Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Szukam wydajnego laptopa do pracy (programowanie, administrowanie, obróbka wideo, wirtualizacja (kilka VM jednocześnie))

Ekran minimum 16, najlepiej 17-18 cali (ale ciężko takie znaleźć)

Obudowa powinna być sztywna i nie powinna się wyginać gdy trzymam laptopa jedną ręką (najlepiej aby spełniał standard MIL-STD jeżeli chodzi o wytrzymałość, ale nie jest to wymóg. Po prostu uznałem, że jeżeli spełnia stndard to został przetestowany i jest wytrzymały).

RAM minimum 32GB z możliwością rozbudowy

Dysk 1TB NVMe + możliwość montażu drugiego dysku M.2 NVMe mile widziana

TPU dla AI - czemu nie, jeżeli zmieszczę się w budżecie

Laptop powinien być cichy (wiem, że trochę kłoci się to z drugim hasłem "wydajny" pracuję często w nocy, na leżąco, opierając go o zgięte kolana ;) , nie chcę denerwować małżonki "odkurzaczem" xD)

Laptop raczej nie będzie służył do gier, jeżeli już to w usłudze GeForce Now, może mieć wbudowaną kartę np. Intel ARC, ale jeżeli będzie cicho to dopuszczam dedykowaną kartę (sprzedawca z Lenovo doradzał mi A1000)

Budżet 5 - 10 tys. zł

Marka dowolna, ale leży mi ascetyzm jak w ThinkPad , ThinkBook

klawiatura może być delikatnie podświetlana w nocy, ale nie musi  (nie znoszę dyskoteki RGB)

P.S. Znajomy wspominał coś o problemach z Intelem 12-13 generacji (degradacja)

Generalnie nie jestem przywiązany do Intela, nVidii czy AMD (słyszałem dobre opinie o ich Zen5)

Czas pracy na baterii nie jest dla mnie krytycznym parametrem 

OS - Win 11 Pro (bitlocker)

Proszę o pomoc w wyborze, ponieważ od lat nie śledzę nowinek technicznych. nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę.

Z góry dziękuję za pomoc

Rozważałem kilka modeli od Lenovo z ich strony od 21SK009RPB aż po Lenovo 21FE000SPB, z tym że kompletie nie wiem jak z ich kulturą pracy (głośność czy nagrzewanie obudowy).

Ale teraz mam jeszcze większy bajzel w głowie xD

Edytowane przez 4rkoz