Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam telefonu najlepiej do 2k złotych. Ma mieć dobry aparat warunek google i nie chińczyk. Patrzę na Motorolę 60 pro (to nie chiński smartfon tylko chiński kapital) ale wkurza mnie że z czystych Motoroli zaczęli walić śmieci tak jak w xaiomi, dlatego może jest jakaś opcja.

Opublikowano
3 godziny temu, pawelsake napisał(a):

Ale ile ta bateria piksel 10a trzyma 24/h ładowanie po 200 cyklach spada czyli po roku telefon do kosza, i prędkość 30 w 2026 r.

Mam 6a od prawie 3 lat, bateria 90% ładowany co najmniej raz dziennie często do pełna.
Teraz do 2k bym popatrzył za Pixelem 9 

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

https://www.kimovil.com/pl/porownac/google-pixel-10-global-12gb-256gb,motorola-edge-70

szczerze przerażają mnie te nowe baterie co dobę ładować i jeszcze przy prędkości 30 wat - już teraz mam problem ze swoim Edge 40 co 24/h od nowa ładowanie i przy 68 watach jest to problemem.
Macie jakieś inne opcje na stole dobry aparat i bateria?
zapowiadają Edge 70 Fusion ale aparaty marne do selfi i szerokątny.

Opublikowano (edytowane)

Jak koledzy wyżej, do 2k to Pixel 9. Żona ma i zachwycona, a dobre zdjęcia i filmy to w jej fachu mus. Wcześniej miała Realme 12 Pro+, który często i gęsto w reckach był nazywany fotograficznym królem wśród średniaków (premierowa cena lekko ponad 2 koła), no i różnica w jakości zdjęć na korzyść Pixela jest znacząca.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.02.2026 o 19:53, galakty napisał(a):

A to innych poza 10a nie ma?

10a to chyba najgorszy możliwy wybór, poza tym jest poza budżetem. Lepiej się przeprosić i kupić coś starszego (jeżeli i tak głównie chcesz jakość foto/video) jak Pixel 9 właśnie.

Szybkie porównanie:

- Pixel 9 czujnik 1/1.3"

- Pixel 10a czujnik 1/2"

No naprawdę. Za 2800 zł telefon z czujnikiem nawet mniejszym niż mój 4-letni Xiaomi.

Edytowane przez jsfighter
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 3.03.2026 o 07:45, pawelsake napisał(a):

szczerze przerażają mnie te nowe baterie co dobę ładować i jeszcze przy prędkości 30 wat - już teraz mam problem ze swoim Edge 40 co 24/h od nowa ładowanie i przy 68 watach jest to problemem.
Macie jakieś inne opcje na stole dobry aparat i bateria?

Zależy ile używasz telefonu, ja mam S23 który ma słabą baterię i 25W ładowanie i da się żyć. Po LTE/5G wyciąga 4h SoT, zawsze od rana do wieczora mi starcza, ale ja nie cykam całe dnie fotek, nie siedzę na IG i to ma duży wpływ :E 

Z alternatyw zbytnio nic nie ma, albo schodzisz do średniaków pokroju A54/A56 czy Realme GT 7, albo masz Xiaomi 15/17, OnePlus 13/15. Generalnie dopóki Apple nie wsadzi nowego typu baterii do jabłka to i Samsung tego nie zrobi raczej. 

13 godzin temu, jsfighter napisał(a):

10a to chyba najgorszy możliwy wybór, poza tym jest poza budżetem. Lepiej się przeprosić i kupić coś starszego (jeżeli i tak głównie chcesz jakość foto/video) jak Pixel 9 właśnie.

Szybkie porównanie:

- Pixel 9 czujnik 1/1.3"

- Pixel 10a czujnik 1/2"

No dokładnie, 10a to pomyłka i lepiej wziąć 9/Pro. OnePlus przy 15 też wsadził mniejszy sensor niż ma 13, na szczęście efekty nie są tak złe jakby się mogło wydawać, ale na litość boską czemu nowy model ma gorsze podzespoły? To już wolę Samsung który ładuje przynajmniej to samo :E 

Opublikowano
6 godzin temu, pawelsake napisał(a):

Wzięłem Edga 70 dobry cashback zamykam

Dziwny wybór. Po co Ci lepsza bateria skoro aparat nie jest jakiś wybitny. W tym Pixel 9 miałbyś już naprawdę przyzwoity, ale jak tam kto woli. Nie wiem ile zdjęć trzaskasz, że kryterium baterii zdecydowało.

