Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Chciałbym złożyć komputer głównie pod CS2 (w przyszłości jakiś wiedzmin 4, total wary). Na razie chciałbym cały zestaw oprócz karty graficznej (obecnie mam rx 5700 to myślę, że styknie). Kartę dokupiłbym na przestrzeni następnych 3 miesięcy. Największą zagwozdką jest dla mnie procek - myślałem nad ryzendem 7800 x3d, nie znam się też na płytach głównych. Dacie rade pomóc skompletować jakiś zestaw? Jeśli chodzi o kartę, to chciałbym dorzucić w przyszłości rx 9700 xt - podsumowując +- 3,5k na zestaw oprócz karty, i około 3k na kartę. Jeśli potrzeba to dorzuci się trochę do budżetu. Nie zależy mi na ledach ani nic takiego. Dzięki! 

Obecnie mam monitor fhd 180 hz, ale w przyszłości dojdzie pewnie jakiś qhd

Edytowane przez mercunio
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Ryzen 7 9800 x3d już do mnie jedzie (kupiony za 1650). Czy moglibyście doradzić mi w kwestii optymalnego sprzętu (buda, zasilacz, ram, mobo, chłodzenie i dysk) na ten moment, tak aby pasowało do tego Procka? Chciałbym zmieścić się w okolicach 2,5k. Zastosowania głównie gaming, nie zależy mi na rgb. Dzięki!

będzie to parowane z 9070xt lub rtx 5070ti

Edytowane przez mercunio
Opublikowano (edytowane)

budę zapomniałem ale jakaś rodzima za ok 220. Zaraz ktoś na pewno o niej wspomni,  a jak nie to zerknij w moje wątki, ktoś doradzał w tych w których ja pytałem o doradzenie.

Chłodzenie Peerless Assassin 120 albo Phantom Spirit. Cena ok 160-220zł

RAM - jakiś 2x 16GB 6000 CL 30 36-36-cośtam - ok 370-480zł

płyta Gigabyte B650m eagle za ok 530zł

Zasilacz - to już sam musisz wybrać, pod swoje priorytety. Za 350zł da radę. Za 450 będzie cichy, a za 450-600 starczy do następnego upgrade'u

dysk - nie wiem, zależy co potrzebujesz. WDeki ludzie polecają. Na pewno zaraz ktoś o nich wspomni. 580tka  wersji ekonomicznej, 850x w wersji wypas. 200 lub 300-350 za 1TB i odpowiednio więcej za 2TB.  580tka 2TB ok 550zł widzę w jendym sklepie, ale coś dużo. Pewnie znajdziesz taniej.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

B850 daje ci głównie PCI-e 5.0 dla GPU. Na ten moment wiele to nie zmienia ale też dopłata jakaś ogromna nie jest. Sam ocen czy warto, ja bym dorzucil pewnie.

Night Hunter spoko, chcialem go wrzucic ale cos mi nie wypluwała wyszukiwarka w morele. 

Ten koszyk co podeslales ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.08.2025 o 20:06, mercunio napisał(a):

Warto dopłacać do tej płyty? Zastanawiałem się nad MSI B650 gaming plus WiFi, co do obudowy wpadł mi w oko Night Hunter od Chiefteca

Może cos takiego? https://www.morele.net/inventory/info/c42ded6b/

hej, wziąłem zestaw z tego linka, na dniach będę kupował kartę graficzną i mimo, że byłem nastawiony na 9070xt to zacząłem się zastanawiać nad dołożeniem do 5070ti - czy ma to sens? Komputer raczej tylko do grania, co do DLSS to nie wiem czy warto dopłacać, nigdy wcześniej nie miałem okazji tego używać. Różnica w cenie teraz to około 500-600 zł za takie przyjemniejsze modele, no ale właśnie czy warto? 

jeśli chodzi o rx to rozważałem hellhounda, a rtx to Asusa prime oc

Edytowane przez mercunio
Opublikowano (edytowane)

DLSS to upscaler obrazu, na chłopski rozum coś co włączasz i masz więcej klatek, kosztem nieco mniejszej ostrości obrazu (choć nie zawsze - są gry co wygladaja lepiej z wlaczonym DLSS niż bez). Przydatne przy grze w wyższych rozdzielczościach i praktycznie trzeba z tym grać w nowych grach, bo tak teraz optymalizują gry, że wszystko opiera sie na upscalerach. AMD też ma swój upscaler, FSR, ale nie jest on tak dobry jak DLSS.

Generalnie jeśli ta dopłata nie rujnuje twojego budżetu, to wg mnie warto dołożyć jak już i tak wydajemy ponad 3 tys na karte. W Komputroniku jak kupisz przez ich aplikacje to masz 5% znizki i Asus Prime wychodzi wtedy niecałe 3500 zł, wiec calkiem fajna opcja.

NVIDIA żre też mniej prądu i lepiej obsługuje ray-tracing

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Hej, z uwagi na to że 5070ti od Asusa ciężko znaleźć już w promocji, a wskoczyła fajna promka w sferis 9070 prime OC za 2250 zastanawiam się czy nie będzie lepszym wyborem? Trochę boję się, że będę żałował i zabraknie mocy, ale no cena robi swoje…