Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Karro zawolalem kolege serwisanta, bo we dwoch sie lepiej smieje, a on tutaj malo zaglada ;)

Komputronik jak w ryj strzelil :E

GIGABYTE Service Center

+48-71-352-41-46

[email protected]

Fabryczna 20 street, 53-609 Wroclaw, Poland

Sun 09:00-15:00Mon 09:00-15:00Tue 09:00-15:00Wed 09:00-15:00Thu 09:00-15:00Fri 09:00-15:00Sat 09:00-15:00

Płyty główne , Karty graficzne, Laptop, Monitors, Gaming PC, BRIX (Mini-PC Barebone), Klawiatura, Mysz, Głośnik, Headset, Gaming Chair, PC Case

Opublikowano

@ryba

Ze Ci nie szkoda czasu na wyprowadzenie ludzi z błędów ;)

Każdy w miarę ogarnięty wie, że większość sklepów korzysta z zewnętrznych serwisów ;) Tylko nieliczne sklepy mają własne serwisy i nie dotyczy typowej elektroniki dla zwykłego zjadacza chleba.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 6.08.2025 o 20:22, Alek_M napisał(a):

Mam pytanie co do rękojmi. Czy sprzedawca może narzucić klientowi sposób załatwienia reklamacji z tytułu rękojmi, jeżeli czas od zakupu przekroczył rok, ale nie dwa lata?

@Karro pisze trochę nie jasno, co to znaczy że rękojmia nie nazywa się rękojmią w drugim roku?

Trochę tak i trochę nie.

Cytat

Art.  43d.  [Uprawnienia konsumenta w przypadku braku zgodności z umową]

1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego naprawy lub wymiany.

2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.

3. Przy ocenie nadmierności kosztów dla przedsiębiorcy uwzględnia się wszelkie okoliczności sprawy, w szczególności znaczenie braku zgodności towaru z umową, wartość towaru zgodnego z umową oraz nadmierne niedogodności dla konsumenta powstałe wskutek zmiany sposobu doprowadzenia towaru do zgodności z umową.

4. Przedsiębiorca dokonuje naprawy lub wymiany w rozsądnym czasie od chwili, w której przedsiębiorca został poinformowany przez konsumenta o braku zgodności z umową, i bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta, uwzględniając specyfikę towaru oraz cel, w jakim konsument go nabył. Koszty naprawy lub wymiany, w tym w szczególności koszty opłat pocztowych, przewozu, robocizny i materiałów, ponosi przedsiębiorca.

5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.

6. Jeżeli towar został zamontowany przed ujawnieniem się braku zgodności towaru z umową, przedsiębiorca demontuje towar oraz montuje go ponownie po dokonaniu naprawy lub wymiany albo zleca wykonanie tych czynności na swój koszt.

7. Konsument nie jest zobowiązany do zapłaty za zwykłe korzystanie z towaru, który następnie został wymieniony.

Konsument może zażądać wymiany, a przedsiębiorca może dokonać naprawy, jeśli wymiana jest niemożliwa albo wymagałaby nadmiernych kosztów (np. wartość towaru urosła znacznie). 

W dniu 6.08.2025 o 20:48, Alek_M napisał(a):

A co w przypadku jak towar ma plomby, (na przykład karty graficzne) czy sklep może je zerwać i naprawić towar?

Teoretycznie tak, ale jeśli doprowadzi to do utraty gwarancji producent to wystapi kolejna niezgodność towaru z umową i ta moim zdaniem uzasadniałaby odstąpienie od umowy.

Np. Karta graficzna ma 3-letnią gwarancję, psuje się po roku, jest wysyłana do sklepu, sklep podejmuje się naprawy i zrywa plomby, czym powoduje utratę gwarancji. Sytuacja raczej mało prawdopodobna, bo sklep wysyła towar do serwisu producenta zazwyczaj. 

