eyeliner 12 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Testując różne ustawienia UV zauważyłem, że ustawienia domyślne lub OC z power limitem, bez wypłaszczania krzywej, skutkują mniejszym opóźnieniem między ruchem myszką a ruchem kamery - czyli input lagiem. Testowane UV było raczej delikatne, różnica FPS była zbyt znikoma dać tak zauważalny efekt. Czy to możliwe, że UV może skutkować zmniejszeniem responsywności? Różnicę zauważyłem w Tainted Grailu, potestowałem też w Robocopie - w obu grach nie ma NV Reflex, który być może w jakiś sposób to niweluje. (edit: w Robocopie jednak jest i był włączony podczas moich testów) Na Reddicie znalazłem taki temat: https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/16rbv6p/increased_input_lag_when_undervolting_the_vf/ Zdaje się potwierdzać moje obserwacje. Miał ktoś podobne odczucia? Nie jestem w stanie tego zmierzyć, nie mam do tego sprzętu, a jestem bardzo ciekaw. Edytowane 28 Lipca przez eyeliner
some1 536 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Nic takiego u siebie nie zauważyłem. Zapisz sobie w MSI afterburner dwa profile, jeden z UV, drugi bez. Przypisz pod jakieś skróty klawiszowe i poprzełączaj się pomiędzy nimi w trakcie gry, bez Alt-Tab, to będziesz miał dokładne porównanie. 1
Merqus4 28 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Szczerze nigdy po undervoltingu nie czułem żadnej zmiany 1
Send1N 4 166 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca I prawidłowo bo to tego typu mit jak to że przez UV można uszkodzić GPU 1
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Takie dziwne lagi to predzej po UV CPU.
Send1N 4 166 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Od cpu to jakieś ścinki/stuttery ale nie onput lag 1
galakty 3 318 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Input lag wzrośnie jeśli wydajność spadnie, więc tak, od UV może wzrosnąć jak się źle zrobi Ale że on to wykrywa ruchem myszką to podziwiam, mógłby zostać pilotem F-16 coś czuję. 3
eyeliner 12 Opublikowano 29 Lipca Autor Opublikowano 29 Lipca Hm, posprawdzałem jeszcze raz przełączając profile... może jednak nie ma różnicy? Wcześniej wydawała się być.
sideband 1 775 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Pewne rzeczy trzeba wielokrotnie sprawdzać ludzie często mają subiektywne odczucia lub dana gierka lubi przymulić tylko to nie jest w pełni powtarzalne 1
Phoenix. 4 720 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 4 godziny temu, galakty napisał(a): Input lag wzrośnie jeśli wydajność spadnie, więc tak, od UV może wzrosnąć jak się źle zrobi Ale że on to wykrywa ruchem myszką to podziwiam, mógłby zostać pilotem F-16 coś czuję. Profesjonaliści mierzą sprzętem input lag bo to są wartości tak niskie i niemierzalne przez ludzkie oko na tak niskich wartościach a tu proszę szpecę widza na oko 🤣🤣🤣 2
eyeliner 12 Opublikowano 29 Lipca Autor Opublikowano 29 Lipca 3 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Profesjonaliści mierzą sprzętem input lag bo to są wartości tak niskie i niemierzalne przez ludzkie oko na tak niskich wartościach a tu proszę szpecę widza na oko 🤣🤣🤣 IL to nie musi być wartość "niska i niemierzalna przez ludzkie oko". Może być wysoka i mierzalna. Widzialna przez ludzkie oko. Jak różnica między 90 a 120 fps, mimo że u niektórzy nie widzą powyżej 24.
Phoenix. 4 720 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Skończ te bzdury pisać, topowe monitory mają 15-18ms inputa i nie jesteś w stanie tego wyłapać bez sprzętu także skończ robić z siebie idiote. Lag musiłby wynosić z 50-100ms żeby mógł coś zobaczyć, a to wartość fikcyjna przy dzisiejszym sprzęcie.
eyeliner 12 Opublikowano 29 Lipca Autor Opublikowano 29 Lipca Oho, agresywny chatbot się trafił. Tak czy inaczej temat można zamknąć.
hopes 14 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Jak nieodczuwalna? Mój stary monitor przy 144Hz był jak żyletka. Cokolwiek powyżej 10ms znacznie odczuwałem na niekorzyść. Gdybyśmy tego nie odczuwali w grach dynamicznych to nie byłoby monitorów 360Hz czy 500Hz Total Display Lag (SMTT 2) (Measurements in ms) 17.0 60Hz 16.6 90Hz 14.0 120Hz 4.05 144Hz 1
Send1N 4 166 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Jakim cudem między 120 a 144 wyszła tak ogromna różnica?
Doamdor 1 782 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) @Send1N W 120Hz wolny jak ślimak, w 144Hz szybki jak błyskawica. Edytowane 2 Sierpnia przez Doamdor 4
kamilos69 316 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 20 godzin temu, Send1N napisał(a): Jakim cudem między 120 a 144 wyszła tak ogromna różnica? Nie ma żadnej różnicy. Różnica jest dla tych co lubują się w papierkowych cyferkach Edytowane 3 Sierpnia przez kamilos69 1
Send1N 4 166 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia No domyślam się że nie ma ale jemu wyszło prawie 10ms między 120 a 144 1
kamilos69 316 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) @Send1N W sumie nie było napisane co i czym testowane. Stary szrot ips/va sprzed 15 lat mierzony pro miernikiem może wypluć takie wartości jako "total intput lag". Edytowane 4 Sierpnia przez kamilos69 1
Phoenix. 4 720 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) W dniu 2.08.2025 o 11:03, Send1N napisał(a): Jakim cudem między 120 a 144 wyszła tak ogromna różnica? Nie ma nawet takich sprzętów żeby mieć 4msc input laga ale jak widać niektórzy wgl mylą czas reakcji matrycy z input lagiem 🤣 Topowe oledy to mają 15-18ms impuls laga, nie mylić z czasem reakcji matrycy i czasem wyświetlania klatki bo to kolejna wartość. W dniu 1.08.2025 o 05:05, hopes napisał(a): Jak nieodczuwalna? Mój stary monitor przy 144Hz był jak żyletka. Cokolwiek powyżej 10ms znacznie odczuwałem na niekorzyść. Gdybyśmy tego nie odczuwali w grach dynamicznych to nie byłoby monitorów 360Hz czy 500Hz Total Display Lag (SMTT 2) (Measurements in ms) 17.0 60Hz 16.6 90Hz 14.0 120Hz 4.05 144Hz Sary monitor żyletka a czas reakcji matrycy to pewnie dramat, no ale tak to jest jak się nie potrafi operować pojęciami i nie ma się pojęcia o czym pisze, a w głowie tylko puste Hz monitora. Edytowane 4 Sierpnia przez Phoenix. 1
Rekomendowane odpowiedzi