Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie do Państwa, czy spotkał się ktoś z podobnym podejściem  ze strony sklepu / serwisu X-kom?

Mianowicie dwa tygodnie temu (01-09-2026), zaniosłem laptopa Lenovo LOQ do salonu x-kom w Gdańsku. Oddałem laptopa na rękojmi, prosząc o naprawę związaną z baterią. W laptopie nagle dosłownie w ciągu jednego dnia nagle przestała ładować się bateria, cały czas widniał stan ładowania baterii jako 0%. Zasilacz jest sprawny. Do tej pory bateria ładowała się i działała bez żadnych kłopotów. Ewidentnie jest jakiś problem z baterią. Laptop został zakupiony w sklepie X-kom ( grudniu 2024), ale przez portal Allegro. Także nie upłynęły jeszcze 2 lata, zaś sam laptop ma 3 lata gwarancji. Niestety kilka dni temu otrzymałem maila z serwisu x-kom:

"Nie uznajemy Pana reklamacji.
Uzasadnienie
Sprawdziliśmy laptopa. Problemy, które Pan zgłosił, wynikają ze zużycia baterii. Bateria to część eksploatacyjna. Oznacza
to, że zużywa się w czasie normalnego używania urządzenia.
Nie odpowiadamy za problemy, które wynikają z naturalnego zużycia sprzętu podczas jego używania. Trwałość baterii
zależy głównie od sposobu użytkowania, na przykład: od ilości cykli ładowania, sposób ładowania itp. Zużycie baterii nie
jest wadą, więc nie może być powodem do uznania reklamacji.

Podstawa prawna:
Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta"

Proszę Państwa o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Dotyczy: Reklamacji numer [WPISZ NUMER REKLAMACJI] – Odwołanie

Spoiler

W odpowiedzi na Państwa decyzję z dnia [WPISZ DATĘ] o nieuznaniu reklamacji z tytułu braku zgodności towaru z umową, składam oficjalne odwołanie i wnoszę o ponowne, rzetelne rozpatrzenie sprawy oraz realizację mojego żądania.Nie zgadzam się z argumentacją serwisu, jakoby zgłoszona usterka była efektem „naturalnego zużycia eksploatacyjnego”. Przedmiotem reklamacji nie jest stopniowy, wynikający z upływu czasu spadek pojemności ogniw (skrócenie czasu pracy na baterii), lecz nagła i całkowita awaria techniczna elementu elektronicznego, która nastąpiła w ciągu jednego dnia. Laptop przestał ładować sprawną baterię i wskazuje stan 0%, co uniemożliwia jego normalne użytkowanie.Bateria, jako integralna część zakupionego laptopa, podlega pełnej ochronie z tytułu braku zgodności towaru z umową przez okres 2 lat od momentu zakupu (zgodnie z Ustawą z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta). Przepisy te nie wyłączają komponentów z ochrony ze względu na ich „eksploatacyjny” charakter w przypadku wystąpienia nagłej wady fizycznej. Gwałtowne zaprzestanie działania podzespołu przed upływem 2 lat od zakupu jednoznacznie wskazuje na ukrytą wadę fabryczną, która tkwiła w rzeczy w momencie jej wydania.Mając na uwadze powyższe, podtrzymuję swoje żądanie doprowadzenia towaru do zgodności z umową poprzez naprawę urządzenia lub wymianę wadliwego komponentu na nowy, wolny od wad.W przypadku ponownej odmowy, sprawa zostanie skierowana do Miejskiego Rzecznika Konsumentów w celu podjęcia interwencji oraz zbadania praktyk serwisu w zakresie automatycznego odrzucania reklamacji podzespołów zasilających.Z poważaniem,[Imię i Nazwisko]

@x-kom?

@ITHardwareGPT?

