Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Potrzeba złożyć nowy zestaw koledze siostry za max 7000zł. Będzie wykorzystywany głównie do rozrywki - gry, filmy, muzyka, transmisje sportowe, internet. Przejrzałem większość tematów w tym dziale, jednak on ma dość specyficzne wymagania. Obudowa musi być w typie akwarium i  posiadać ARGB. Taki gust. Płyta musi mieć S/PDIF bo jakieś głośniki/kolumny będą pod to podpięte. 

CPU: Ryzen 7 7700

COOLER: Arctic Freezer A36 ARGB (myślę jednak nad czymś wydajniejszym jak Phantom Spirit 120, chyba nie będzie kolidował z ramami) 

MOBO: MSI B650 Tomahawk 

RAM: Patriot Viper Venom 2x16GB 6000Mhz CL30 (tańsze niż Goodramy, dlatego taki wybór)

SSD: Patriot VP4300 Lite 2TB 

PSU: Chieftec Vega M 850W (tani a polecany tutaj często) 

CASE: Modecom Volcano Stellar 8F ARGB (jedyna obudowa, która posiada fajne ARGB, ma filtry przeciwkurzowe, podoba się, jedna recenzja mówi o głośnych wentylatorach, a filmiki na yt mówią co innego, ale  to raczej nie problem) 

GPU: XFX Radeon RX 9070 XT Mercury OC RGB (polecałem Hellhounda, ale kolega lubi duże i świecące karty i ta mu się podoba, wiem, że głośna bo sam ją chciałem, ale widocznie mu nie przeszkadza) 

Pewnie można to zrobić taniej i trochę lepiej ale kolega uparty niestety. Chyba taki zestaw może być ? Ogólnie może są jakieś inne podzespoły jak obudowa, ale przejrzałem chyba wszystkie sklepy i niestety większość bez wentylatorów a te co fajnie święcą kosztują majątek (Lian Li, Phanteks). Wszystko musi być z jednego sklepu i ze złożeniem bo kolega boi się komputera otwierać nawet, że coś zepsuje. Chyba tylko Morele posiada wszystkie części w miarę rozsądnych cenach. Jedynie opinie ludzi nie zachęcają żeby to składać w tym sklepie, w Prolinie nie słyszałem złych opinii o składaniu, nawet składałem parę kompów ze złożeniem i zawsze wszystko super. Niestety tam wybór części ograniczony i to bardzo. 7000żł to taki max ze złożeniem już. Sam PC w Morele wychodzi 6851zł. Jak zmienię cooler to wyjdzie trochę więcej. Złożenie 209zł albo 259zł te z dłuższymi testami i dłuższą gwarancją. 

Jeszcze na pewno będzie jakiś monitor potrzebny 1440p bo obecnie jest Samsung 1080p z 75hz więc słabo. Tutaj osobny budżet więc pewnie wleci jakiś Lenovo/Gigabyte bo często polecane i popularne tutaj. Miał być OLED ale zbyt dużo jest internetu i rzeczy statycznych więc mógłby się szybko wypalić. Jakby ktoś miał jakieś polecane monitory i tanie do 1000zł to śmiało można podać. 

Opublikowano

Freezer spokojnie ogarnie tego proca więc nie trzeba brać nic lepszego.

Zestaw jest ok jeśli takie wymagania.

W morele ktoś ostatnio sie skrażył, że wziął montaż to mu nawet profilu EXPO nie wczytali, także chyba trzeba sie nastawic, ze coś tam poklikac trzeba bedzie samemu.

Monitor np:

https://www.x-kom.pl/p/1166003-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2724dm.html

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lg-ultragear-27gs85q-b-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms-gtg

• Upvote 2
Opublikowano

Polecam wysłać zapytanie z wyceną do hard-PC, opinie mają dobre, montaż w cenie zestawu. Sam u nich zamówiłem, wycena 400zl niższa niż na morele, 600zl mniej niż x-kom na dokładnie tych samych częściach. Tylko zrób zapytanie z 7800X3D . Myślę, że w 7k jest szansa się zmieścić, jak krzykną więcej wtedy można podmienić na tego którego napisałeś. 