W dniu 6.08.2025 o 20:51, Karro napisał(a):

Może wszystko bo inaczej jak ma naprawić 

Ty powinieneś pracować u tych nierobów z ukioik co byś podzucał zagwozdki a co jeśli towar ma 5 lat a rękojmia 2 xD doszedłeś to prezesa xD

Idź z tymi bzdurami to domu starców. Tam może ktoś Ci uwierzy. 

22 minuty temu, Alek_M napisał(a):

Mam jeszcze jedno pytanie, ile sklep ma czasu na wydanie lub wymianę towaru z tytułu rękojmi od dnia dostarczenia wadliwego produktu?

Przepis mówi o "rozsądnym czasie". Za komentarzem mojego kolegi po fachu należy to rozumieć jako:

"czas niezbędny na dokonanie wymiany lub naprawy towaru przy uwzględnieniu obiektywnych uwarunkowań (specyfika/charakter towaru i cel, w jakim konsument go nabył) właściwych dla danego przypadku".

W przełożeniu na realia sprzętu komputerowego - naprawa w ciągu 2 do maks 4 tygodni. Wymiana do 2 tygodni (chyba, że towar jakoś trudno dostepny).

Jeśli przedsiębiorca wskazał dłuższe terminy to można lecieć z odstąpieniem zgodnie z art. 43e ust. 1 pkt 5) ustawy o Prawach konsumenta. 

Opublikowano

@x-kom jak długo u Was się czeka na zakończenie reklamacji z tytułu rękojmi? Wiem, że ustawowo jest 14 dni na odpowiedź, czy uznajecie rękojmię, ale ja się chcę wiedzieć jak długo trwa cały proces reklamacji z tego tytułu.

Opublikowano

@Alek_M na reklamację z tytułu rękojmi odpowiadamy ustawowo w ciągu 14 dni. Sam proces może jednak potrwać różnie, zależy od rodzaju usterki, produktu czy dostępności części.

Zdarzają się reklamacje zakończone w tym terminie, ale bywają też takie, które wymagają więcej czasu.

Opublikowano
30 minut temu, x-kom napisał(a):

Zdarzają się reklamacje zakończone w tym terminie, ale bywają też takie, które wymagają więcej czasu.

Ale macie chyba jakiś przedział czasowy, w którym musicie zamknąć reklamacje z tytułu rękojmi i nie ciągniecie tego tygodniami?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Alek_M napisał(a):

Ale macie chyba jakiś przedział czasowy, w którym musicie zamknąć reklamacje z tytułu rękojmi i nie ciągniecie tego tygodniami?

Ciągną tygodniami. Po 14 dniach odpisują, że reklamację odrzucają ale wysyłają sprzęt na dodatkową weryfikację do serwisu producenta. To im pozwala zyskać na czasie. Ja czekałem 2-3 miesiące. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)

@Alek_MAle ja właśnie mówię o rekojmi. Nie wiem skąd wniosek, że pisałem o gwarancji. 

Inne procedury 😂 Po 14 dniach dostajesz papier, że Twoja reklamacja z tytułu rękojmi została odrzucona. W pakiecie zostaniesz poinformowany o fakcie dokonanym czyli tym, że twój sprzęt trafił na dodatkową weryfikację do serwisu producenta. Na Pclabie było o tym głośno bo nie byłem jedyną osobą, która dostała takie pismo.

Edytowane przez lokiju
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@x-kom @Decus  też mam z nimi bardzo duży problem z rękojmią i nie pozostawię tego bez echa i calą sytuację mam zamiar opisać tutaj na forum dla ostrzeżania innych jak postępują przy reklamacjach z tytuły rękojmi i jakie praktyki stosują.

Edytowane przez Alek_M
Opublikowano (edytowane)

@Alek_MOdrzucili reklamację po 14 dniach i poszło na weryfikację do serwisu producenta? Czy coś innego tym razem wymyślili? 

Odpowiadając na twoje ostatnie pytanie. Za drugą reklamacją jak już mnie mieli dość odpowiedź pozytywna była po kilku dniach. 

Edytowane przez lokiju