Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żeby nie robić offtopa w innych tematach, wzorem PCLaba.

Jak wasze odczucia po wczorajszej premierze nowych Galaktyk S25? Imho najciekawszy będzie S25 Edge który jeszcze nie miał premiery, grubość 6.8mm, dwa oczka aparatu, bateria 5000 w nowej, krzemowej technologii (tak jak 1+13, najnowszy Realmy), najciekawsza eSka to będzie, pewnie pozycjonowana pomiędzy S25 a S25+.

Opublikowano

Jaki następca Mi9T? Chodzi mi głównie o niedrogi fonik z wysuwanym aparatem(ten wysuwany aparat to jest mus) Czy jest coś przystępnie cenowo? Tak powiedzmy do 2tyś? Ale można dawać każdą propozycję, jakieś składane itp mnie w ogóle nie interesują, wuj mi właśnie zależy na wysuwanym aparacie lub może być schowany pod ekranem no ale to raczej "przystępny cenowo" przestaje obowiązywać bo raczej czegoś takiego nie ma:)  

Opublikowano

Wysuwane wyginęły, miałem w MI9t i F2 Pro. Została Nubia z60 ultra z selfiakiem pod ekranem. Jakieś 3200 po promocjach z polskiej dystrybucji, ale czy to jest przystępne cenowo to śmiem wątpić - patrząc na jakość wsparcia.

Aparaty w tym ZTE kuszą, jednak odpuściłem sobie ten model.

• Thanks 1
Opublikowano

No to na razie się jeszcze pomęczymy z tym mi9. Szkoda że odeszli od tego rozwiązania, nie tam żebym walił sefli nonstop, bo szczerze to przez 4 lata może ze 50 zdjęć zrobiłem, ale spodobał mi się czysty ekran, jak widzę dziurę to mnie coś normalnie rusza... wiem wiem że głupia fanaberia no ale :E 

Opublikowano

Też miałem Mi 9T Pro i w sumie mnie ten wysuwany ekran bardziej irytował ze względu na brak odblokowywania twarzą. Tak tak, średnio to bezpieczne ale do kluczowych aplikacji mam i tak palucha, a takie odblokowanie jednak jest wygodne

Opublikowano
13 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Tyle że ta dziurka jest malutka i wtapia się w czarną belkę u góry z ikonami zasięgu, zegarem itd więc kompletnie to nie przeszkadza ;)

Ja Cię rozumiem, ale każdy ma jakieś dziwne fanaberie :P właśnie po użytkowaniu tego Mi9 to ta dziurka mogłaby być wielkości główki od szpilki i tak by mnie kuła w oczy :) 

7 godzin temu, bleidd napisał(a):

Też miałem Mi 9T Pro i w sumie mnie ten wysuwany ekran bardziej irytował ze względu na brak odblokowywania twarzą. Tak tak, średnio to bezpieczne ale do kluczowych aplikacji mam i tak palucha, a takie odblokowanie jednak jest wygodne

Te odblokowywania twarzą, paluchem itp itd,  Ja nawet posiadając te opcje tak zawsze używam wzoru, tylko że ja używam telefonu do trzech rzeczy, dzwonienia i napisania SMS, i ewentualnie płatności, gdzie i tak mam pin/hasło, więc w razie zgubienia fona, wiem że nikt nie wykorzysta go w celach ograbienia mnie z kasy :) 

A ten aparat to jak mówię taka zachcianka :) 

Opublikowano

Kusi mnie zakup przedpremierowy S25U. Mam dostęp do sklepu pracowniczego, cena za wersję 512GB to 5760, który mogę pomniejszyć o kolejno 200 za zapis na unpacked, 490 za wycenę starego telefonu i 5% dodatkowo kod. Wychodzi razem ok 4800. Dobra cena się wydaje...

Opublikowano
W dniu 24.01.2025 o 18:37, larry.bigl napisał(a):

Kusi mnie zakup przedpremierowy S25U. Mam dostęp do sklepu pracowniczego, cena za wersję 512GB to 5760, który mogę pomniejszyć o kolejno 200 za zapis na unpacked, 490 za wycenę starego telefonu i 5% dodatkowo kod. Wychodzi razem ok 4800. Dobra cena się wydaje...

Ja za S24U 512 dałem 4200 bez odkupu więc czy taka dobra to nie wiem. Różnica to głównie UWA, który jest jaśniejszy na nowocześniejszej matrycy, różnica głównie przy nagrywaniu w gorszych warunkach, to jedyna rzecz, która w S24U jak dla mnie jest słaba i za to bym chętnie dopłacił. Ale ja generalnie dużo nagrywam więc ma to dla mnie znaczenie, pewnie większość osób by machnęła ręką.

