Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minus jest taki że do hellhounda względem tego acera trzeba dopłacić ponad 2 stówy i cena robi się już "niebezpiecznie" blisko 9070XT bo do takiego xfx quicksilver white wystarczy dopłacić 150zł wtedy :E 

• Upvote 2
Opublikowano

Nieee żadnych zwykłych 9070 nie biorę pod uwagę :D Albo 9070Xt albo 5070Ti nic więcej nie wchodzi w grę,czekam jak trafi się jakiś sensowny 5070Ti w dobrej cenie i biorę,a jak nie to biorę 9070XT Pura/Devila albo TajCzi i tyle.

• Upvote 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.08.2025 o 19:01, ztx napisał(a):

Sam mam taką platformę jak ty i wziąłem do niej 4080 SUPER. Można powiedzieć, że jest 5070Ti + parę procent i ja osobiście poszedłbym w 5070Ti.

Dlaczego nie RX 9070XT? Pomijam fakt RT, bo mówisz, że nie jest wymagany.

1. FSR 4

Spoko, mamy nowy, lepszy (od FSR 3.1) upscaler, ALE mamy go w bardzo małej ilości grach. 
Możemy go oczywiście wymusić zewnętrznymi programami, podmianami plików rejestru, no, ale szczerze, chce ci się w to bawić? Ja wolę po prostu pograć, a nie kombinować przed grą. 

2. Wydajność
9070XT jest mniej wydajna od 5070Ti, a testy pokazujące ogromne wzrosty na nowych sterownikach u HU to dziwny zbieg okoliczności, że akurat na kanale hypującym AMD są wzrosty o 30%, a na innych ~1-5% w niektórych grach. 

3. Temperatury
Tak jak możesz kupić najlepsze chłodzenie i mieć dobrą kulturę pracy, tak temperatury VRAM nie zmienisz. Każda 9070XT ma wysokie temperatury na kostkach pamięci. Niby nic, ale poniekąd może wpływać to na żywotność.

4. Pobór prądu

9070XT zjada więcej prądu niż 5070Ti, mi akurat pobór nie przeszkadza i nawet jakby mi karta jadła 500W przy dobrej kulturze pracy to mnie nie rusza, ale dla ogółu jest to czasem różnica warta odnotowania.

Dlaczego 5070Ti?

1. DLSS
Dużo lepsza propozycja upscalingu + możliwość włączenia generatora klatek x4. W większości gier, które już są na rynku mamy do dyspozycji DLSS bez kombinacji jak z FSR 4.

2. Podatność na UV

Seria 50xx jest na ogół bardzo podatna na UV/OC więc nawet kupując słabszą wersję chłodzenia możemy okiełznać kartę.

3. Dodatki

Jeśli kiedyś byś chciał montować filmy, streamować, bawić się w AI czy odpalić w tym momencie zbędny RT to możesz to zrobić. NVIDIA ma sprzętową akcelerację np. w DaVinci czy np. mają sprzętowy kodek HEVC, który będzie pomocny w streamowaniu.

Cenowo 5070Ti nie wypada aż tak źle jeśli weźmiesz pod uwagę ASUS PRIME, który jest do kupienia za 3,3 czy 3,4k zł. Jest to wersja, która z lowendu wyróżnia się kulturą pracy. Wiem, że za taką cenę masz top chłodzenie 9070XT, ale mnie (niestety) NVIDIA kupuje dodatkami. Taki DLSS jest często niezbędny do gry w 1440p w normalnych FPS. FSR 3.1 w 1440p jeszcze w miarę wygląda, ale jednak do DLSS nie ma porównania (a jak wspomniałem FSR 4 jest w małej ilości tytułów).

WItam forumowiczów //akurat jestem na etapie wyboru karty i mam pytanie

Skąd ta cena za Asusa 3,3-34 tys? Chetnie bym kupił jak mozna wiedziec gdzie takiego znajde

Opublikowano (edytowane)

A te superki to w ogóle wyjdą? :lol2: bo Nvidia milczy a tu zaraz wrzesień.

Ja sam nie wiem co brać - 5080 super, 5080, czy 5070Ti? 

Jak przez najbliższe kilka miesięcy pojawi się info, że seria 6000 wyjdzie jednak pod koniec 2026 roku to chyba wezmę 5070ti na przeczekanie, jak się okaże, że jednak będzie obsuwa to się pochylę nad którąś wersją 5080, raczej super.

Edytowane przez @MUZ
  • Haha 1
Opublikowano

Panowie...nie wiem czy ja mam takiego pecha,czy ta seria jest taka lipna.Zamówiłem 3 kartę Rx9070XT Taichi i w każdej szt piszczą niemiłosiernie cewki,i to tak konkretnie. Możliwe to ? Czy mam takiego pecha ? :D

Opublikowano
5 minut temu, Fanbojj napisał(a):

Panowie...nie wiem czy ja mam takiego pecha,czy ta seria jest taka lipna.Zamówiłem 3 kartę Rx9070XT Taichi i w każdej szt piszczą niemiłosiernie cewki,i to tak konkretnie. Możliwe to ? Czy mam takiego pecha ? :D

Zielony Bóg ciągnie cię w kierunku Nvidii...

Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

Zielony Bóg ciągnie cię w kierunku Nvidii...

No właśnie tak myślę...ale narazie ceny wywalone,nic sensownego nie ma.A nie będę zamawiał najtańszego szitu :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Za 3K możesz kupić sapphire pulse mimo że jedna z tańszych wersji to testy pokazały że praktycznie najlepsza kultura pracy i temperatury też ok, może nie trafisz głośnych cewek, warto spróbować zamiast w opór brać taichi :E 

https://www.krsystem.pl/sapphire_pulse_amd_radeon_rx_9070_xt_gpu__raty_0-item-77762.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=eba75866-6463-5fb2-ee0e-124875a13835

Edytowane przez Send1N