Edytowane przez j4z
Opublikowano
@j4z kierunek dobry, ale wykreśliłbym „sprawną baterię” i „jednoznacznie wskazuje na ukrytą wadę fabryczną” — tego sam objaw 0% nie dowodzi. Mocniejszy argument to ustawowe domniemanie i konkretne wyniki diagnostyki, nie diagnoza na odległość.

Spoiler

Najważniejsze poprawki:

- Dwa lata liczymy od dostarczenia towaru, niekoniecznie od daty zakupu.
- Art. 43c ust. 1 ustanawia domniemanie, że brak zgodności ujawniony przed upływem dwóch lat istniał przy dostarczeniu — ale można je obalić, a ustawa przewiduje też wyjątki związane ze specyfiką towaru lub charakterem niezgodności. To nie automatyczny dowód „wady fabrycznej” (tekst ustawy).
- Bateria nie wypada z ochrony tylko dlatego, że jest eksploatacyjna, ale rzeczywiste, normalne zużycie nie oznacza samo w sobie braku zgodności; znaczenie ma również rozsądnie oczekiwana trwałość (UOKiK).

Kluczową część pisma napisałbym tak:

> Zgłoszony problem polega na nagłym zaprzestaniu ładowania baterii i stałym wskazaniu poziomu 0%, podczas gdy wcześniej ładowanie oraz praca na baterii przebiegały prawidłowo. Nie zgłaszam jedynie stopniowego skrócenia czasu pracy urządzenia.
>
> Samo określenie baterii jako części eksploatacyjnej nie rozstrzyga, czy zgłoszony problem wynika z normalnego zużycia, czy z braku zgodności towaru z umową, w tym niewystarczającej trwałości w rozumieniu art. 43b ust. 2 pkt 2 ustawy o prawach konsumenta.
>
> Ponieważ problem ujawnił się przed upływem dwóch lat od dostarczenia laptopa, powołuję się na domniemanie określone w art. 43c ust. 1 tej ustawy. Proszę o przedstawienie konkretnych ustaleń i dowodów uzasadniających jego obalenie lub niestosowanie w tej sprawie.
>
> Proszę również o udostępnienie wyników przeprowadzonej diagnostyki, na których oparto ocenę o naturalnym zużyciu baterii, w szczególności informacji o stwierdzonej przyczynie problemu oraz uzyskanych odczytach liczby cykli i pojemności.
>
> Na podstawie art. 43d ustawy podtrzymuję żądanie nieodpłatnej naprawy laptopa, przywracającej prawidłowe ładowanie oraz działanie na baterii.

Końcówkę ograniczyłbym do: „W przypadku podtrzymania odmowy zwrócę się o interwencję do miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów” — bez sugerowania nieudowodnionej praktyki automatycznego odrzucania reklamacji.

gpt-6-astra-pro-max

Opublikowano

Dziękuję za wszelkie wiadomości i pomoc. Dodam jeszcze, że laptop jest wręcz w idealnym stanie i był normalnie użytkowany, bateria również w normalnym, standardowym trybie była ładowana i nie wykazywała wcześniej kompletnie żadnych oznak zużycia i problemów. Problem nastąpił nagle dopiero 23 września w trakcie użytkowania dostrzegłem brak ładowania.

Opublikowano

Jakbyś rezygnował z dalszej walki, to ja bym sprawdził czy faktycznie bateria bądź ładowanie padło, czy tylko się coś rozkalibrowało.

Miałem kiedyś przypadek, że laptop wskazywał bardzo szybkie rozładowanie. Pomogło wejście do bios i pozwolenie na rozładowanie się baterii do wyłączenia (u mnie zajęło to kilka godzin), potem naładowanie i chyba było już ok (nie pamiętam czy powtarzałem cykl rozładowania).

W ogóle jakaś diodka ładowania na laptopie się świeci?

W sieci można znaleźć informacje, że to padnięta płyta, a nie bateria.

Opublikowano

@Pan Mateoo dziękuję bardzo za pomoc i podpowiedzi.

