Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedawno przesiadlem sie z z i7 4770k na nowa platforme am5

ASRock B650M-HDV/M.2

AMD Ryzen 5 7500F

Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

Z tego co przeczytalem w necie, wykonalem kilka optymalizacji jestli chodzi o bios:

-dram profile ustawilem na expo-6000

-jeden z timingow tREFI ustawilem na 65535

-PBO override +25/ curve -50

Z racji tego, ze jest to dla mnie nowa platforma chcialbym zapytac czy jest jeszcze cos wartego przestawiania w biosie

Opublikowano (edytowane)

Warto jeszcze Ram trfc ustawić jak najniżej (wielokrotność 32 - 1, np. 383, 415, 447, 479 itd). Niestety jak przesadzisz mocno, to reset bios czeka. Stabilność sprawdzasz w programie TM5, profil anta extreme.

Następna sprawa, to FCLK (Infinity Fabric Freq) na 2200 zamiast 2000, to też coś daje.

23 minuty temu, tomixl2 napisał(a):

-PBO override +25/ curve -50

Sprawdziłeś stabilność tego curve -50?

Poza tym wgraj najpierw najnowszy bios, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Zapomnialem dopisac, ze wykonalem rowniez update biosu do obecnie najnowszej wersji.

Co do curve to doszedlem do -40/ +200, dzialalo, ale wydawalo mi sie, ze moze lepiej bedzie zejsc z napieciem i temperatura niz trzymac to +200mhz, nie wiem co lepsze do tej pory

do testowania stabilnosci uzywalem occt i aida64 na kilka godzin i p95

Opublikowano
23 minuty temu, wamak napisał(a):

Warto jeszcze Ram trfc ustawić jak najniżej (wielokrotność 32 - 1, np. 383, 415, 447, 479 itd). Niestety jak przesadzisz mocno, to reset bios czeka. Stabilność sprawdzasz w programie TM5, profil anta extreme.

Następna sprawa, to FCLK (Infinity Fabric Freq) na 2200 zamiast 2000, to też coś daje.

Sprawdziłeś stabilność tego curve -50?

Poza tym wgraj najpierw najnowszy bios, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

co do tych timingow to tak to wyglada obecnie, nic sam nie ustawialem

tRFC1 -884

tRFC2 - 480

tRFCSb - 390

chodzi o ten drugi parametr?

Infinity Fabric Freq = 2000

uclk=memclk

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Curve all core -20 / pbo +200 i do tego curve shaper mid i high negative 15 i testuj. Jak będzie niestabilnie to curve all core na -15 i ewentualnie pbo na +150.

Z tym curve -50 to dajcie spokój :D 

curve shaper mid i high negative 15- nie widzialem takich opcji u siebie

od 2tyg uzywam tego -50/ +25

przy -50/ +200 wywalal sie system wiec pomyslalem, ze -50 lepsze niz -40 a te 200mhz nie wiem czy cos zmienia

Opublikowano

@tomixl2

Sugeruję dać sobie spokój z -50 i zacząć testowanie od -20. 

Ja działam tylko na Asusach, tutaj masz ściąge z ASRock'a, ten gość jest bardzo ogarnięty więc powinno Ci to pomóc.

Przy TREFI 65535 sprawdź czy komp Ci się podnosi z hibernacji / uśpienia :D Jeśli nie wstaje to wyłącz C-States. Jeśli dalej nie wstaje, zostaw TREFI na 50000. 

Opublikowano
3 minuty temu, wamak napisał(a):

Zmniejszaj stopniowo tRFC1 do okolic 400-500 (wielokrotność 32-1)

tRFC2 zostaw na Auto.

IFF na 2200, jeśli pójdzie.

szukanie stabilnych wartosci dla tRFC1 moze mi chwile zajac z racji testowania w TM5

ogolnie oby dwa tweaky wplywaja jakos zauwazalnie na wydajnosc? czy to juz tylko poprawa dla poprawy

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, tomixl2 napisał(a):

ogolnie oby dwa tweaky wplywaja jakos zauwazalnie na wydajnosc? czy to juz tylko poprawa dla poprawy

IFF 2200 vs 2000 to już +2% do wydajności. Niskie TRFC1 też.

W TM5 wstępnie możesz przez kilka minut testować każde ustawienie, a ostatecznie dopiero cały cykl.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Przy TREFI 65535 sprawdź czy komp Ci się podnosi z hibernacji / uśpienia :D Jeśli nie wstaje to wyłącz C-States. Jeśli dalej nie wstaje, zostaw TREFI na 50000. 

sprawdzielem, dziala normalnie po uspieniu

8 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Sugeruję dać sobie spokój z -50 i zacząć testowanie od -20. 

Ja działam tylko na Asusach, tutaj masz ściąge z ASRock'a, ten gość jest bardzo ogarnięty więc powinno Ci to pomóc.

dzieki chetnie zobacze

22 minuty temu, wamak napisał(a):

IFF na 2200, jeśli pójdzie.

jeszcze mam pytanie bo kompletnie nie moge tego zrozumiec

z tym iff podobno ustawia sie jakos zeby bylo to podzielne przez 1/2 czestotliwosci ramu czy cos?

jakis tryb synchronizacji 1:1, 1:2, a mnie w cpu z pokazuje stosunek 1:30

o co z tym chodzi

cpuz.jpg

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, tomixl2 napisał(a):

z tym iff podobno ustawia sie jakos zeby bylo to podzielne przez 1/2 czestotliwosci ramu czy cos?

jakis tryb synchronizacji 1:1, 1:2, a mnie w cpu z pokazuje stosunek 1:30

o co z tym chodzi

Masz 1:1, bo Uncore Freq = Dram Freq. Chodzi o to, aby w biosie było "MEMCLK = UCLK", w tym wypadku 3000.

