Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

podłączyłem do lapka nowy monitor - model jak w tytule, rozdzielczość 2k + 180 Hz. OK, uznaję, że aż takich wartości na moim lapku pewnie nie wyciągnie - to Ryzen 7 3700U z kartą Radeon RX Vega 10.

Przedtem miałem Acera 27 cali i tam korzystałem z 2k + 75 Hz. Podłączam pod LG, uradowany, że na liście w ustawieniach windy jest 120 Hz, wybieram, OK i..... pyk do widzenia panu, 120 Hz to możemy wyświetlić, ale na 1920x1080p, a na 2k (2560x1440) to damy max 60 Hz xD 

Usuwałem i monitor i kartę z menedżera urządzeń, restarty, przeinstalowywałem AMD Software ze strony producenta i nic nie pomogło. Ktoś ma jakiś pomysł jak zwiększyć Hz na rozdziałce 2k?

Z góry dziękuję.

hz.jpg

Opublikowano

Może połączenie monitor/laptop nie wyrabia. Jeśli Twój laptop nie ma wyjścia DisplayPort, a tylko HDMI, i to starego typu, to przy rozdzielczości 2560x1440 najprawdopodobniej nie będziesz w stanie osiągnąć więcej niż 60Hz.

Opublikowano (edytowane)

Pogrzebałem i chyba ten model lapa co mam, ma HDMI 1.4 :/ Nie wiem gdzie szukać custom resolution :)

Chyba trzeba będzie kupić nowy laptop :D

Jeżeli o tym mowa, to jest nieaktywne:

584FAD59-E58A-4B32-855D-00092C6144C7.png.b0ba80e7abb66dba9cb562d09b04068b.png

Edytowane przez Negan
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Idąc w przyszłość trzeba zmienić laptopa, bez sensu na takim monitorze oglądać w 60 Hz.

I pojawia się przyszłościowe wyzwanie podłączenia obu urządzeń, aby zmaksymalizować osiągi (rozdzielczość, odświeżanie etc). 

Wpadł mi w oko laptop z HDMI 2.1 i kartą GF RTX 4060. 

W moim przypadku będzie problem z płaską wtyczką DP, ponieważ monitor zamontowany jest na ścianie (malutka przestrzeń ściana vs tył monitora, HDMI jakoś upchnąłem) i próbowałem z tyłu wpiąć DP, niestety przy zawieszaniu wtyczka zespuła się, pogięła itp itd. 

Czyli potencjalne konfigi:

- DB + USB - C -> ew. tylko taki kątowy DP (przeglądałem net, nigdzie takiej konfiguracji nie widziałem, żeby DP był kątowy (nie płaski) z USB-C, ale może źle patrzyłem)

- Widziałem kabel HDMI + USB - C -> nie wiem jakie parametry wyjdą, czy te 180/165/względnie 144 uruchomi przy 2560x1440

- Ewentualnie (ostatecznie?) HDMI + HDMI -> ale tu jak czytałem może być strata w parametrach, bo monitor ma 2.0 a lap 2.1.