Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nie specjalnie znam się na kompach dlatego proszę o poradę w doborze sprzętu pod cs2.

Założenie jest takie żeby uciągnąć te 300-400 fps stałych na średnich ustawieniach, a jak będzie więcej to super. 

Czy taki budżetowy zestaw jak Ryzen 5 7500 f / RX 9060 XT uciagnie to? Zastanawiam czy nie warto dopłacić lub czegoś zmienić.

Pod csa teoretycznie procesor jest ważny, ale na testach widzę, że gra wyciąga więcej fps przy RTX 5060 Ti niż 9060XT - ktoś doradzi co tu będzie lepsze?

Opublikowano (edytowane)

Bierz najszybszego proca, na jaki Cię stać. 7500f czy da radę?

No oczywiście!

Ale jak chesz absolutnie max i nie chcesz nawet widywać spadków do 200fps bo np. masz lub planujesz monitor 480Hz, to bierz 7800x3d albo 9800x3d.

Karta - byle jaka z tej półki da radę. Zawsze możesz przestawić na ustawienia low i grać choćby w 900p.

W 900p karta z 2015r. na procu z muzeum pozwala pograć mecz 5 vs 5 na Mirage może nie w idealnej płynności, ale "od biedy można". Średnio ze 150fps, waha się pomiędzy 120 a 210. No to jak na takim złomie da się celować, a 900p nie przeszkadza, choć ja nie z tym co trafiają z Deagla z trzech kilometrów, to chyba nie ma co sobie dupy zawracać wyborem karty, bo 9060xt i 5060ti od karty z 2015r. będą kilkukrotnie szybsze.

Tekstury możesz sobie dać wyżej i na low i tak nie wygląda to gorzej niż CSGO na maksymalnych. Zresztą to nie gra, w której masz podziwiać widoczki. ;)

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

Ta gra działa tak nietypowo za sprawą source engine że nawet mając monitor przykładowo 144hz im więcej klatek tym lepsza płynność, jak zlockujesz przykładowo do 144 to jest znacznie gorsze odczucie niż jak masz 300 mimo monitora z o połowę niższym odświeżaniem i tak samo było w cs go że do pełnej płynności trzeba było mieć te 250-300fps :E także bierz jak najmocniejszy procesor możesz a jak grafika nie wyrobi to obniżysz detale... w multi i tak się nie podziwia widoczków tylko na 1 miejscu stawia się widoczność i płynność rozgrywki.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, radzz napisał(a):

Pod csa teoretycznie procesor jest ważny, ale na testach widzę, że gra wyciąga więcej fps przy RTX 5060 Ti niż 9060XT - ktoś doradzi co tu będzie lepsze?

Nvidie z reguły lepiej wypadają w CS, więc jak celujesz tylko w tę konkretną grę to idź w kierunku Zielonych. Wersja 8GB spokojnie wystarczy.

Co do procka, to jak wyżej, jak budżet pozwala to szedłbym w 7800X3D i pod CS'a masz spokój na długo.

7500F na razie też da radę, ale każda kolejna większa aktualizacja potrafi ubić trochę z wydajności. 

Ew wziąć 7500F i np. za 2 lata zmienić sobie CPU.

Opublikowano

Ok, to widze że pójdę w 7800X3D i jakąś karta od nvidii. Powinienem rozwazac coś jeszcze oprócz 5070ti 8gb? Nie mam dużego budżetu, to gpu ewentualnie pod upgrade za jakiś czas. 

Gram tylko w cs2. 

Opublikowano

Pomyliłem cyfre - miałem na myśli właśnie 5060Ti.

Płyta B650 AM5

Zasilacz ile W potrzebuje pod tą specyfikację?

SSD coś wybiorę 

Obudowa coś wybiorę 

Chłodzenie - co tu wziąć ?

RAM - co tu wziąć ?

Opublikowano

Aha :/ jeszcze chwile temu było dwie :) mimo wszystko te 3 jeszcze bym dopłacił, za 2 lata przy ewentualnej odsprzedaży już nikt nawet nie spojrzy na kartę 8gb przez to jaka od kilku lat już jest panika w internetach z vram'em w roli głównej :E 

Opublikowano (edytowane)

No tez fakt, jak starczy kasy to mozna doplacic.

