Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

finalnie zbieram się do zmiany obecnego konfigu(ryzen 3600 + 2070 super) na coś mocniejszego - w linku lista podzespołów: https://proline.pl/koszyk/ce8cadac

Zapotrzebowanie: CS2 (obecnie 144hz full hd/2k, do zmiany na 360/480 w przyszłości) + nowy bf/anno i podobne gry w 2K.

Nie zależy mi na specjalnych wersjach kolorystycznych danych podzespołów(ale pasujące do siebie o ile nie podbija to znacznie ceny nie zaszkodzą) ani RGB/okna w obudowie chociaż przeglądając sklepy to ciężko znaleźć bez ledów lub nawet widzę jako droższa opcję :D(lewa strona skierowana ku ścianie, za dużo ofert na obudowy inverted nie widziałem)

Co do poszczególnych podzespołów z linku:

1. Raczej nie będę zmieniał przez dłuższy czas więc wolałbym raz na dłużej
  2. Ilość płyt na rynku i chipsetów nie pomaga, wybrałem zgodnie z testami i opiniami w internecie; zależy mi na możliwości podłączenia 2 dysków M2 (jeden nowy i jeden z obecnego PC, 512 gb), wifi nie jest potrzebne ale nie widziałem tej płyty bez opcji wifi
  3. Tu mam sprzeczne odczucia, rgb nie jest potrzebne, liczy się kultura pracy(cisza) i niskie temperatury
  4. Chyba najbardziej klasyczne/polecane kości w dobrej cenie
  5. Co do GPU tutaj dwa podejścia, albo teraz 5070 ti(czy ta wersja jest z linku jest dobra?) lub póki co wykorzystanie 2070 super z obecnego konfigu i zmiana przy wyjściu BF'a(pojawią się do marca 26' nowości?)
  6. Popularny z tego co widzę na forach/w testach (czy warto dopłacać 100% do Gen5 czy na ten moment i wykorzystanie stricte do gier jest to overkill?)
  7. Czarna, okno nie wymagane, nowoczesna możliwością montażu 360 AIO i dobrymi parametrami
  8. Obecnie też mam SS i chwalę sobie te zasilacze, również na forach widzę że są polecane do podobnych zestawów

Dzięki za uwagi i korekty co do zestawu :)

Opublikowano

PCI-E 5 dla dysku kompletnie nie robi żadnej różnicy w grach, PCI-E 5 robi jakąś tam różnicę w kartach z 8GB VRAMu (gdy ów VRAM się skończy dane trafiają do systemowego RAMu właśnie przez PCI-E), a tak poza tym to nawet przy 5090 mówimy o jakiś 1% różnicy a więc na pograniczu błędu.

9800X3D nie potrzebuje odjechanego chłodzenia, do tego wybrałeś drogą kartę, budę itp, tutaj bez problemu można zejść o dobry 1000zł i dalej mieć solidne komponenty lub wziąć RTXa 5080.

Wszystko ma być z jednego sklepu z montażem?

Planujesz montowanie nowych podzespołów w przyszłości czy ten zestaw ma starczyć na dłuższy czas?

Zależy ci na dobrym audio na płycie głównej?

Opublikowano

Z jednego sklepu bo części będą brane na raty - montaż dowolnie, sam mogę to złożyć.

Co do audio - obecnie sluchawki/mikrofon i kolumny mam podpięte pod audiotracka Prodigy cube black więc integra na płycie nie ma znaczenia.

Jeśli chodzi o możliwy upgrade - raczej nie planuje zmian cpu i ewentualnych zmian np. Ram - jedynie kwestia GPU o którym pisałem wyżej czy już kupować 5070ti/5080 czy poczekać a póki co korzystać z obecnej 2070 super.

GPU - wybrałem ta powyżej bo wydawała się sensowa ale jeśli jest to przepłacanie to podeślij w co byś celował 

Buda - lubię czerń i prostotę, zależy mi na dobrym wykonaniu, jakości i dobrym przepływie powietrza - wszystkie plaistkowe budżetowe obudowy dla mnie odpadają

Plyta - z tego co rozumiem Twoj pierwszy akapit dotyczył właśnie płyty, tutaj potrzebuje tylko sprawdzonej jednostki pod 1 GPU i 2 dyski m2, WiFi, dobra karta dźwiękowa nie jest mi potrzebna 

Opublikowano
2 godziny temu, Dirian napisał(a):

Za podobną kasę można mieć już RTX 5080:

https://www.krsystem.pl/kp-8T3XqqF3l

Z drugiej strony jak ci się nie pali z wymianą GPU, to ja bym raczej poczekał na RTX 5080 Super który według doniesień będzie mieć więcej pamięci i będzie wydajniejszy. Tyle że pewnie też droższy ;)

Dzięki za propozycje, 3 extra pytania:

• be quiet będzie lepszy od lian li?
  • jakiś dobry zamiennik w temacie PSU który będzie modularny?
  • jesteś w stanie przygotować podobny zestaw w proline? do KrK kawałek mam a wolę taki sprzęt kupować osobiście niż czekać na kuriera :)
Opublikowano

To podsumowując - zestaw Dirian'a:

https://www.krsystem.pl/kp-MIzZWvkjb

+ mam oem win 10 - da radę to przenieść na nowy konfig + extra zrobić update do 11?

Opublikowano (edytowane)

Zasilacz zmień na MSI MPG  A850W, tańszy i lepszy.

Jak system powiązany z kontem Microsoftu ,to powinno dać radę przenieść.Na koncie jest możliwość usunięcia na starym sprzęcie a przypisania go nowego.

Edytowane przez Cavendish