Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Obecnie korzystam z następującego zestawu komputerowego:

Karta graficzna: Palit GeForce RTX 3070 Gaming Pro 8GB GDDR6

Procesor: Intel Core i5-12400F

Płyta główna: Gigabyte B660 DS3H DDR4

Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 5 MAX 120mm

Zasilacz: Cooler Master MWE GOLD-V2 750W 80 Plus Gold

Pamięć RAM: Patriot Viper Steel 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17

Dysk: KIOXIA 1TB M.2 PCIe NVMe EXCERIA

Obudowa: Genesis Irid 515

Monitor: iiyama G-Master GCB3280QSU-B2 Red Eagle, 32", WQHD, 180Hz, 0.2ms

Chciałbym zmodernizować ten zestaw, zaczynając od wymiany procesora na coś znacznie wydajniejszego - głównie ze względu na lepszą wydajność przy graniu w nowe tytuły ale również do pracy

Myślę o procesorze z wyższej półki, a moim faworytem jest aktualnie Ryzen 7 9800X3D. Mam jednak świadomość, że jego zastosowanie wiązałoby się również z koniecznością wymiany płyty głównej, chłodzenia, pamięci RAM, a być może także karty graficznej (choć tutaj mam pewne wątpliwości).

Budżet na modernizację to maksymalnie 10k, ale jestem również otwarty na propozycje z innych przedziałów cenowych - zarówno tańsze, jak i droższe, jeśli będą dobrze uzasadnione.

I tu mam pytanie - czy według Was ma sens składanie tego typu zestawu "na raty"? Tzn. najpierw wymienić procesor, płytę, RAM i chłodzenie, a kartę graficzną dokupić dopiero za jakiś czas czy może lepiej od razu całość?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc!

Opublikowano

Jakiej pracy? Przy 9800X3D karta będzie wąskim gardłem. Tzn nie musisz jej wymieniać, będzie działać, po prostu z szybszą było by więcej klatek tam gdzie potrzebna będzie wydajność graficzna, szczególnie że w nowszych grach 8GB VRAMu to maławo.

Upgrade możesz rozłożyć na raty żeby było to mniejsze obciążenie np. finansowe.

Opublikowano
40 minut temu, kalderon napisał(a):

Jakiej pracy? Przy 9800X3D karta będzie wąskim gardłem. Tzn nie musisz jej wymieniać, będzie działać, po prostu z szybszą było by więcej klatek tam gdzie potrzebna będzie wydajność graficzna, szczególnie że w nowszych grach 8GB VRAMu to maławo.

Upgrade możesz rozłożyć na raty żeby było to mniejsze obciążenie np. finansowe.

Programuję mobilki – przy otwartych kilku środowiskach, emulatorze, przeglądarce i paru innych programach zużycie procesora potrafi utrzymywać się na poziomie 100%. Podobnie jest przy bardziej wymagających grach. Planując zakup 9800X3D, w jakie konkretnie podzespoły (płytę główną, RAM i chłodzenie) warto celować?
Czy przy okazji wymiany tych komponentów opłaca się również od razu wymienić zasilacz, czy może obecny na razie wystarczy, a obowiązkowo wymienić go dopiero przy aktualizacji karty graficznej?

Opublikowano

9800X3D zużywa niewiele więcej prądu niż 12400F, wymiana zasilacza nie jest konieczna. Ba - w zależności od tego na jaką kartę padnie to być może zasilacz w ogóle zostanie stary bo to przyzwoita jednostka.

Płyta w zależności od budżetu i potrzeb - chcesz mieć łączność bezprzewodową (wifi, bluetooth)? Lepszy chip audio? Dużo USB z tyłu? Zależy ci na wsparciu PCI-E 5 dla karty graficznej?

Chłodzenie Thermalright Peerless Assassin 120/ 120SE, Thaermalright Phantom Spirit 120, w zależności co znajdziesz taniej (zerknij na Amazona) bo różnice między nimi są śladowe.

32GB RAMu wystarczą? p. Goodram IRDM 2x16GB 6000CL30.

Opublikowano
9 minut temu, kalderon napisał(a):

9800X3D zużywa niewiele więcej prądu niż 12400F, wymiana zasilacza nie jest konieczna. Ba - w zależności od tego na jaką kartę padnie to być może zasilacz w ogóle zostanie stary bo to przyzwoita jednostka.

Płyta w zależności od budżetu i potrzeb - chcesz mieć łączność bezprzewodową (wifi, bluetooth)? Lepszy chip audio? Dużo USB z tyłu? Zależy ci na wsparciu PCI-E 5 dla karty graficznej?

Chłodzenie Thermalright Peerless Assassin 120/ 120SE, Thaermalright Phantom Spirit 120, w zależności co znajdziesz taniej (zerknij na Amazona) bo różnice między nimi są śladowe.

32GB RAMu wystarczą? p. Goodram IRDM 2x16GB 6000CL30.

Co do płyty to moduł wifi obowiazkowo. Bluetooth, chip audio i ilość wejść usb są dla mnie totalnie obojętne. Jak ważne jest obecnie wsparcie dla PCI-E 5 albo co mówi za tym, że warto byłoby je mieć?

Jeśli będę kupował cały zestaw od razu to myślałem nad RTX 5080 albo 4080 super.

Próbowałem coś sklecić sam opierając się na informacjach z internetu i wypatrzyłem takie części:
MB Gigabyte B650I AX,
Ram G.Skill Trident Z5 Neo AMD EXPO 2x16 6000CL30,
Chłodzenie Thermalright Phantom Spirit 120

Opublikowano

Obecnie PCI-E 5 nie jest ważne, 4080 go nie wspiera, a 5080 uzyskuje praktycznie pełną wydajność zarówno na PCI-E 4 jak i PCI-E 5. W przyszłości, w kolejnych generacjach kart może zacznie to robić jakąś różnicę.

Dlaczego płyta w formacie mini-ITX? Bez przepłacania te dwie mają wszystko co ci potrzeba:

https://www.ceneo.pl/163818377

https://www.ceneo.pl/165258105