• Upvote 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 9.03.2026 o 19:42, jsfighter napisał(a):

Dziwny wybór. Po co Ci lepsza bateria skoro aparat nie jest jakiś wybitny. W tym Pixel 9 miałbyś już naprawdę przyzwoity, ale jak tam kto woli. Nie wiem ile zdjęć trzaskasz, że kryterium baterii zdecydowało.

kwestie finansowe bo mogłem go mieć poniżej 2k

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.03.2026 o 13:40, pawelsake napisał(a):

Wzięłem Edga 70 dobry cashback zamykam

Matryca 1/1,56" - dobry przeciętniak pod wzgl. możliwości foto. Dużo lepszy byłby jakiś ... "chińczyk" (Xiaomi Redmi Note 14 Pro+) - no ale jak masz awersję, to fotografuj gorzej.

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Matryca 1/1,56" - dobry przeciętniak pod wzgl. możliwości foto. Dużo lepszy byłby jakiś ... "chińczyk" (Xiaomi Redmi Note 14 Pro+) - no ale jak masz awersję, to fotografuj gorzej.

Zinfiltrowałem dogłębnie już temat i szczerze wolałbym wziąć motorolę właśnie ze względu na to że tutaj jest zestaw 1/1,56" 50 MP zatem rozmiar piksela siłą rzeczy musi być większy niż w przypadku Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ (1/1,4" oraz 200 MP). Wobec tego taki smartfon w teorii powinien się lepiej sprawdzić w sytuacjach niekorzystnego oświetlenia. Testowałem ostatnio matryce 50 MP oraz 200 MP i szczerze to nie czuję, żeby 50 MP było jakkolwiek gorsze jeśli chodzi o szczegółowość, a z pewnością ma lepszy ten zakres dynamiczny i oświetlenie już bez kombinowania z ustawieniami na wstępie wyglądało naturalniej.

Opublikowano

Przy matrycy 1/1,4" w trybie 50Mpix masz większy "piksel", niż przy matrycy 1/1,56" w trybie 50Mpix. Nawet jak zrobisz zdjęcie 200Mpix tą matrycą 1/1,4" to po przeskalowaniu do np. 50Mpix, będzie ono mniej zaszumione i ostrzejsze, niż to co wyjdzie z tej 1/1,56" 50Mpix.

Poza tym i tak fabryczna aplikacja robi sztuczne/tandetne zdjęcia (zarówno w Xiaomi jak i Motorola) więc pozostaje Open Camera w trybie API2, a tutaj w obu przypadkach będziesz miał 12,5Mpix.

Poza mniejszymi szumami na matrycy 1/1,4", dodatkowo jest większa rozdzielczość optyczna (co wynika z dyfrakcji) - mówiąc wprost, przy większej matrycy (1/1,4") zdjęcia będą ostrzejsze.

8 godzin temu, jsfighter napisał(a):

50 MP było jakkolwiek gorsze jeśli chodzi o szczegółowość, a z pewnością ma lepszy ten zakres dynamiczny 

Jakim cudem przy większej matrycy "chcesz" mieć mniejszy zakres dynamiczny?

8 godzin temu, jsfighter napisał(a):

i oświetlenie już bez kombinowania z ustawieniami na wstępie wyglądało naturalniej.

Jak wspomniałem, jak chcesz naturalne zdjęcia, to daruj sobie fabryczne aplikacje, które nakładają masę śmietnika na zdjęcie (filtry wyostrzające krawędzie i rozmazujące szumy - efekt działania tych filtrów, to tandetne, sztuczne zdjęcia).

Opublikowano
54 minuty temu, Kyle napisał(a):

Przy matrycy 1/1,4" w trybie 50Mpix masz większy "piksel", niż przy matrycy 1/1,56" w trybie 50Mpix. Nawet jak zrobisz zdjęcie 200Mpix tą matrycą 1/1,4" to po przeskalowaniu do np. 50Mpix, będzie ono mniej zaszumione i ostrzejsze, niż to co wyjdzie z tej 1/1,56" 50Mpix.

Poza tym i tak fabryczna aplikacja robi sztuczne/tandetne zdjęcia (zarówno w Xiaomi jak i Motorola) więc pozostaje Open Camera w trybie API2, a tutaj w obu przypadkach będziesz miał 12,5Mpix.

Poza mniejszymi szumami na matrycy 1/1,4", dodatkowo jest większa rozdzielczość optyczna (co wynika z dyfrakcji) - mówiąc wprost, przy większej matrycy (1/1,4") zdjęcia będą ostrzejsze.

Jakim cudem przy większej matrycy "chcesz" mieć mniejszy zakres dynamiczny?