Ja ma przykładowo Goodramy ustawione tak i to jest dość wydajne w grach (w stosunku do samego EXPO + 8-10%):

obraz.png.2f6131fdc4ad8a5f22ad56059cb50ac9.png

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, wamak napisał(a):

Masz 1:1, bo Uncore Freq = Dram Freq. Chodzi o to, aby w biosie było "MEMCLK = UCLK", w tym wypadku 3000.

Ja ma przykładowo Goodramy ustawione tak i to jest dość wydajne w grach (w stosunku do samego EXPO + 8-10%):

ok, bede mial sciage w takim razie, dzieki

u mnie to wyglada tak

ZenTimings_Screenshot.png

jeszcze mam pytanie odnosnie sprawdzania wydajnosci juz po tych tweakach, jakis Superposition Benchmark, czy Valley Benchmark 1.0 wystarcza do tego?

Edytowane przez tomixl2
Opublikowano
13 minut temu, wamak napisał(a):

A mógłbyś wrzucić test memory z AIDA? Co daje 2200FCLK?

5 minut temu, tomixl2 napisał(a):

ok, bede mial sciage w takim razie, dzieki

u mnie to wyglada tak

jeszcze mam pytanie odnosnie sprawdzania wydajnosci juz po tych tweakach, jakis Superposition Benchmark, czy Valley Benchmark 1.0 wystarcza do tego?

TM5. https://github.com/CoolCmd/TestMem5

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Grolshek napisał(a):

2200FCLK daje wydajność w grach. W Cinebenchu nic nie daje, jak i inne rasowanie pamięci.

@GrolshekWyedytowałem post. Tutaj z pełnej wersji:

obraz.png.7526a9048ab958b6aeef5bc249248e75.png

Edytowane przez wamak
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Grolshek napisał(a):

TM5. https://github.com/CoolCmd/TestMem5

wiem juz, ze stabilnosc w mem tescie5, pytalem czy ta wydajnosc ktora moge uzyskac skracajac timing i zwiekszajac fclk jestem wstanie zauwazyc w jakims prostym benchmarku, czy tylko jakies specjane gry gdzie zwiekszy sie 1%low np 

Opublikowano
1 minutę temu, tomixl2 napisał(a):

wiem juz, ze stabilnosc w mem tescie5, pytalem czy ta wydajnosc ktora moge uzyskac skracajac timing i zwiekszajac fclk jestem wstanie zauwazyc w jakims prostym benchmarku, czy tylko jakies specjane gry gdzie zwiekszy sie 1%low np 

A to nie wiem.

Opublikowano
30 minut temu, tomixl2 napisał(a):

Ja to sprawdzałem we wbudowanych benchmarkach CP2077 i Far Cry 5 i 6 przy maksymalnych ustawieniach. Jednak aby karta graficzna nie była wąskim gardłem, ustawiałem rozdzielczość 720p, dodatkowo:

-CP2077 ust max, RT włączone, PT wyłączone, 720p DLSS na maks. wydajność

-Far Cry 5 ust max, 720p

-Far Cry 6 ust max, DXR wszystkie włączone, 720p, skalowanie rozdzielczości 0,5

Pewnie, że lepiej testować w samej grze, ale wtedy trudniej o powtarzalność wyników.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

z opoznieniem udalo sie zejsc ponizej 60ns, ale czy ma to jakis realny wplyw na wydajnosc to ciezko powiedziec

cachemem.png

mam jeszcze pytanie odnosnie temp cpu, na starej platformie tak nie bylo

temp rdzeni wynosi okolo 27c, w programie monitorujacym pokazuje okolo 40c, wychodzilo by na to jest jakis SOC, ktory zawyza caly package. W biosie chyba widzialem jakies opcje gdzie dalo sie ustawiac napiecie dla tego czegos, trzeba cos z tym kombinowac?

Edytowane przez tomixl2
Opublikowano
Godzinę temu, tomixl2 napisał(a):

wychodzilo by na to jest jakis SOC, ktory zawyza caly package. W biosie chyba widzialem jakies opcje gdzie dalo sie ustawiac napiecie dla tego czegos, trzeba cos z tym kombinowac?

Możesz obniżyć napięcie SOC w "OC Tweaker"->"External Voltage Settings". Po obniżeniu czeka cię sprawdzenie stabilności w TM5.

W samym "OC Tweaker" też jest opcja napięcia SOC, ale tam zmiana nie działa.

Godzinę temu, tomixl2 napisał(a):

z opoznieniem udalo sie zejsc ponizej 60ns,

Windows 10 czy 11?

Opublikowano

Po zabawie z napięciem SOC sam test TM5 może nie wystarczyć aby potwierdzić stabilność, tm5 testuje dobrze sam ram ale imc w cpu leży odłogiem, może być tak że cały test zaliczy bez błędów a pierwsza lepsza gra wywali do pulpitu ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wamak napisał(a):

Możesz obniżyć napięcie SOC w "OC Tweaker"->"External Voltage Settings". Po obniżeniu czeka cię sprawdzenie stabilności w TM5.

W samym "OC Tweaker" też jest opcja napięcia SOC, ale tam zmiana nie działa.

Windows 10 czy 11?

win 10

zabawy z tym soc ma sens? tzn temp zauwazalnie spadna czy to takie rzezbienie, bo przeciez caly zestaw dobrze pracuje, a mam wrazenie jakbym zylowal wszystko do granic mozliwosci, jakies przyzwyczajenie z bardzo starych platform :D