Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.chce zakupic te karte ale ma taki pci expres-troche czytałem na ten temat ze bedzie ok  duzy spadek wydajnosci nie bedzie ale chciałem sie upewnic czy wejdzie do mojej płyty Plyta Główna Msi z77a-g43  

Opublikowano

Pewnie, że RX6600, najlepiej używany. Dostanie go za ok 600zł i będzie o niebo lepszy, niż 3050, bo na ani na 3050 ani na 6600 to nawet dobrze RT nie włączy i karta będzie zdychać, ceny 8GB RX6600 są dużo lepsze, karta bierze sobie tylko 100W (a można zejść i mniej), FSR vs DLSS w tym wypadku bardziej na korzyść Radeona. W teorii wykorzysta całą przepustowość złącza PCIE3.0 (bo takie ma) na Radeonie (bo PCIE4.0 x8 to właśnie PCIE3.0 x16), i teoretycznie 3050 zwolni te 5% czy coś.

Kwestia tylko CPU, czy da radę pociągnąć RX6600, bo nie wiemy, co @likwidator tam ma.

Opublikowano

Autor nie odpowiedział jaki cpu tam siedzi... bo ivy to faktycznie pcie 3.0, ale sandy jeśli dobrze kojarzę chyba 2.0 :hmm:

47 minut temu, CryptTM napisał(a):

W teorii wykorzysta całą przepustowość złącza PCIE3.0 (bo takie ma) na Radeonie (bo PCIE4.0 x8 to właśnie PCIE3.0 x16), i teoretycznie 3050 zwolni te 5% czy coś.

Radek to 8 linii, więc na pcie 3.0 nie przybędzie mu kolejnych 8 :D 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1NJa też...myślałem że to z ekscytacji iż zaczynam urlop w tym tygodniu... ale widzę że nie tylko ja nie mogę zrozumieć 8:E 

3 godziny temu, CryptTM napisał(a):

Właśnie miałem to napisać :)

No i dlatego karta pcie 4.0 x8 nie wykorzysta pełnej przepustowości 3.0 x16...bo będzie działać w 3.0 x8 :E 

Tu już pomijam fakt, czy akurat na tej konkretnej jakieś różnice w ogóle wyjdą :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Delikatne są. Mam teraz u siebie dwa kompy właśnie z rx6600 na b550 i b450. W takim superposition benchmark różnica to jakoś 450pkt (ten sam CPU) w 1080p extreme. 

Mimo wszystko i tak bym wsadził u autora rx6600, bo obecnie cenowo za używki jest naprawdę ok.