Ewentualnie nie głupią opcja jest też używka RTX 3070, która nadal fajnie sobie radzi w CS a mozna to kupic za ~ 9 stówek.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano

W 1080p na low mając dobry cpu nie widziałem spadków poniżej 300 na 3070 do tego typu gier nie ma sensu włączać wysokich detali liczy się przede wszystkim jak najlepsza widoczność ;) w csie jak nie masz dropów poniżej 250 to można powiedzieć że gra jest w pełni płynna a 500 klatek jest do niczego niepotrzebne, lepiej zrobić locka fps niż mieć pływające klatki między np 600 a 300 :thumbup:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, matakujce napisał(a):

No już nawet do csa RTX 3070 wypada słabo. Na full hd będą strasznie spadki fpsów, 

eee...

u mnie:

900p, lows, upscallery OFF, AA off, tekstury na medium. J

akość obrazu starcza do gry, nie wpływa na wyniki.

~150fps średnio, spadki do 100fps, a licznik migocze cyfrą 2 z przodu więc na 200fps też momentami widać wskakuje (normalna gra, nie patrzenie w niebo)

Karta?

980Ti. To jest sprzęt, od którego 3070 jest ze 2x szybsza. Bez przesady. To tylko CS. Chyba, że ośmiu graczy rzuci smoke'i na raz :D

19 minut temu, Send1N napisał(a):

W 1080p na low mając dobry cpu nie widziałem spadków poniżej 300 na 3070 do tego typu gier nie ma sensu włączać wysokich detali liczy się przede wszystkim jak najlepsza widoczność ;) w csie jak nie masz dropów poniżej 250 to można powiedzieć że gra jest w pełni płynna a 500 klatek jest do niczego niepotrzebne, lepiej zrobić locka fps niż mieć pływające klatki między np 600 a 300 :thumbup:

Zgoda to miejsca, że 500 jest niepotrzebne. Pograłbyś na OLEDzie 500Hz a myszką 8000Hz (choć CS2 chyba nawet nie potrafi z taką działać poprawnie :E )to byś tak nie gadał. Co do locka to pewnie racja. Często jest tak, że skoki fps są gorsze niż mniej fps ale "równo". Niestety póki co proca utrzymującego 500fps "no matter what" w CS2 nie ma.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

Z jednej strony jak ktoś ma monitor 500hz to racja ale z drugiej silnik source engine działa tak nietypowo że gra potrzebuje okolic 300fps do pełnej płynności dlatego o tym wspomniałem :E w cs go było to samo gdzie w 99% innych gierek multi wystarczy te 120 klatek, nawet mając monitor 60hz w csie jest odczuwalna różnica grając przykładowo na 120fps a 250 powyżej 300 już tego tak nie czuć, miałem w csie 4K godzin to zdążyłem trochę potestować ;) 

Opublikowano

Apropo 60Hz.

W CSGO miałem 300+fps.

Gram v-sync OFF.

Raz zapomniałem, że do oglądania YT przestawiłem monitor na 60Hz.

Migotanie od razu zdradziło w czym problem, ale że zaczął się mecz, to postanowiłem pograć.

Miałem wrażenie jakbym kiedyś na 386 wycisnął przycisk Turbo i komputer zwolnił do 20% mocy :E

To jest masakra. Komp dawał radę z 300fps ale 60Hz absolutnie mordowało płynność. Wątpię, żebym kiedykolwiek odpalił jeszcze CSGO jakbym miał tak grać. Tymczasem nadal wielu graczy jedzie na zabytkowych monitorach 60Hz albo na nowych, ale nawet nie wiedzą, że 120Hz to trzeba najpierw w windzie włączyć, o ustawieniach w grach nie mówiąc nawet.

Aż czuję ich ból jak sobie przypomnę te CSGO w 60Hz. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No to już jest beka jak ktoś nie przestawi pod windą odświeżania to w grach które nie mają opcji do zmiany hz monitora w menu masz tyle ile jest ustawione pod systemem :E syn znajomego leciał rok czasu na 60hz, stary mu kupił wypasiony monitor 240hz a ten nawet nie zauważył że leci na 4x niższym odświeżaniu :lol2: przecież nawet na pulpicie przy poruszaniu kursorem to czuć a co dopiero w grach... ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, VRman napisał(a):

eee...

u mnie:

900p, lows, upscallery OFF, AA off, tekstury na medium. J

akość obrazu starcza do gry, nie wpływa na wyniki.

