Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.
Potrzebuję waszej porady. Do chwili obecnej pracowałem na laptopie Asus Zenbook UX410, niestety jego żywot się zakończył, a naprawa jest nieopłacalna, mimo że mam sentyment do tego sprzętu bo służył mi dobrze i byłem z niego zadowolony. 

Czas jednak na wymianę i ilość sprzętu przeraża mnie, nie wiem co wybrać by posłużyło mi chociaż z 10 lat. Sprzęt jaki jest mi potrzebny, 14 cali, dobra matryca (najlepiej nie błyszcząca), bo jak widzę te szklane, aż mnie skręca, zastawiam się jak ludzie mogą na tym pracować, minimum 16GB RAMu i 512 dysk. Budżet myślę że w okolicy 6000 będzie na dziś odpowiedni, za tego asusa dałem prawie 5000, ale to było jakieś 8 lat temu, może rzucicie mi jakieś widełki. Jak jest coś fajnego godnego polecenia i w mniejszych pieniądzach jakie przewiduję to też byłoby super. 

Opublikowano

Celuj w przynajmniej 32GB RAM (najlepiej z opcją rozszerzenia do 64GB), dysk 1TB i wyjście DisplayPort/Thunderbolt, żeby można było bezproblemowo podpiąć monitor graficzny. 

Do obróbki video kiedyś lepiej się sprawdzały procesory Intela, ze względu na QuickSync.

Opublikowano

@xpromar do obróbki zdjęć/wideo na pewno warto mieć chociaż 4 GB pamięci VRAM oraz 32 GB Pamięci RAM. Znalazłem model HP ZBook, który wychodzi ponad budżet i nie ma 32 GB Pamięci RAM, ale chce doprecyzować czy mniej więcej o taki laptop Ci chodzi? Bo może chciałbyś tańszy, bardziej gamingowy laptop z lepszymi podzespołami, tylko wtedy nie spełnimy wymogu 14 cali.

Opublikowano

Ekrany laptopowe w ogóle słabo się do tego nadają, bo bardzo trudno jest je zmusić, żeby poprawnie wyświetlały kolory, o ile w ogóle jest to możliwe. 

Laptop może być, ale pod warunkiem, że jest podpięty do monitora przeznaczonego do pracy z kolorem.

Opublikowano (edytowane)

Sa laptopy z ekranem OLED ale to sie gryzie z tym 10 lat - ogólnie nie wiem czy jakaś elektronika dziś wytrzymuje 10lat:)
Z drugiej strony ekran w tym latopie z przed 8 lat(Asus Zenbook UX410) to pewnie va wiec kolory raczej były slabe

6500zł https://www.x-kom.pl/p/1301258-laptop-14-hp-omnibook-ultra-ryzen-ai-9-hx-375-32gb-1tb-win11-touch.html#Specyfikacja
Dobry ips nie taki dobry jak oled ale te minimum 5 lat trwałości  ważniejsze :
https://www.notebookcheck.pl/Debiut-wydajnosci-Ryzen-AI-9-HX-375-Recenzja-laptopa-HP-OmniBook-Ultra-14.898078.0.html

99% srgb pokrycie

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

Po 3 latach pracy z jasnością ustawioną na 80-100 nitów (20-25% jasności), a  przez jakiś czas 120 nitów (30% jasności), ekran OLED w moim laptopie nie ma żadnych wypaleń. Z tego, co się orientuję, największym zabójcą OLED-ów są wysokie poziomy jasności. 

Po 10 latach lub więcej każdy sprzet będzie niedomagał, bo wymagania softu tylko rosną. Tak realistycznie, to już po 5 latach będziesz musiał szukać nowego sprzętu.

Procentowe pokrycie danej przestrzeni barwnej to w tym wypadku bezużyteczna informacja, bo nie mówi nic o precyzji wyświetlania barw w jej obrębie, co można sprawdzić tylko robiąc pomiary kolorymetrem i właściwym oprogramowaniem. 

