Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Parę dni temu pojawił się dziwny problem z paroma klawiszami w klawiaturze. Otóż one przestały reagować... O dziwo podświetlenie dalej działa jak działało.  Na początku problemu jak zauważyłem uruchomiłem ponownie laptopa jednak nic to nie pomogło. Więc wyłączyłem na parę minut, uruchomiłem ponownie i te klawisze podziałały przez kilka chwil i znów przestały działać. Wyłączyłem laptopa do następnego dnia i po uruchomieniu podziałały z parę minut i znów przestały. 

Dotyczy to klawiszy jak na razie W R U I [ ] num 1 num 5  strzałki w lewo i prawo, F4 

Znalazłem taki temat :

Próbowałem tych rzeczy co ludzie napisali ale nic nie pomogło. 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

na 99% klawiatura do wymiany, najczęściej jest tak że właśnie kilka klawiszy przestaje działać, rzadko kiedy cała klawiatura ;) 

Tylko, że w tym laptopie nie jest jak w lenovo, że cała klawiatura jest wyjmowana.

OK idzie kupić taką klawiaturę.  Kurde szkoda, że nie idzie znaleźć instrukcji krok po kroku zrobić :/

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)

Pewnie chodzi o to że klawiatura jest przymocowana plastikowymi nitami do blachy.. niestety wymiana tego typu konstrukcji jest czasochłonna, nity trzeba przytopić lutownicą bądź hotem a następnie je zgrzać z powrotem gdy nowa klawiatura będzie już pod blachą bo jak je zetniesz całkowicie jakimś nożykiem to później nowa się nie będzie dobrze trzymać, przy zgrzewaniu ich z powrotem też nie można przesadzić z temperaturą bo rozpuścisz plastik od spodu i klawisze nie będą odbijać :E;) coś na tej zasadzie, ja używałem lutownicy kolbowej w tego typu laptopach jak trzeba było wymienić klawę zamiast hota.

Kolejna sprawa to przydało by się podłączyć tą oryginalną klawiaturę pod tester klawiatur i sprawdzić jak tam się zachowuje, nie bez powodu napisałem wyżej "99%" ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Pewnie chodzi o to że klawiatura jest przymocowana plastikowymi nitami do blachy

najgorsze gówno na świecie, już chyba lepiej poszukać palmresta z klawiaturą... To się nigdy nie chce potem trzymac dobrze jak samemu się to klei :/ 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tzn mi się zawsze dobrze trzymało ale to w laptopach które były warte 350-400zł a cały palmrest kosztował przykładowo 200 więc lepiej było kupić klawiaturę za 30-40zł i poświęcić trochę czasu :) natomiast kolega który robił takie coś pierwszy raz właśnie pościnał te nity nożykiem no i już było czuć że klawa nie siedzi dobrze bo już nic jej nie trzymało idealnie na miejscu tylko sama płyta i napęd dvd ją dociskały :E Co do tego że tego typu desing jest chory to pełna zgoda, nie wiem jak można wpaść na tak niepraktyczne rozwiązanie... chyba celowo aby utrudnić ewentualną wymianę :/ 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N u mnie tak było z klawiaturą w Asusie jak kobita se ją zalała herbatą. Próbowałem część odciąć nóżek, część przepalić, ale wtedy się takie ząbki zdeformowały i nowa klawiatura nie chciała się dobrze ułożyć. A że laptop był wart mało, skończyło się na wymianie laptopa na nowy...

3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Co do tego że tego typu desing jest chory to pełna zgoda, nie wiem jak można wpaść na tak niepraktyczne rozwiązanie... chyba celowo aby utrudnić ewentualną wymianę :/ 

Celowe postarzanie produktu. Kij w oko tym producentom, co takie gówno wypuszczają.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

O fabrycznie nowe palmresty z klawą to raczej ciężko w normalnej kasie znalazłem coś takiego najtaniej https://pl.aliexpress.com/item/1005007094895614.html?gatewayAdapt=glo2pol

Dla kontrastu :E jakiś oszołom sprzedaje sam palmrest bez klawiatury https://allegro.pl/oferta/palmrest-asus-rog-strix-g17-g713-g713q-g713qr-15978613025  xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Takie piniądze to dużo ? Ja płacilem 150 do A15 .. Wg mnie normalna cena .. 