~150fps średnio, spadki do 100fps, a licznik migocze cyfrą 2 z przodu więc na 200fps też momentami widać wskakuje (normalna gra, nie patrzenie w niebo)

Karta?

980Ti. To jest sprzęt, od którego 3070 jest ze 2x szybsza. Bez przesady. To tylko CS. Chyba, że ośmiu graczy rzuci smoke'i na raz :D

Zgoda to miejsca, że 500 jest niepotrzebne. Pograłbyś na OLEDzie 500Hz a myszką 8000Hz (choć CS2 chyba nawet nie potrafi z taką działać poprawnie :E )to byś tak nie gadał. Co do locka to pewnie racja. Często jest tak, że skoki fps są gorsze niż mniej fps ale "równo". Niestety póki co proca utrzymującego 500fps "no matter what" w CS2 nie ma.

Wiem, sam obecnie gram na 4x3-1280×960. Próbowałem grać na FullHD, nawet na 2k ale ubija to zupełnie wydajność tej karty. Nie każdy lubi pikselozę, moi znajomi napierdzielają właśnie na wyższej rozdzielczości kosztem wydajności, ja tak nie mogę. Dlatego obecnie 3070 do CSa nie jest dla każdego... 

Tutaj jeszcze ustawienia na low/4x3-1280×960 karta cały czas chodzi na 99%Beztytuu.jpg.16dd684cbc5f44eb94edfdeb724ff5dc.thumb.jpg.938830453b63309563006e22fae2e725.jpg

Edytowane przez matakujce
Opublikowano

Cześć, 

Odświeżam trochę temat, bo pomimo planów, które opisywałem w pierwszym poście kupiłem coś innego. 

Chłodzenie CPU Thermalright Peerless Assassin 120 SE

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

Dysk SSD WD Blue SN5000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 

AMD Ryzen 7 7800X3D, 4.2 GHz, 96 MB, OEM

Płyta główna MSI B650 GAMING PLUS WIFI

Gigabyte Radeon RX 9060 XT Gaming OC 16GB GDDR6

Zasilacz Chieftec Vega M 750W ATX 3.1

Komp już testowany kilka dni i jest to dla mnie przepaść w porównaniu do starego kompa, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. 

Czy powinienem jeszcze o coś zadbać żeby wszystko działało jak należy? Doczytałem się, że kiedyś 7800x3d miały problem z napięciem soc i że warto to zablokować w biosie. 

Pozdro

Opublikowano

No i całkiem fajny zestaw. :faja:

Teraz jeszcze w tym CSie wyłącz wszystko co można, w tym takie rzeczy jak AA, upscallery czy zaawansowane przetwarzanie audio, kup do tego OLEDa 240 a najlepiej 360 czy 480Hz i już lepiej się w tego CSa grać nie da.

Tylko że...

mając taki sprzęt, wybierania CSa jako gry do grania jest zwyczajnie głupie. 

Podpisano: idiota, który ostatnio gra tylko w CS2 choć za każdym razem żałuje

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

No i całkiem fajny zestaw. :faja:

Teraz jeszcze w tym CSie wyłącz wszystko co można, w tym takie rzeczy jak AA, upscallery czy zaawansowane przetwarzanie audio, kup do tego OLEDa 240 a najlepiej 360 czy 480Hz i już lepiej się w tego CSa grać nie da.

Tylko że...

mając taki sprzęt, wybierania CSa jako gry do grania jest zwyczajnie głupie. 

Podpisano: idiota, który ostatnio gra tylko w CS2 choć za każdym razem żałuje

Rozumiem Twój przekaz :D

Wiele nie poradzę skoro pół życia gram głównie w CS'a, ale jak już mam lepszy sprzęt to nie wykluczam, że może od czasu do czasu coś innego odpalę.

Doradzi ktoś coś w sprawie tego napięcia soc i 7800x3d?