Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualna specyfikacja komputera:

Płyta główna: MSI B450-A PRO MAX
Procesor: AMD Ryzen 7 5800X3D
Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer II 280 RGB
Pamięć RAM: 4x Crucial Ballistix 8GB DDR4-3000
Dysk: KIOXIA 1TB M.2 PCIe
Obudowa: CORSAIR 5000D AirflowTG White Mid
Karta graficzna: INNO3D GeForce RTX 4070 Ti
Zasilacz: XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold
Monitor: iiyama G-Master GB3467WQSU-B1 3440 x 1440

Cześć. Chciałbym się przesiąść na nową platformę AM5. Głównie gram w gry MMO (World of Warcraft) w których wydajność na single-core jest najważniejsza. 
Szukam głównie nowej płyty głównej, pamięci RAM i procesora. Chciałbym aby na nowej płycie były wszystkie sloty, które są wykorzystywane w mojej obudowie (aktualnie nie mogę korzystać ze wszystkich na froncie, bo płyta ich nie wspiera lub jest za mało slotów na USB). Brakuje mi też kontrolera wentylatorów - te w obudowie aktualnie działają na stałej prędkości, co generuje duży szum (brak wystarczającej ilości slotów na wentylatory - aktualnie podłączone 4 wiatraki + chłodzenie wodne, z czego 3 połączone zwykłym adapterem). 

Budżet max. 4000zł, ale jak się da coś rozsądnego niżej to będzie fajnie.
Głównie zastanawiam się nad Ryzenem 9800X3D - ew. 9850X3D, ale tutaj pewnie jakieś kompromisy jeśli chodzi o RAM lub MOBO w tym budżecie (?). 

Proszę o pomoc 

Opublikowano

Gry MMO uwielbiają cache, a ty masz procka który ma go ogromną ilość, 9800X3D pomoże mniej niż myślisz. Ale jak chcesz, do 9800X3D płyta Asus Strix B650-A (~750zł) i RAM Goodram IRDM 2x16GB 6000CL30.

27 minut temu, Arcane napisał(a):

Brakuje mi też kontrolera wentylatorów - te w obudowie aktualnie działają na stałej prędkości, co generuje duży szum (brak wystarczającej ilości slotów na wentylatory - aktualnie podłączone 4 wiatraki + chłodzenie wodne, z czego 3 połączone zwykłym adapterem)

Ale to już bardziej kwestia tego, że w obudowie za ponad 800zł Corsair zaoszczędził na kontrolerze. Strix powyżej ma 7 złącz do pompy/wentylatorów.

Opublikowano
14 minut temu, kalderon napisał(a):

Gry MMO uwielbiają cache, a ty masz procka który ma go ogromną ilość, 9800X3D pomoże mniej niż myślisz.

W WoW-ie może pomóc bo to optymalizacyjna katastrofa gdy na ekranie się dzieje więcej. Znajomy też gra w WoW-a od 20 lat i przeskakiwał z 5700X3D na 9800X3D i z tego co z nim pisałem to w gorących momentach / miejscówkach gdzie jest dużo graczy nowy procek trzymał dużo lepiej 1% fps, co znacząco poprawiało komfort rozgrywki. Sam mu też odradzałem raczej ten upgarde z nastawieniem, że może lepiej poczekać na kolejną generację, ale on gra tylko w WoW-a i nie chciał czekać. 

Więc pewnie kwestia tego jakie są priorytety, jak ktoś jest w stanie wydać dużo kasy dla zysku pod konkretną gierkę, to może i warto.

Opublikowano
1 godzinę temu, kalderon napisał(a):

Gry MMO uwielbiają cache, a ty masz procka który ma go ogromną ilość, 9800X3D pomoże mniej niż myślisz. Ale jak chcesz, do 9800X3D płyta Asus Strix B650-A (~750zł) i RAM Goodram IRDM 2x16GB 6000CL30.

Ale to już bardziej kwestia tego, że w obudowie za ponad 800zł Corsair zaoszczędził na kontrolerze. Strix powyżej ma 7 złącz do pompy/wentylatorów.

To może to kwestia samej karty graficznej? Bo te spadki czuć. Wiadomo, to też nie nowa gra, okropnie z resztą zoptymalizowana. 
Jednak to tylko jedna z składowych, bardziej mnie irytuje brak tych złączy (tutaj bez wymiany płyty raczej się nie obędzie, pytanie czy warto inwestować w AM4) i te wentylatory działające ciągle na pełnych obrotach (ten szum przebija się przez słuchawki, bo jednak trochę ich jest). To kwestia zamówienia jakiegoś kontrolera? Czego musiałbym poszukać?

Opublikowano
9 godzin temu, kalderon napisał(a):

A płyta nie pozwala na sterowanie obrotami wentylatorów w BIOSie?

Połowa musi mieć ustawioną stałą prędkość przez regulację napięcia DC - wentylatory 3-pinowe

Opublikowano

Zysk przy przesiadce na 9800x3d w wowie oczywiście, że będzie. Nie spodziewaj się natomiast w 20 osobowych raidach stałego 120+ fps bo to jest niemożliwe. Po prostu stary silnik gry, optymalizacja do bani.