Rysik bez BT i zaokrąglone krawędzie to detale, kwestia gustu. Dla mnie na minus.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

To zrobię swoje blabla  :E 
Postanowiłem sprawdzić czy emulator dolphin od gamecuba ruszy na moto G53 i jednak snapdragon 480 plus daje radę, ponieważ ma 2x cortex A76 2.2Ghz. (Edit. Jednak możliwości emulacji kończą się na RE 1 z Gamecuba, bo ledwo daje radę, z licznym spadkami)
Trzeba użyć OpenGL zamiast Vulkana oraz rendering z bezpiecznego na szybki przestawić i trzyma dość stabilny poziom, przynajmniej w Resident Evil 3, bo na tym zależało mi.

W telefonach zawsze trzymam się minimum spełniającego założenia, przynajmniej do czasu aż ktoś zaprojektuje odpowiednik Xperia XZ1 w rozsądnej cenie.
G53 ma dobry GPS, ekran który jest nieodpowiedni dla działu marketingu oraz przyzwoitą resztę. Używane ludzie sprzedają za grosze, zapewne przez ten ekran 720p IPS oraz złą renomę przez "downgrade" względem g52. Gdyby miał bogatszą scenę custome romów to byłby idealny, a ekran przynajmniej jest bardzo tani we wymianie ;) 

Sam chciałbym 720p IPS, ale o dobrej specyfice jak w starych xperiach i nieco wyżej taktowane duże rdzenie, jack może być taki jak w obecnej motoroli, bo jakość nie uwłacza, przynajmniej jest dużo lepiej niż w lichej integrze komputera..., slot na karty SD, port USB z diplayport alt mode, jak w Xperii 10 III, systemowy EQ zamiast grzebania po aplikacjach oraz jeden aparat, góra dwa, bo do służy archiwizacji, a nie pięknych zdjęć, których nigdy się nie ogląda po wysłaniu.

Nie wiem na co ludziom obecne flagowce, gdy większość zastosowań robią obecne budżetowce, o ile przegrzebie się ten stos bubli... No ale obecnie to symbol statusu. :E 
Obecnie nawet Moto G84 można było kupić za ~570 zł z kuponem allegro, z oficjalnego sklepu, ale różnice poza ekranem i aparatem są marginalne w codziennym użytkowaniu.

Edytowane przez musichunter1x
jednak emulacja nie taka dobra :E
  • Like 1
Opublikowano

To jest myślenie ludzi, że jak masz telefon za 1tyś czy 2tyś to jesteś biedny, ale jak już za 5 tyś to jesteś elo cool wyższe sfery :) albo rekompensują sobie coś innego. Znam takich ludzi co posiadają najnowsze flagowce a używają ich tylko do dzwonienia, a na pytanie czemu taki drogi telefon, odpowiadają albo nie wiem albo mówią: a co nie stać?(pomijając fakt że telefon kupiony z kredytu czy innej pożyczki)  takich czasów dożyliśmy :) 

Opublikowano
8 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Nie wiem na co ludziom obecne flagowce, gdy większość zastosowań robią obecne budżetowce

Ja nie wiem czemu ludzie nie kupują Daci Stepway czy Hyundaia i10 skoro jeden i drugi zawiozą nas na lotnisko, żeby lecieć na miesiąc do Tajlandii czy pojechać na 2 tygodnie do Chorwacji, pokupywali tych Mercedesów klasy S, beemek, wielkich suvów a większość zastosować robią obecne budżetowe auta.

• Upvote 1
Opublikowano

Taka kultura i moda, byle najnowszy iPhone na raty, ale musi być. 

Ja kupiłem ostatnio S23 za 2100 zł i wystarczy na 2-3 lata z palcem w nosie, chciałem mały, mocny i z dobrym aparatem. 

Natomiast do takiego Xiaomi nie wrócę, bo ich soft to dalej tona mułu i brak aktualizacji. Galeria która zapycha 100 GB? Proszę bardzo, wciąż nienaprawione xD 

Opublikowano (edytowane)

Xiaomi to właśnie budżetowe buble :E

9S oraz jakiś jeszcze nie potrafi automatycznie usuwać plików z kosza i te upierdliwe reklamy po aktualizacji. 

Motorola natomiast nie ma problemów, tylko trzeba rozpoznać się w modelach, bo są lepsze i gorsze mikrofony, GPS oraz anteny, choć zazwyczaj nowsza seria wypada tu lepiej.

Kupiłem używanego g53 za 250 zł  przechodząc z xz1c, czekając aż Sony zmądrzeje i wypuści odpowiednik serii Ace w Europie, ale się nie doczekałem, a telefon okazał się lepszy niż myślałem, bo wyjście jack jednak jest zupełnie wystarczające, a rozmiar nie taki straszny... Brakuje mi tylko oficjalnego wsparcia LDAC, bo wymuszony tryb potrafi jakby bufor gubić lub na spacerze ekran się wybudza i dlatego przycina... Ale znowu jack okazał się wystarczający, a przy 660, zamiast 990, chyba już to nie występuje.

Miał zostać jako telefon do nawigacji i emulacji, a będzie głównym aż padnie lub ktoś zrobi naprawdę sensowny projekt. Samsung niby w końcu naprawialność poprawia.

