smolus7 22 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Siema. Mam dziwną sprawę. Używam starej stacjonarki jako SmartTV. Podłączonej do TV przez HDMI. Głównie oglądam streamy sportowe. Ostatnio zauważyłem, że jak jest w okienku zwykłym, to działa płynnie, powiedzmy 30FPS, a jak przełączę na fullScreen to widać spadek FPS, powiedzmy gdzieś do 22FPS. Co widać, głównie jak się piłkę ogląda, po samej piłce, że płynnie się nie przemieszcza. Ktoś ma jakiś pomysł od czego to może być? Wydajność procka przy odtwarzaniu streama nie przekracza 15%. Xeon 3450 10GB Ram Radeon hd 6670 2GB Win 10
Send1N 4 162 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września Spróbuj wyłączyć akcelerację sprzętową w przeglądarce, następnie wyłącz i włącz przeglądarkę jeszcze raz i porównaj wydajność w oknie vs fullscreen.
janek25 191 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września W dniu 16.09.2025 o 22:51, smolus7 napisał(a): Ktoś ma jakiś pomysł od czego to może być? od biosu.Do przepisania
smolus7 22 Opublikowano 22 Września Autor Opublikowano 22 Września (edytowane) W dniu 19.09.2025 o 14:15, Send1N napisał(a): Spróbuj wyłączyć akcelerację sprzętową w przeglądarce, następnie wyłącz i włącz przeglądarkę jeszcze raz i porównaj wydajność w oknie vs fullscreen. No niestety nic nie pomogło. Dodatkowo zauważyłem, że przy powiększaniu procentowym wyświetlanego obrazu i trybie przeglądarki pełnoekranowym, w końcu następuję takie powiększenie, że zaczyna się spadek FPS. W dniu 19.09.2025 o 15:36, janek25 napisał(a): od biosu.Do przepisania Tu pewnie żarty kolega robi, ale wymieniałem i3 na xeona i musiałem wgrać inny bios. Na starymi jak i nowy biosie to samo. Jeszcze dodam, że na playerze canal plusa online, jest git w mały oknie i na full screenie. A ostatnio oglądałem jakąś gale, na ich playerze, na oficjalnej stronce i właśnie tam miałem, że jak okno małe to płynnie, jak fullscreen to spadek FPS a jak skalowałem okno powiększając, to do pewnego momentu ok, a później spadek FPS. Na innych kompach działa dobrze. Edytowane 22 Września przez smolus7
janek25 191 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września Bios GPU,pewnie masz zegar 3d zamiast boost. Sprawdź zegary GPU,ewentualnie to GPU takie muzeum że nie daje rady wyświetlić 30 FPS
Send1N 4 162 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września (edytowane) A co ma gpu do tego jak autor sprawdzał bez akceleracji i jest to samo na tego typu akcje pomagało wyłączenie akceleracji w niektórych przeglądarkach gdy wydajność w oknie była normalna a na fullscreenie był spadek, skoro to nie pomogło to aż sam jestem ciekaw gdzie leży problem Edytowane 22 Września przez Send1N
janek25 191 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września 3 godziny temu, Send1N napisał(a): A co ma gpu do tego jak autor sprawdzał bez akceleracji i jest to samo a co ma to co piszesz z akceleracją ?
Send1N 4 162 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września (edytowane) Od lat istnieje taki problem na niektórych konfiguracjach że po wyłączeniu akceleracji tego typu problemy które ma autor potrafiły ustąpić jak sam procesor zajmował się liczeniem bez wsparcia gpu, skoro wyłączył akcelerację i jest to samo to nie jest za to odpowiedzialna zbyt słaba integra a jakby sam cpu bez wsparcia gpu nie dawał rady to w oknie też by był problem. Podobnych tematów jest sporo w internetach. Edytowane 22 Września przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi