedziony. Dla mnie CREATIVE był zawsze synonimem jakości i bezproblemowości. Ale widać, czasy się zmieniają i trzeba weryfikować "przyzwyczajenia".
Co prawda teraz (nadal) można go wyrwać za 270 pln, więc bez jaj, ale... jakiś niesmak zostaje (tym bardziej, że czytam, że to nie jest odosobniony przypadek i że G6 często padają).

A skoro padł SB G6... to, co w zamian (?), założywszy, że już nie G6 (choć może, zobaczymy, bo cenę ma śmieszną).
Kto zmienił G6 na "coś lepszego"?

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@JeRRyF3D odinstalowałeś Sound Blaster Connect? Bo pamiętam nie wiedzieć czemu, że używałeś jednocześnie dwóch softów do tego DAC - Command i Connect - odinstaluj Connect, zostaw tylko Command.

Firmware zaktualizowany?

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

Już abstrahując od G6 i jego padu. Poświęciłem 15 min na poklikanie, co by tu...

Wlazłem na allegro i czytam komentarze ludzi. Co się porobiło z tym CREATIVE?!
Dla mnie, od czasów 486, to był synonim jakości, luksusu i świętego spokoju.
Teraz, co 2 user skarży się na soft, off'y, jakies bugi. Smutne.

Opublikowano

U mnie minął rok odkąd mam G6, póki co lata. W razie czego mam swoją starą Zetkę bo nie sprzedawałem specjalnie z myślą by w razie czego była na zmianę, powrót nawet na chwilę na integrę z płyty głównej by mnie zabił.