Opublikowano (edytowane)

@GalvatronMasz pomiary w recenzji

Cytat

Wyświetlacz jest już dobrze skalibrowany po wyjęciu z pudełka ze średnimi wartościami deltaE skali szarości i kolorów wynoszącymi odpowiednio zaledwie 2,6 i 1,64. Dalsza kalibracja panelu za pomocą naszego kolorymetru X-Rite poprawiłaby te wyniki, aczkolwiek tylko marginalnie, aby być prawdopodobnie niepotrzebnym dla większości użytkowników. Nasz skalibrowany profil ICM jest jednak dostępny do pobrania powyżej za darmo.

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

Nawet po kalibracji wyniki są słabe, a momentami po prostu złe. 

Delta E działa w ten sposób:

Poniżej 1 - różnica niewidoczna gołym okiem.

1-2 różnica staje się widoczna, a im bliżej 2, tym gorzej.

Powyżej 2 - widzimy inny kolor.

Tak naprawdę więc maksymalny błąd powinien wynosić ~1 (na granicy percepcji) lub mniej.

Opublikowano
W dniu 27.08.2025 o 15:07, wrobel_krk napisał(a):

@GalvatronAle autor miał jakiś stary latop z matrycą na 99% va to jakie miał myślisz kolory - widocznie dawał radę to teraz da bo i tak będa o niebo lepsze. Kolorymetru to pewnie nie widział na oczy:)

Rozumiem że nowych użytkowników zawsze uważa się za ciemniaków, ale pewne rzeczy jednak widywałem i może nie jestem ekspertem, ale jakąś wiedzę mam. Co do poprzedniego laptopa, jakość i odwzorowanie kolorów było bardzo dobre, była naprawdę niewielka różnica w tym co widziałem na ekranie, a papierem fotograficznym. 
I tak dziękuję za podpowiedź.

W dniu 26.08.2025 o 08:34, x-kom napisał(a):

@xpromar do obróbki zdjęć/wideo na pewno warto mieć chociaż 4 GB pamięci VRAM oraz 32 GB Pamięci RAM. Znalazłem model HP ZBook, który wychodzi ponad budżet i nie ma 32 GB Pamięci RAM, ale chce doprecyzować czy mniej więcej o taki laptop Ci chodzi? Bo może chciałbyś tańszy, bardziej gamingowy laptop z lepszymi podzespołami, tylko wtedy nie spełnimy wymogu 14 cali.

Niestety odpada, brak czytnika kart SD. Nic chce mi się latać z adapterami.

Opublikowano
Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

@xpromar Spoko to nie zabrzmiało dobrze sorry - ale wydaje mi sie i tak że ta co podałem powinna być co najmniej tak dobra jak w Twoim laptopie - masz dokładną specke tego laptopa to się dowiemy:)

Tak wydajnościowo fajny, ale matryca błyszcząca. 

Opublikowano

Chodziło mi o ten Twój poprzedni laptop bo jestem ciekawy jakie tam kolory były wg specyfikacji/testów daj nazwę jaki ekran był - jak cchesz

Aby matowy był i 99.9% srgb + masz kod bf6 albo do pogrania lbo do sprzedania:)

Cytat

Dell 14 Plus jest jednym z niewielu niedrogich laptopów, które są dobrze skalibrowane wraz z certyfikatem TUV. Średnie wartości DeltaE dla skali szarości i kolorów wynoszą odpowiednio tylko 1,4 i 1,89, nawet przed próbami kalibracji przez użytkownika końcowego.

https://www.x-kom.pl/p/1321491-laptop-14-dell-14-plus-ultra-7-258v-32gb-1tb-win-11.html - 5500zł

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-laptopa-Dell-14-Plus-Nowa-nazwa-w-znajomym-stylu.1029514.0.html#c13518316