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, Dirian napisał(a):

W morele ktoś ostatnio sie skrażył, że wziął montaż to mu nawet profilu EXPO nie wczytali,

Jak wziął wersję podstawową zamiast "premium" montażu pc to częsty przypadek xD jeszcze jakby ta podstawowa kosztowała 100zł to rozumiem ale tam w dodatku jest 2x tyle za ten podstawowy "pakiet" :E ;D

Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Freezer spokojnie ogarnie tego proca więc nie trzeba brać nic lepszego.

Zestaw jest ok jeśli takie wymagania.

W morele ktoś ostatnio sie skrażył, że wziął montaż to mu nawet profilu EXPO nie wczytali, także chyba trzeba sie nastawic, ze coś tam poklikac trzeba bedzie samemu.

Monitor np:

https://www.x-kom.pl/p/1166003-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2724dm.html

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lg-ultragear-27gs85q-b-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms-gtg

Poklikać to jeszcze pół biedy. To ogarnie. Gorzej jak źle coś złożą, a z opinii i zdjęć na morele często to wynika. Ludzie tam opisują takie kwiatki, że chyba to składa ktoś kto się dopiero uczy albo robi to tak szybko żeby jak najwięcej pecetów poskładać. Ktoś tam pisał, że wziął składanie za 259zł czyli to lepsze gdzie 3h testów jest i nie było podane jak testowali, jakim programem tylko, że przeszedł test i pokazali temperatury karty, procka. Ale to wygląda jakby losowo napisali i tyle. 

Ten monitor z Della fajnie wygląda, podoba się koledze, zaś LG ma Nano IPS. Będzie cięźko wybrać ten najlepszy. 

• Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, Bunsen napisał(a):

Poklikać to jeszcze pół biedy. To ogarnie. Gorzej jak źle coś złożą, a z opinii i zdjęć na morele często to wynika. Ludzie tam opisują takie kwiatki, że chyba to składa ktoś kto się dopiero uczy albo robi to tak szybko żeby jak najwięcej pecetów poskładać. Ktoś tam pisał, że wziął składanie za 259zł czyli to lepsze gdzie 3h testów jest i nie było podane jak testowali, jakim programem tylko, że przeszedł test i pokazali temperatury karty, procka. Ale to wygląda jakby losowo napisali i tyle. 

Ten monitor z Della fajnie wygląda, podoba się koledze, zaś LG ma Nano IPS. Będzie cięźko wybrać ten najlepszy. 

Niestety w morele czasem się zdarzy złożyć nie za dokładnie więc ja bym omijał.

• Upvote 1
Opublikowano

Też nie mam zaufania do morele i mimo, że to komputer nie dla mnie to nie chce polecać czegoś co może powodować późniejsze problemy.

Sprawdziłem na Proline i można powiedzieć, że wszystko jest tylko brakuje karty i zasilacza. O ile kartę to znajdzie ziomka, który mu ją włoży, tak zasilacz trzeba od razu, a tam nie ma nic taniego i dobrego jak ten Chieftec. Najtańszy Seasonic Focus GX 750W 80Plus Gold ATX 3.1. Trochę drogi 479zł. Szkoda, że nie mają tego Chiefteca. Jest tam jakiś modularny dobry zasilacz ATX 3.1 ? Fajnie gdyby miał te 850W bo jednak lepiej mieć zapas. Czy ten Seasonic za 479 będzie spoko ?

Opublikowano

Firme Montech znam, ale nie sądziłem, że ma w ofercie dobre zasilacze, ale cena jest fajna więc chyba kupno części ze składaniem pójdzie do Proline, a karta tam gdzie najtaniej. Dzięki za zasilacz.