Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie czy ktoś na forum miał już problemy z takim połączeniem. Na redicie ludzie nawet na biosie 3.30 mają spalone procesory i praktycznie dziennie przybywają nowe osoby. Co o tym myślicie czy to faktycznie wina biosu ASRock czy coś AMD sknuciło? Sam myślę o zmianie 7500f na 9800x3d ale mam obawy. Nie wiem czy nie wybrać bezpieczniej i nie kupić 7800x3d

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Send1N napisał(a):

Problemy bodajże były przez to że napięcie soc płyta wrzucała zbyt wysokie na auto, wystarczyło wbić ręcznie na sztywno bezpieczną wartość.

chyba sprawa nie jest taka prosta jak nawet na najnowszych biosach CPU dalej się palą 

https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/1iui7lx/9800x3d_failuresdeaths_megathread/

Edytowane przez zlotnik
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 20:28, Send1N napisał(a):

Problemy bodajże były przez to że napięcie soc płyta wrzucała zbyt wysokie na auto, wystarczyło wbić ręcznie na sztywno bezpieczną wartość.

Od któregoś biosu ASRock ma na sztywno VSOC 1.2V. To raczej nie to skoro ludzie z BIOSem 3.30, 3.25 itd. nadal zgłaszają spalenie...
YES Tech City znalazł, że problem rzekomo rozwiązuje ustawienie "SOC OC MODE" na "ENABLED"

Ja u siebie mam VSOC na sztywno na 1.1V (chodzi stabilnie z pamięciami 6000MHz CL30) oraz "SOC OC MODE" na "ENABLED".
9800X3D na płycie ASRock B650 HDV mam od ok. 3,5 miesiąca. Póki co bez problemów.

Żeby było śmiesznie nie znalazłem ani jednego przypadku aby ktoś zgłaszał padnięcie 9800X3D lub 9950X3D na dokładnie mojej płycie (ASRock B650M-HDV/M.2)
Mimo wszystko raczej odradzam parowanie 9800X3D z płytami ASRocka... Tak dla świętego spokoju - tym bardziej, iż część użytkowników zgłasza padnięcie po miesiącach co może uśpić naszą czujność.
Potem bujanie się z RMA itd...

• Upvote 1
Opublikowano

Znajomy mial x870 taichi lite i 9800x3d, bios 3.30 wyszedl po herbate wrocil i komputer juz lezal. Na plycie blad 00 juz nie wstal poszlo wszystko na reklamacje przyjete bez problemu, zarowno procesor jak i plyta. Ja natomiast mam Asrock'a b850i lightning i 9800x3d bios 3.30, wszystko na stocku jedynie xmp odpalone na razie nic zlego sie nie dzieje. To raczej loteria sam jestem ciekawy co moze byc powodem ze te procki padaja. 

Opublikowano

Podejrzewam ze plyte masz caly czas na gwarancji, moim zdaniem zrob aktualizacje biosu do 3.30 i kupuj proca sie nie przejmuj. Szansa, ze cos sie stanie istnieje ale raczej jest mala moim zdaniem. Na ponad 100 osob, ktore kupilo asrocka tylko jedna miala taki problem w moim otoczeniu. 

Opublikowano
15 godzin temu, kszaku napisał(a):

wyszedl po herbate wrocil i komputer juz lezal.

15 godzin temu, kszaku napisał(a):

Ja natomiast mam Asrock'a b850i lightning i 9800x3d bios 3.30, wszystko na stocku jedynie xmp odpalone na razie nic zlego sie nie dzieje.

pijesz herbatę ? pewnie nie, dlatego ci działa, kolega pił i mu się spałił   :wariat:

68986852-no-tea-maker-sign.thumb.jpg.76b29a5a14c73e8e2ce83b343917ca00.jpg

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, miro napisał(a):

pijesz herbatę ? pewnie nie, dlatego ci działa, kolega pił i mu się spałił   :wariat:

Ja parze herbate przy komputerze, zeby moj tez nie uciekl w inne swiata 

Opublikowano (edytowane)

Proc 9800x3d na AIO 420 i płyta Asrock NOVA WIFI od lutego 2025.

XMP włączone, 6000 cl30 z dociśniętymi timingami, Bios 3.25, PBO on przez płytę ,  Scalar+10 %-), +200 mhz, UV per core -34,

Napięcia: SOC 1.1V, VDDP 0.95V, VDDIO 1.25V, RAM 1.35V

Wyłączone usypianie systemu, tylko monitor (OLED).

7 miesięcy, odpukać, bez żadnych problemów.

Biosu nie ruszam, uważam ze ograniczenie napięć podniesionych przez XMP i PBO do rzeczywistych potrzeb wystarczy do tego aby zapobiec uszkodzeniom procesora. 

Edytowane przez Vullcan81
Opublikowano

To jest po prostu loteria, posiadam obecnie dwie sztuki 9800x3d gorsza sztuka b850 riptide bios 3.20 lexar 6000 cl30 max -19 all core, druga sztuka 9800x3d b850m riptide bios 3.20 lexar 6000 cl30 i -40 na wszystkich rdzeniach przechodzi wszystkie testy stabilności aida.

• Like 1
Opublikowano

Zamówiłem 7800x3d trochę się jednak obawiam tego połączenia tym bardziej że mam pecha do zakupów. Najwyżej przeczekam na nim na zen6 może One nie będą się palić na asrockach