Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Aktualnie posiadam następujące komponenty, zakupione już dawno temu..

Chciałbym, jeśli to możliwe, dokonać ulepszenia pracy.

Głównie gram w WoW'a, czasem jakiś FPS, bez nowych tytułów. Czasem zrobię coś graficznie.

Po krótce, czy inwestując powiedzmy ~700 zł, jest możliwość ulepszenia tego co poniżej?

Czasem coś już zaczyna zacinać, nie wiem czy to wina dysków, każdy jest w 60% zapełniony

Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc, nie jestem aktualnie w obiegu komputerowym :)

MSI B450M-A PRO MAX

AMD Ryzen 5 2600X

GTX 1050 Ti 4GB ASUS ROG Strix

ADATA 32GB (2x16GB) 3000MHz CL16 XPG Gammix D10

Kingston 250GB M.2 PCIe NVMe A2000

Toshiba DT01ACA050 500gb HDD

Seagate ST500DM002 500gb HDD

SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze

SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black

Opublikowano (edytowane)

Wymieniłbym procka na Ryzen 7 5700X: https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-7-5700x-tray-i387439 - przed montażem nowego CPU zaktualizuj BIOS do najnowszej wersji.

Masz jakieś lepsze chłodzenie do tego 2600X czy tylko oryginalny box od AMD?

I masz fajny skok wydajności pod WoW-a i ogólną pracę. Za resztę kasy może kupić SSD 1TB: https://www.ceneo.pl/154221265 - i na nim postawić system od nowa skoro coś muli i przycina.

Dalsze wzrosty wydajności wymagałyby już wymiany GPU, no ale z takim budżetem nie poszalejemy. Jakbyś uzbierał z 1200 zł to przeskoczyłbym na RTX 5060 i masz kolejny fajny skok wydajności względem obecnego GPU. Ewentualnie jak w grę w chodzą używki, to za ~ 6 stówek kupisz RX 6600 XT która pod 1080p nadal sobie będzie dobrze radzić.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 2
Opublikowano

Jak grasz w WOT to zmiana tego 2600x nawet na r5 5600 ta znaczną poprawę przyjemności z gry ale przy cenie 5700x ze sferis to warto już dołożyć te 50zł i mieć cpu 8/16 ;) mając 1050ti ustaw najniższe detale i powinno to jakoś działać, zen+ radzi sobie obecnie słabiutko w czołgach czy np w csie ;) 

Opublikowano

A faktycznie tam jest "WoW" :E a to nie wiem jak tam sprawy się mają między tymi cpu, ale ogólnie zen+ to słabizna do gier, dopiero od ZEN2 zaczęły się jakieś konkrety ;) te 4,5 stówy za 5700x to piękna cena, 2600x się jeszcze za stówkę sprzeda.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Używanego Ryzena 5600 możnaby poszukać, za 250 zł się znajdzie.

Z kart można kupić rx6600, który spadł już do 500 zł, może nawet mniej, ale nie patrzyłem co jest oszustem, a co prawdziwą ceną. Do starych gier więcej nie potrzeba, możnaby nawet gxt1660ti /super za 350 zł kupić, ale rx6600 spada już tak nisko, że nie ma zbytnio sensu.

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano

Proc i GPU. Jakby w używkach popatrzeć i 5600 znaleźć i jakiegoś 3070 to przeskok będzie bardzo duży a lat kilka posłuży jeszcze.

Cenowo powinno się w 1000-1100 zmieścić. Ostatnio widziałem 3070 od Zotaca za 8 stów do nego, także... :E 

• Upvote 1