bourne2008 1 206 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Kręceniem ramu nie podbijesz wyniku w CB. 1
Grolshek 517 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) 20 minut temu, bourne2008 napisał(a): Kręceniem ramu nie podbijesz wyniku w CB. Czytam już którąś z kolei taką wypowiedź i zachodzę w głowę dlaczego u mnie jest kolosalna różnica przy zoptymalizowanym ramie zarówno na AM5 jak i AM4 a u innych nie. Ciekawe. Nie umiem znaleźć odpowiedzi. Edytowane 28 Lipca przez Grolshek
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca Godzinę temu, Grolshek napisał(a): Takie któryś z przemiłych użytkowników mi podał, takie przepisałem i już nic nie grzebię bo jest idealnie. Kurcze, nie działa mi Komputer nie wstaje Albo coś źle wpisuję albo na m-die (mam podejrzenie, że takie mam) to nie zadziała, czy możesz sprawdzić czy w swoich pamięciach w profilu expo masz takie wartości jak u mnie? Zrzut z ZenTimings dałem wcześniej, Szczególnie chodzi o tRFC - na podstawie tego stwierdziłem, że mam m-die. Z góry dziękuję.
tomcug 2 440 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca 1 godzinę temu, bourne2008 napisał(a): Kręceniem ramu nie podbijesz wyniku w CB. Niewiele, ale podbijesz. 17 minut temu, terminus napisał(a): Szczególnie chodzi o tRFC - na podstawie tego stwierdziłem, że mam m-die. 420 tRFC powinno odpalić na M-die, u mnie nawet 400 śmigało przy 6000 MHz.
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca Wpisywałeś może ten profil na m-die? Nie wiem czy coś źle przepisuje czy też jestem z góry skazany na porażkę. Wpisywałem już z 5 razy i po wpisaniu komputer nie wstaję.
tomcug 2 440 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Co Ci mogę doradzić, sprawdzaj po kolei, który timing wywala Na oko powinno śmigać.
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca Wygląda, że tRFC1 - po ustawieniu na 420 już nie wstaje.
Grolshek 517 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Godzinę temu, terminus napisał(a): Kurcze, nie działa mi Komputer nie wstaje Albo coś źle wpisuję albo na m-die (mam podejrzenie, że takie mam) to nie zadziała, czy możesz sprawdzić czy w swoich pamięciach w profilu expo masz takie wartości jak u mnie? Zrzut z ZenTimings dałem wcześniej, Szczególnie chodzi o tRFC - na podstawie tego stwierdziłem, że mam m-die. Z góry dziękuję. Nie umiem pomóc bo ja gotowca dostałem do Goodramów od kogoś tutaj na forum, po prostu wpisałem zadziałało, wyniki podskoczyły i nie dotykam więcej. Kogoś mądrzejszego musisz poszukać.
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca 58 minut temu, tomcug napisał(a): Co Ci mogę doradzić, sprawdzaj po kolei, który timing wywala Na oko powinno śmigać. Zdecydowanie tRFC1, poniżej 470 nie startuje, jedyne różnice to to trFC1 i ProcOdt i inne z omami. Nie wiem czy to w ogóle mogę gdzieś zmienić.
tomcug 2 440 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca 1 minutę temu, terminus napisał(a): Zdecydowanie tRFC1, poniżej 470 nie startuje Może tak być, na M-die miałem 500/400 tRFC/tRFC2 na 6000 MHz. Na nowszym BIOS-ie leciało już symetrycznie z tego, co pamiętam, ale jak widać nie zawsze tak jest.