Oh, jeszcze ten przeklęty brak ramek, lub jakieś małe... Przecież ramki ułatwiają trzymanie bez dotykania ekranu, chroniąc przed upadkiem oraz niekiedy mogą pomóc przy demontażu. Przynajmniej g53 jeszcze jakieś ma..., ale serie że szkłem wchodzącym aż na bok :E

XZ1c spadła mnóstwo razy, a redmi 3S spadł nawet podczas jazdy rowerem na chodnik i przetrwały.

Opublikowano

Od 10 lat używam xiaomi i nie narzekam, teraz 5 rok z mi9 :) ale ja używam telefonu do dzwonienia, napisania sms, rzuceniem okiem na neta i do jednej gry, i działa tak jak działał po wyjęciu z pudełka, noo może QC przestał mi działać na wszystkich ładowarkach... ale na jednej od gościa z roboty działa :E  

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Od 10 lat używam xiaomi i nie narzekam, teraz 5 rok z mi9 

A sprawdzisz czy usuwa Ci pliki z kosza automatycznie? Sam lubiłem Xiaomi, po moim ukochanym redmi 3S, ale potem kupiłem 9S oraz kilka innych rodzinie i wtedy się przejechałem na nich... Może zemściło się na mnie naciągnięcie media expert na promocję "drugi produkt taniej", dodając 2 różne kolory tego samego modelu... Wyszło taniej niż z Chin i kilka dni czekali z wysłaniem :E

Do tego sam telefon zamulał mi, a mając teraz g53, która ma te same rdzenie cortex już nie mam problemów.

Gdyby ktoś zrobił tak mały telefon, ale z dużymi ramkami jak Xperia xz1 / xz1c, ale ze Snapdragon 6 gen 1 / gen 3 to kupiłbym za 2500 zł, gdyby był bez wad konstrukcji oraz oprogramowania, a przy naprawialność i dostępnie do części to nawet 3000 zł, mimo że kompromisy w postaci Moto g75 lub Xperia 10 VI są za 1000-1500 zł. Gdyby g75 miał jack to byłby następny w kolejce, bo przełknę rozmiar przy 1000 zł.

Opublikowano
W dniu 4.03.2025 o 21:21, AndrzejTrg napisał(a):

To jest myślenie ludzi, że jak masz telefon za 1tyś czy 2tyś to jesteś biedny, ale jak już za 5 tyś to jesteś elo cool wyższe sfery :) albo rekompensują sobie coś innego. Znam takich ludzi co posiadają najnowsze flagowce a używają ich tylko do dzwonienia, a na pytanie czemu taki drogi telefon, odpowiadają albo nie wiem albo mówią: a co nie stać?(pomijając fakt że telefon kupiony z kredytu czy innej pożyczki)  takich czasów dożyliśmy :) 

Pierdololo. Może jakieś mały procent się tym podnieca ale raczej nie większość dorosłych ludzi. Tańsze telefony zawsze mają coś pocięte, producenci nie są idiotami aby dawać dokładnie to samo co w flagowcach za 5k w telefonach za 1 czy 2k. Idąc drogą tej logiki nie ma sensu aby istniały samochody innego segmentu niż A czy B, ani topowe karty graficzne, ani topowe zestawy audio, aparaty no generalnie nic nie ma sensu poza budżetowymi urządzeniami.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

A sprawdzisz czy usuwa Ci pliki z kosza automatycznie? 

Jak mi powiesz jak to sprawdzę :) tzn. gdzie jest kosz?

@bleidd ja wiem że tańsze telefony są wiadomo gorsze, ale powiedz mi po co komuś telefon za 5 tyś zł jak go używa tylko do dzwonienia? I nic innego na nim nie robi? Podpowiem właśnie dla "renomy" i "prestiżu" na dzielni :)  Porównywanie do aut czy kart... ludzie po to kupują lepsze/droższe aby je w pełni wykorzystać, bo nie wierzę że ktoś kupuje topkę gpu aby grać w 720p w 30 fpsach... albo żeby mu pulpit wyświetlała, co może integra zrobić... a jak tak postępuje to wyżej wyjaśniłem dlaczego, aby poczuć się lepszym i pokazać innym że go stać :) a że kredyty czy pożyczki nabrane to już tego nie wiesz, ale widzisz że jest "bogaty" i to nie jest mały odsetek.  

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
36 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak mi powiesz jak to sprawdzę :) tzn. gdzie jest kosz?

@bleidd ja wiem że tańsze telefony są wiadomo gorsze, ale powiedz mi po co komuś telefon za 5 tyś zł jak go używa tylko do dzwonienia?

Stać go, to kupuje. Na jesień po zrobieniu kuchni planuję zmianę lodówki, mamy upatrzonego Samsunga multi door - dwoje drzwi na chłodziarce i dwoje na zamrażarce. Lodówka prawie dwa razy większa niż obecna. Wg Ciebie mamy jej nie kupować, bo skoro mieścimy się w dużo mniejszej to ta nam jest nie potrzebna? Albo jesteś zwykłym trollem albo 5 klepka Ci się odkleiła :stukniety:

• Confused 1