Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Przeprowadzam się ze swoim szpejem na wieś, gdzie zdarzają się częstsze odcięcia prądu a i na pewno jakość jest trochę gorsza. Szukam porządnego UPS pod biurko- najlepiej płaskiego, by można zamontować go pod blatem i, przede wszystkim, bezwględnie cichego. Najchętniej wziąłbym coś w typie online, ale nie wiem czy są modele ciche i bez wentylatorów? Może jakiś fanswap? Ktoś ćwiczył takie tematy? I pytanie, czy w ogóle online potrzebny, czy nie wystarczy zwykły offline?

Opublikowano

Online to przede wszystkim konstrukcje serwerowe, profesjonalne tu się nikt specjalnie nie przejmuje hałasem. Płaskie będą rackowe, a tutaj wentylatory są malutkie i żadna podmiana nie wyciszy konstrukcji. Jest też kwestia napięcia, może być wyższe niż standardowe komputerowe 12V.

Kolejna sprawa, to waga, nie wiem jak solidny masz blat ale serwerowe ups-y swoje ważą - zwykle naście kg.

Mimo że rackowe płaskie, to i tak to spory kawał żelastwa.

Na koniec cena, markowe online są sporo droższe od podobnej mocy line-interactive.

Ja bym się w takie nie pchał, line-interactive będą sensowniejsze, choć przetwornice zazwyczaj głośniejsze niż w online, gdzie chodzą cały czas.

Offline też dają radę, kwestia czego potrzebujesz, jakie masz oczekiwania. Mam taki i generalnie działa, w sumie jedyna niedogodność to burczenie głośników przy pracy na baterii. Nie mam porównania, więc nie wiem czy to wyłącznie kwestia symulowanego sinusa, czy jakieś inne zakłócenia wchodzą.