Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje porady, albo nakierowania. Posiadam laptopa Dell 15G 5530, intel i5 13450, rtx 3050, 16 gb ramu. Wszystko fajnie, miło się gra i korzysta, ale brakuje Mi jednak większego ekranu i tego, ze gram i nie martwie sie az tak a temperatury, plus w komputerze istnieje możliwość rozbudowy co jakiś czas i upragdowania. Ale do rzeczy. Czy opłaca się w kwocie do 4000 zł znaleźć jakiś komputer z monitorem oczywiscie nowy. Nie znam sie na tym, a gram głownie w symulatory typu ETS 2, FS22, kiedyś pewnie 25, czasem CS2, albo coś tego typu, nic nowego i iście wymagającego. Chciałbym porady czy w kwocie do 4000 zł znajdę coś lepszego od obecnego laptopa, oczywiscie z monitorem, fajnie jak by były 24/27 cali, co do wymagań to duzych nie mam, prawie zadne, Fajnie jak by na 5 lat to posłuzylo minimum bez modyfikacji, żeby miało karte wifi do sciągania wifi i by kupic gotowy komputer z systemem i zlozony, ze tylko przychodzi do Mnie i podłączam kable do gniazdka i wszystko poinstalowane działa. Doradzi ktoś? Zostać przy lapku obecnym, czy coś do 4000 znajdę z monitorem, systemem gotowe do uruchomienia w domu jak przyjdzie w paczce.

Opublikowano (edytowane)

@gruber99

Ten jest w przyzwoitej cenie, ~200 zł taniej niż na pepper wstawiony z innego sklepu, więc raczej w dobrej cenie.

https://foxkomputer.pl/pl/p/FGAME-i5-12400-RAM-32GB-RTX-5060-SSD-1TB-M2-4xRGB-USB-WIFI-SUPER-PROMO/30856

Ponoć instalują windows 11, ale możesz się dopytać, bo tylko plotkę słyszałem.

Z monitorów ktoś inny musi Ci doradzić, bo sam za dużo w nich wybrzydzam i od lat nie mogę znaleźć nic wartego uwagi, aby wymienić BenQ 277hdr. :E

Jest zdecydowanie wydajniej, będzie gdzieś ~2x względem laptopa, a nawet więcej, bo to mobilna wersja rtx3050.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Cześć @gruber99, odnośnie komputera to oczywiście da się złożyć fajną jednostkę w okolicach 3600 zł (+ 400 zł powiedzmy na monitor), ale jeśli w tym budżecie ma być system (około 600 zł) oraz montaż komputera z instalacją systemu (269 zł) to faktycznie szybko nam się ten budżet uszczupla.

Odnośnie samego monitora to polecam rozważyć AOC 24G4XE, świetna budżetowa opcja. 24 cale, IPS, 180Hz i niski czas reakcji.

Edytowane przez x-kom
Opublikowano
W dniu 30.06.2025 o 21:55, gruber99 napisał(a):

by kupic gotowy komputer z systemem i zlozony, ze tylko przychodzi do Mnie i podłączam kable do gniazdka i wszystko poinstalowane działa.

W tym zdaniu są usługi warte może 850-900zł To dużo szczególnie w tym budżecie i nie wiem czy zostanie na zestaw który pociągnie nowsze gry przez 5 lat.

Opublikowano

No ciężka. Po uwzględnieniu dodatków z 4600zł budżetu zostaje jakieś 3300zł na samą wydajność. Złożysz za to szybszego kompa niż laptop, głównie pod względem wydajności karty graficznej, który starczy ci na dłużej niż laptop, ale - to nie będzie sprzęt do ogrywania nowszych gierek za 5 lat.

Opublikowano
6 godzin temu, kalderon napisał(a):

No ciężka. Po uwzględnieniu dodatków z 4600zł budżetu zostaje jakieś 3300zł na samą wydajność. Złożysz za to szybszego kompa niż laptop, głównie pod względem wydajności karty graficznej, który starczy ci na dłużej niż laptop, ale - to nie będzie sprzęt do ogrywania nowszych gierek za 5 lat.

Na 5 lat starczy mi sookojnie, za 5 lat mogę zrobić mu upgrade i zmienić podzespoły. Więc czekam na propozycje :)

Opublikowano

@gruber99 podesłałeś koszyk za niecałe 5 080 zł z systemem (w wersji OEM - przypisze się do płyty głównej i nie będzie można go użyć drugi raz) oraz monitorem. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to do zestawu ma być montaż z instalacją systemu (269 zł) i wychodzi niecałe 5400 zł.

Moim zdaniem lepiej wybrać RX 9060 XT 8 GB. Tutaj zestaw za 5 046 zł z R5 7600, RX 9060 XT, systemem, monitorem itd... .

W poniedziałek Lipton wrzucił ciekawy film porównujący budżetowe karty, polecam spojrzeć, tutaj zrzut z tego filmu, pod kątem wydajności (raster) kart w FullHD

image.thumb.png.edbf5f2b2ecad01794ca4baba89a4874.png

Opublikowano

Moim zdaniem nie warto iść w żadną kartę która ma 8GB VRAMu.

W zestawie Battlestation jest wolniejszy procesor na absolutnie paździerzowej i wykastrowanej płycie głównej. I za 5000+monitor mówimy już o budżecie rzędu 5400zł. To ile w końcu jesteś skłonny wydać?

Opublikowano
2 minuty temu, kalderon napisał(a):

Moim zdaniem nie warto iść w żadną kartę która ma 8GB VRAMu.

W zestawie Battlestation jest wolniejszy procesor na absolutnie paździerzowej i wykastrowanej płycie głównej. I za 5000+monitor mówimy już o budżecie rzędu 5400zł. To ile w końcu jesteś skłonny wydać?

Maks 5500  z monitorem, i tym, ze komputer na gotowo. Czyli który zestaw z x kom wybrać? ;)

Opublikowano
1 minutę temu, kalderon napisał(a):

Nie wiem na ile ci starczy, nie jestem wróżką, nikt ci nie powie w którą stronę pójdą wymagania systemowe. To jest najwydajniejszy komputer w tych pieniądzach.

Mozna link, czy samemu sobie znalezc komponenty na morele?, bo to z morele,tak?