terminus 7 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca 2 minuty temu, tomcug napisał(a): Może tak być, na M-die miałem 500/400 tRFC/tRFC2 na 6000 MHz. Na nowszym BIOS-ie leciało już symetrycznie z tego, co pamiętam, ale jak widać nie zawsze tak jest. Przepraszam za to pytanie ale czy myślisz, że warto pozbyć się tych pamięci i poszukać a-die? Zyskam coś? Są nowe i mogę je zwrócić,
Send1N 4 171 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Nie, masz 6000mhz w dual channel i nic więcej ci do szczęścia nie potrzeba, nie szukaj na siłę wynik w cbr jest głównie zależny od tego jakie taktowanie utrzymuje procek podczas renderowania obrazka na to ma wpływ temperatura i ustawiony limit mocy a także napięcie, wynik możesz sobie podbić ustawiając priorytet na wysoki dla cinebencha lub "czasu rzeczywistego" niektórzy tak robią a później wrzucają screena aby wypluć jak najwyższe score Edytowane 28 Lipca przez Send1N
terminus 7 Opublikowano 30 Lipca Autor Opublikowano 30 Lipca Panowie, mam jeszcze takie pytanie. Pamięci jako parę kupiłem od sklepu allegro. GoodRam IRDM 6000 cl30 i zauważyłem jedna rzecz. W trybie auto mają różne Trdwr. Jedna 20 druga 21. To normalne?
Sidr 124 Opublikowano 30 Lipca Opublikowano 30 Lipca Przy okazji. Lama mi kiedyś polecił te GoodRam IRDM 6000 cl30. Kupiłem i chodzą w EXPO. Warto tu sie bawić w o/c? Coś to da poza syntetykami?
Grolshek 517 Opublikowano 30 Lipca Opublikowano 30 Lipca (edytowane) 20 minut temu, Sidr napisał(a): Przy okazji. Lama mi kiedyś polecił te GoodRam IRDM 6000 cl30. Kupiłem i chodzą w EXPO. Warto tu sie bawić w o/c? Coś to da poza syntetykami? Możesz takich spróbować. Sporo dają, nic nie kosztują. Edytowane 30 Lipca przez Grolshek
tomcug 2 440 Opublikowano 30 Lipca Opublikowano 30 Lipca 2 godziny temu, Sidr napisał(a): Przy okazji. Lama mi kiedyś polecił te GoodRam IRDM 6000 cl30. Kupiłem i chodzą w EXPO. Warto tu sie bawić w o/c? Coś to da poza syntetykami? Warto, nawet EXPO to są ziemniak nastawy z punktu widzenia wydajności w porównaniu do zoptymalizowanych timingów. Próbuj szczęścia
Sidr 124 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Można czymś z poziomu windowsa zmieniać timingi? Ryzen Masterem się chyba da. jest coś jeszcze? @tomcug ale to na tym co wkleiłeś, to są chyba zupełnie inne pamięci?
tomcug 2 440 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Liczy się nie model pamięci, tylko na jakich kościach one są. Jeżeli Twoja pamięć jest na Hynix A-die, to ruszą te timingi.
Sidr 124 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 12 minut temu, tomcug napisał(a): Liczy się nie model pamięci, tylko na jakich kościach one są. Jeżeli Twoja pamięć jest na Hynix A-die, to ruszą te timingi. Jak sprawdzić jakie mam kostki? Mam program do tego gdzieś na dysku, bo kiedyś sprawdzałem, ale zapomniałemjaksięnazywa.
tomcug 2 440 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Programowo na 100% nie sprawdzisz. Wbijesz te timingi, to się przekonasz. Jak nie wstanie, to Hynix M-die. 1
Sidr 124 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Po tych danych z załącznika nie da sie ocenić? Trzeba numer seryjny z kości przepisać?
Phoenix. 4 726 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Goodram nie pokazuje niestety ale chyba mamy te same kości, a u mnie trfc 400 wbija bez problemu
danny64k 16 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Mam goodram irdm 6000 cl30 na takich timmingach może się przyda, 4h tm5 1usmu i anata extreme. Sprawdzone na 7800x3d i 9800x3d 3
Send1N 4 171 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Bawiłeś się bclk że masz takie "fikuśne" wartości ?
danny64k 16 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) Tak bclk jest na 101 ustawione. Moja płyta nie ma zew generatora eclk i za dużo wolę nie dawać. Edytowane 31 Lipca przez danny64k 1
Rekomendowane odpowiedzi