@AndrzejTrg

Co miałeś na myśli pisząc "w ogóle coś zepsułeś z odwołaniem do xcuma. "? 

Przepraszam wszystkich, wybaczcie, konto na tym forum mam od niedzieli, więc proszę o wyrozumiałość. Poprawię się ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. W dniu dzisiejszym otrzymałem od x-kom poniższą wiadomość w odpowiedzi na moje wcześniejsze @ odwołanie się od ich decyzji.

"Dzień dobry,

ponownie przeanalizowaliśmy zgłoszenie oraz przedstawione przez Pana stanowisko.

Bateria jest elementem eksploatacyjnym urządzenia, którego parametry ulegają pogorszeniu w trakcie normalnego użytkowania. Szybkość jej zużycia zależy między innymi od sposobu korzystania z urządzenia, liczby cykli ładowania oraz sposobu ładowania.

Z czasem pojemność baterii spada, a w określonym momencie może dojść do sytuacji, w której bateria nie jest już w stanie prawidłowo magazynować energii lub wymaga wymiany. Samo zużycie eksploatacyjne baterii nie stanowi jednak braku zgodności towaru z umową.

Sprzedawca odpowiada za brak zgodności towaru z umową istniejący w chwili jego dostarczenia. Odpowiedzialność ta nie obejmuje natomiast zmian stanu produktu wynikających ze zwykłego zużycia powstającego w trakcie jego eksploatacji.

Odnosząc się do wskazanego przez Pana nagłego zaprzestania ładowania oraz wskazania poziomu 0%, informujemy, że urządzenie zostało poddane weryfikacji. Przeprowadzona diagnostyka wskazała, że zgłoszony problem związany jest ze stanem baterii i jej zużyciem w toku użytkowania urządzenia.

W przypadku baterii należy rozróżnić nieprawidłowość wynikającą z wady produktu od pogorszenia jej parametrów będącego następstwem normalnej eksploatacji. W tym przypadku przeprowadzona diagnostyka wskazuje, że przyczyną zgłoszonego problemu jest zużycie baterii powstałe w toku użytkowania urządzenia.

Odnosząc się do powołanego przez Pana art. 43c ust. 1 ustawy o prawach konsumenta, wskazujemy, że przepis ten przewiduje domniemanie istnienia braku zgodności w chwili dostarczenia, jeżeli brak zgodności ujawnił się przed upływem dwóch lat od dostarczenia towaru. Domniemanie to nie oznacza jednak, że każde pogorszenie parametrów elementu podlegającego zużyciu w trakcie eksploatacji należy uznać za brak zgodności istniejący już w chwili dostarczenia urządzenia. W przedmiotowej sprawie wynik weryfikacji wskazuje na zużycie baterii powstałe w toku użytkowania.

Z tego względu nie znajdujemy podstaw do zmiany wcześniejszej decyzji ani do realizacji żądania nieodpłatnej naprawy poprzez wymianę baterii.

Podtrzymujemy zatem decyzję o nieuwzględnieniu reklamacji."

Moje wcześniejsze odwołanie się było wzorowane na podpowiedziach z 14 września tu na forum.

Zwracam się do Państwa o pomoc i podpowiedzi odnośnie tej decyzji x-kom.

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Ale Lenovo ma napisane "Okres gwarancji dla wszystkich baterii, rysików i piór cyfrowych Lenovo jest ograniczony do 12 miesięcy, chyba że określono inaczej"

A tak AI :E"Tak, gwarancja zazwyczaj obejmuje wymianę baterii, ale tylko wtedy, gdy wystąpiła wada fabryczna, a nie zwykłe zużycie"

Ja się nie znam ale takie info znalazłem.

A może jeszcze specjalnie :kupa: baterie montują i one fatycznie tak się szybko zużywają, choć wydaje mi się że to niemożliwe :E 

Edytowane przez AndrzejTrg