Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.
Słyszałem informacje o tym, że dysk Kingstona KC3000 po rewizji ma słabsze parametry i już nie jest tak bardzo opłacalny.
Czy to prawda? Miałem go kupić do zadań profesjonalnych - kodowanie, projektowanie graficzne, multitasking itp itd dużo odpalonych podstron w przeglądarce,
ale właśnie natknąłem się na info ze te dyski już nie są takie PRO, czy warto w niego iść, czy iść w starego dobrego lexara nm790?

Różnica miedzy dyskami 40zl nie robi dla mnie znaczenia, pytanie czy lepiej pójść mimo wszystko gorszej rewizji w kingstona, czy odpuścić i kupić lexara?

Opublikowano (edytowane)

A może Samsung 990 Pro? Sam niedawno miałem dylemat jaki dysk 1TB kupić i nawet myślałem o Gen5 (na system, programy, gry), ale wybrałem Gen4 właśnie tego Samsunga. Fajnie, że to już nowsza specyfikacja NVMe 2.0, może to mieć znaczenie przy profesjonalnym zastosowaniu. Coś tam pewnie usprawnili w stosunku do wersji 1.4 ;).

Zrzut ekranu 2025-08-04 143234 samsung 990 pro.png

Edytowane przez Tomek_Tomasz
Opublikowano
W dniu 7.09.2025 o 18:44, Kartofel napisał(a):

A czy KC3000 nie dopadła dolegliwość felernego phisona E18? Pamiętam że były problemy i rewizje firmware, kojarzy ktoś czy problem został rozwiązany?

Kingston skutecznie zaktualizował firmware i ją wyeliminował. MSI też ma Phisona E18.

Opublikowano

Bardzo ciekawa dyskusja! Jeżeli Kingston KC3000 faktycznie dalej ma DRAM, to nadal wydaje się być lepszą opcją pod względem wydajności, zwłaszcza przy zadaniach profesjonalnych typu kodowanie / grafika / multitasking. ALE warto sprawdzić, jaka jest dokładnie rewizja kontrolera (np. czy to nadal Phison E18), jakie są temperatury pracy, oraz czy firmware został poprawiony; bo te czynniki mogą znacząco obniżyć realną przewagę.