Niech napisze do Asusa - to sie dopiero zdziwi jak usłyszy cene :)

Edytowane przez Yedi
  • Upvote 1
Opublikowano

Nigdzie nie pisałem że chociażby to co podlinkowałem jest drogie ;) mimo wszystko to jest używka i trzeba brać to pod uwagę to nie jest fabrycznie nowy palmrest z klawiaturą. Tak jak mówisz asus sobie zawoła zapewne minimum 1K lub więcej :E 

Opublikowano

Optymista :P chociaż swoją drogą to i tak było by 2x drożej niż palmrest z klawiaturą który wrzuciłem wyżej. Przy tego typu usterkach producent czasami woła za taką usługę cenę całego laptopa, ile to razy już było tak że uszkodzony jest jakiś jeden mały tani element na pcb a producent zaproponował wymianę całej płyty głównej z kosztem robocizny wychodziła kosmiczna wręcz kwota :E 

Opublikowano (edytowane)

Ale dobrze napisał .. za wymianę .. a do tego cały palmrest - min kolejne 500 .. 

To tak ja z przeglądem technicznym w ASO .. Nissan 1k - Lexus 2k .. Sprawdzają dokładnie to samo 

Zazwyczaj wymiana płyty jest droższa od zakupu całego lapa - dla zasady :)

A Azus jest znany z baboli .. Np przestającego działać przycisku power i olewania klientów z powodu tej wady fabrycznej .. 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)

Kup palmrest z klawa który podlinkowałem i wymiana będzie prosta, masz możliwość darmowego zwrotu do 90dni gdyby to jednak nie była wina samej klawiatury :) 

PS. Ten koleś też tani nie będzie :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 20.08.2025 o 05:23, Send1N napisał(a):

Kup palmrest z klawa który podlinkowałem i wymiana będzie prosta, masz możliwość darmowego zwrotu do 90dni gdyby to jednak nie była wina samej klawiatury :) 

PS. Ten koleś też tani nie będzie :E 

Ale to nie ten model. ja mam G713RW-LL108W

Opublikowano (edytowane)

Kuźwa ale to jest lipa. Nie miałem pojęcia nawet,  że taka awaria może mnie spotkać... To jest w uj dziwne, że zamiast całej klawiatury to parę przycisków se przestało działać... 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)

W 90% laptopów jakie robiłem gdy uszkodzona była klawiatura to kilka klawiszy nie działało lub po kliknięciu danego klawisza pojawiał się inny znak niż powinien... ;) 

Edytowane przez Send1N
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jest ktoś w stanie polecić jakiś serwis w Polsce? Do tego asusa to jedna nie chcę wysyłać z powodu złych opinii.

Znalazłem takie coś jak na razie sugerując się opiniami tylko:

https://www.f7koszalin.pl/

https://pogotowiekomputerowe.wroc.pl/?utm_source=gmf&utm_medium=organic&utm_campaign=gmf2

https://komputerserwis.poznan.pl/

https://www.pogotowiekomputerowegorzow.com/

Opublikowano
5 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

Do tego asusa to jedna nie chcę wysyłać z powodu złych opinii.

Ile osób tyle opinii. 

Ja wysłałem kiedyś monitor na gwarancji do Asusa. Zgłosiłem usterkę w poniedziałek rano, wieczorem miałem  informację o przyjęciu zgłoszenia i kurierze, który monitor odbierze we wtorek. We wtorek kurier rano odebrał paczkę i tego samego dnia dostałem informację o tym, że w monitorze wymieniono matrycę. Monitor we wtorek został jeszcze odesłany i w środę rano miałem go już na biurku. 

Po wymianie matrycy zero problemów z działaniem. Także serwis oceniłem wzorowo ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Ile osób tyle opinii. 

Ja wysłałem kiedyś monitor na gwarancji do Asusa. Zgłosiłem usterkę w poniedziałek rano, wieczorem miałem  informację o przyjęciu zgłoszenia i kurierze, który monitor odbierze we wtorek. We wtorek kurier rano odebrał paczkę i tego samego dnia dostałem informację o tym, że w monitorze wymieniono matrycę. Monitor we wtorek został jeszcze odesłany i w środę rano miałem go już na biurku. 

Po wymianie matrycy zero problemów z działaniem. Także serwis oceniłem wzorowo ;) 

Ano mi gwarancja minęła w marcu i teraz będę musiał płacić. Też było sporo artykułów o serwisie asusa, ignorancja, fuszerka itp...