Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie kupiłem płytę Msi Mag B650 Tomahawk Wifi która obsługuje PCIe 4.0 i nie wiem czy jej nie zwrócić ponieważ jak wyjdą 5080 super którą  zamierzam  kupić ma łącze PCIe 5.0 x16 więc moja płyta ją spowolni . Co myślicie wymienić na płytę z obsługą PCIe 5.0 ? Dodam filmik youtube.com/watch?v=ztWUt0NbMo0.   

Opublikowano

@AudRob

bez urazy, ale największym twoim problemem jes to że kompletnie nie czytasz forum i innych tematów. to juz kolejny raz kiedy próbujesz wyważyć dawno otwarte drzwi

zaledwie kilka tematów niżej, temat rzeka o obsłudze 5.0 na płytach B650, wiedziałbyś że i twoja obsługuje ( choć nieoficjalnie )  

https://forum-en.msi.com/index.php?threads/msi-mag-b650-tomahawk-is-pcie-5-0-on-the-gpu.410244/

2.thumb.png.adfbc7ebada206741b3720c937bbfcd8.png

1.png.787d0f8ed5e4f3b4ae6a3dfa992c71ab.png

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, AudRob napisał(a):

tam się wałkuje płyta Asrock

nieprawda, jest o wszystkich płytach na b650

screeny o tomahawku i linki które tutaj wkleiłem też tam właśnie są

tyle

Opublikowano
19 minut temu, miro napisał(a):

nieprawda, jest o wszystkich płytach na b650

screeny o tomahawku i linki które tutaj wkleiłem też tam właśnie są

tyle

Dziwne że w opisie o tym nie piszą płyty E albo  chipsety 8xx, najlepiej x870 wiem że mają bo w opisie jest jak wół. Zwykły Kowalski jak szuka płyty czyta opis i tym się sugeruje. Dobra nie ma tematu.

Opublikowano

nie dziwne, bo wsparcie jest nieoficjalne, nikt tego głośno nie mówi, bo by im się droższe nie sprzedawały

a jak to usuną, jak zaczął np gigabyte, to nikt nie będzie mógł mieć do nikogo pretensji

na razie jest, udowodnione wszerz i wzdłuż, działa

• Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, miro napisał(a):

nie dziwne, bo wsparcie jest nieoficjalne, nikt tego głośno nie mówi, bo by im się droższe nie sprzedawały

a jak to usuną, jak zaczął np gigabyte, to nikt nie będzie mógł mieć do nikogo pretensji

na razie jest, udowodnione wszerz i wzdłuż, działa

No to dzięki za pomoc w temacie płyta zostaje i problem z głowy👍

Teraz, AudRob napisał(a):

No to dzięki za pomoc w temacie płyta zostaje i problem z głowy👍

Tylko powiedz czemu Black na youtube takie filmiki robi i miesza ludziom?

Opublikowano
16 minut temu, AudRob napisał(a):

Tylko powiedz czemu Black na youtube takie filmiki robi i miesza ludziom?

Wcale nie miesza. On testował RTX 5060 TI z PCI-E 5.0x8, a to jest różnica względem RTX 5080 PCI-E 5.0x16. Tak, do RTX 5060 TI, szczególnie wersji 8GB wskazane jest PCI-E 5.0, ale już RTX 5080 na PCi-E 4.0 straci 1% względem PCI-E 5.0.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, wamak napisał(a):

Wcale nie miesza. On testował RTX 5060 TI z PCI-E 5.0x8, a to jest różnica względem RTX 5080 PCI-E 5.0x16. Tak, do RTX 5060 TI, szczególnie wersji 8GB wskazane jest PCI-E 5.0, ale już RTX 5080 na PCi-E 4.0 straci 1% względem PCI-E 5.0.

Ok. Dzięki.

Opublikowano

Jeszcze gorzej było na karcie pci-e x4 a były takie twory np RX6500xt :E wtedy różnice między generacjami pci-e były już bardzo duże ale jak masz klasyczną kartę x16 to od zawsze tak jest że jak pojawia się nowa wersja pci-e to nie ma żadnych przyrostów względem poprzedniej nawet na najwydajniejszym gpu na rynku.

• Like 2