Skocz do zawartości

i5 12400f -> i5 14600k RESETY komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

VDDQ CPU - 1.25v
VCCSA - 1.2v

trzeciego nie znalazłem, nawet w innych zakładkach. Ale to co zaznaczyłeś powyżej w hwinfo się zmieniło na stałe 1.25v mam. 

Resztę dałem na auto. E-cores włączone, PL1 -125w, PL2-181w. XMP dalej wyłączone. Włączyłem AIDE 3 pierwsze testy tak jak mówiłeś. Minęło 10minut. Brak problemów. VRM 89*c. Dam znać za godzinę lub szybciej jeśli się wywali.  

32 minuty temu, Kyle napisał(a):

@KushiraJeśli posłuchasz @Karro i podkręcisz RAM, to zrób proszę pomiar bez OC i z OC i daj znać jakie wzrosty to dało ;) 

Mogę zrobić, ale najpierw chyba lepiej ustawić stabilnie system, a potem pobawić się w zwiększanie wydajności. 

Edytowane przez Kushira
Opublikowano
Godzinę temu, Kushira napisał(a):

VDDQ CPU - 1.25v
VCCSA - 1.2v

trzeciego nie znalazłem, nawet w innych zakładkach. Ale to co zaznaczyłeś powyżej w hwinfo się zmieniło na stałe 1.25v mam. 

Resztę dałem na auto. E-cores włączone, PL1 -125w, PL2-181w. XMP dalej wyłączone. Włączyłem AIDE 3 pierwsze testy tak jak mówiłeś. Minęło 10minut. Brak problemów. VRM 89*c. Dam znać za godzinę lub szybciej jeśli się wywali.  

Po godzinie wszystko tak samo. Odpalam grę i od razu pc łapie reset. %-)

111.png

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz jakiś miernik w domu, to zmierz napięcie na linii 12V pod obciążeniem. (bo takie dziwne spadki widzę na Twoim screenie ... niby w normie, ale wiadomo: ten pomiar płyty może być mało dokładny)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Wiesz, to jest też jakaś informacja. Mamy spadek napięcia, niby w normie, jednak multimetr pokazuje uśrednione z pewnego czasu napięcie, więc może nie "złapać" większych chwilowych spadków (np. spadków poniżej normy, występujących na ułamek sekundy), więc zwróciłbym uwagę na zasilacz (może on jest problemem).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Odpaliłem furmark i aide. Resetuje kompa. Pomiary miernikiem 11.75v, w momencie resetu spadło do 11.70v. Chciałbym tylko dodać, że ten miernik jest z action, więc nie jest najwyższych lotów. 

Opublikowano (edytowane)

Spore te rozjazdy jak na zasilacz tej klasy i to wszystkich napięć. 3,3v w ogóle za nisko ale ono jest mało ważne. Przejrzałem sobie recki tego zasilacza i w każdej napięcia trzymał prawie wzorcowo.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

Zdjąłem drugi bok obudowy. Ten zasilacz to jednak model rm850x, a nie wersja 1000w. Ale tak i tak powinien być spory zapas. Karta ~~250w, procek już nawet załóżmy z te 180w, ale u mnie tyle nie pójdzie. To idealnie 50% obciążenia. 
To jest ta wersja przed liftingiem.  Kupiony 4 lata temu. 

Teraz odpaliłem samego furmarka bez aidy i też resetuje kompa. Nie od razu ale w ciągu 15 minut.

Zaraz wyjdzie, że nowy procek odblokował potencjał radełonowi, a ten jest walnięty. %-)

Opublikowano
6 minut temu, Kushira napisał(a):

Zdjąłem drugi bok obudowy. Ten zasilacz to jednak model rm850x, a nie wersja 1000w. Ale tak i tak powinien być spory zapas. Karta ~~250w, procek już nawet załóżmy z te 180w, ale u mnie tyle nie pójdzie. To idealnie 50% obciążenia. 
To jest ta wersja przed liftingiem.  Kupiony 4 lata temu. 

Teraz odpaliłem samego furmarka bez aidy i też resetuje kompa. Nie od razu ale w ciągu 15 minut.

Zaraz wyjdzie, że nowy procek odblokował potencjał radełonowi, a ten jest walnięty. %-)

Tia, akurat Furmark praktycznie nie obciąża CPU więc jak ma się zawieszać to będzie i na starym CPU.

• Like 1
Opublikowano

Chodzi chyba o to ze jak mam teraz mocniejszego procka to karta bedzie mogla chodzic na 100%, a przedtem nie miala pelnego obciazenia ( z uwagi na ograniczajacy procesor).Ale gram w ultrawide 1440p. Wiec tak i tak karta chodzila przedtem na 100%.

Opublikowano
1 minutę temu, Kushira napisał(a):

Chodzi chyba o to ze jak mam teraz mocniejszego procka to karta bedzie mogla chodzic na 100%, a przedtem nie miala pelnego obciazenia ( z uwagi na ograniczajacy procesor).Ale gram w ultrawide 1440p. Wiec tak i tak karta chodzila przedtem na 100%.

Pokaż jakie przewody masz podpięte do karty graficznej - foto

Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

Pokaż jakie przewody masz podpięte do karty graficznej - foto

Ze zdjęciem będzie ciężko. Od zasilacza idą 2 osobne linie po 2 wtyczki. Z każdej linii biorę jedną wtyczkę. Używam też przedłużek w oplocie od phanteksa.