Jak wspomniałem, jak chcesz naturalne zdjęcia, to daruj sobie fabryczne aplikacje, które nakładają masę śmietnika na zdjęcie (filtry wyostrzające krawędzie i rozmazujące szumy - efekt działania tych filtrów, to tandetne, sztuczne zdjęcia).

Co z tego że łączysz piksele skoro fizyki nie oszukasz i mniejszy piksel łatwiej prześwietlić (analogicznie ciężej doświetlić w sytuacjach słabego oświetlenia). Kiedy w kadrze będziesz miał obszary prześwietlone i niedoświetlone, wtedy używając trybu PRO lub Open Camera jak wspomniałeś wyłączone są algorytmy, które sztucznie zwiększają zakres dynamiczny. Reasumując używając matrycy 200 MP w trybie pro nie da się uzyskać w pewnych przypadkach korzystnie wyglądającego kadru, w przeciwieństwie do matryc 50 MP nawet jeżeli są ciut mniejsze.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jsfighter napisał(a):

Co z tego że łączysz piksele skoro fizyki nie oszukasz i mniejszy piksel łatwiej prześwietlić

No właśnie ... fizyki nie oszukasz, a liczy się FIZYCZNA powierzchnia matrycy pod pikselami (4 piksele z matrycy 1/1,4" 200Mpix ma sumarycznie większą powierzchnię, od jednego piksela z matrycy 1/1,56" 50Mpix). ... swoją drogą mniejszy piksel trudniej prześwietlić, bo zbiera mniej światła - fizyka o której wspomniałeś.

trybu PRO lub Open Camera jak wspomniałeś wyłączone są algorytmy,

W trybie "PRO" z aplikacji telefonu Xiaomi/Motorola WIDZĘ że algorytmy są jak najbardziej włączone (widać to po zniekształceniach obrazu, które one wprowadzają). Dopiero w Open Camera, w trybie API2, pojawiają się opcje wyłączenia tego przetwarzania ... a wówczas będziesz miał 12,5Mpix MAKSYMALNIE zarówno z tej matrycy 50Mpix jak i tamtej 200Mpix - tak to działa.

Reasumując używając matrycy 200 MP w trybie pro nie da się uzyskać w pewnych przypadkach korzystnie wyglądającego kadru, w przeciwieństwie do matryc 50 MP nawet jeżeli są ciut mniejsze.

Przy aplikacji fabrycznej w obu przypadkach (zarówno na matrycy 200Mpix, jak i 50Mpix) zdjęcia nie wyglądają "korzystnie", bo są na sztywno włączone filtry :) Jak chcesz NATURALNE zdjęcia to tylko OpenCamera API2 i niestety w praktyce jest programowe ograniczenie do 12,5Mpix ... na obu matrycach, na obu telefonach.

43 minuty temu, galakty napisał(a):

Niezłe pierdoły, Xiaomi obecnie robi lepsze fotki od Samsunga, tylko trzeba porównywać flagowce, a nie jakieś Redmi Note. 

Trzeba porównywać niewyostrzone zdjęcia i bez odszumiania, a nie jakieś flagowce :) Jedyne co Ci daje "flagowiec" to większa matryca, choć przy bieda 12,5Mpix, to praktycznie marginalny zysk, choć oczywiście szumy będą mniejsze.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Ja rozumiem, kiedyś też byłem maniakiem foto, ale Kowalskiego takie coś nie obchodzi. Ma wyjąć aparat, zrobić zdjęcie i się cieszyć. 

Jak ktoś się na tym zna i szuka ideału, to nie pyta na forum komputerowym. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Redmi 14 Pro+ 5G dogania,a nawet w pewnych momentach przegania Mi13T który był sygnowany przez Leica . Mam dwa i z gcamem na RN vs stock mi13t różnice są marginalne. W trybie nocnym RN w UltraHD praktycznie dogania MI13T. Długo sie broniłem przed tą przesiadka,redmi lezal od pol roku w szufladzie . Gdzieś czytałem ze RN14 ma tą sama matryce głowną co Samsung Galaxy S26

Mi13T z Gcam:

PXL_20260630_185122519.thumb.jpg.57cbaadba73d18051b185e3e9c31e155.jpg

RN14 z Gcam

PXL_20260630_185142483.thumb.jpg.41c67249de8f85afa8c68dcca83daefb.jpg

Mi13T tryb nocny: 

IMG_20260630_220135.thumb.jpg.5d6648991874bf1cb885534c5e0d670c.jpg

RN14 Tryb Ultra HD: 

IMG_20260630_221004.thumb.jpg.4e7170eb371ecb459577db19d67b8bc2.jpg