Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Potrzebuję pomocy w doborze dysku twardego do mojego PC. Poszukuję dysku 3,5" o pojemności 4TB, który będzie służył do archiwizacji zdjęć RAW (jedno zdjęcie około 70-80mb), zdjęcia będą na dysk dodawane około raz na 3 miesiące (200gb-300gb), a usuwane po dwóch latach. 

Z informacji, które udało mi się uzyskać to postawienie na dyski wykonane w technologii CMR, unikać SMR.

Moi drodzy! Co byście polecili? 

Opublikowano

Osobiście bym zalecał dyski Ultrastar, choć przy tak małych pojemnościach nie są one tanie. Według backblaze to najmniej awaryjne dyski. Choć jeśli i tak będziesz rzadko włączał taki dysk, to nie ma to większego znaczenia.

Opublikowano
18 godzin temu, NiePograsz napisał(a):

CMR, unikać SMR

Owszem CMR, ale ... najważniejsze są dwa (lepiej dwa szajsy SMR niż 1 wypas).

Matematyka: 10% * 10% = 1%. 20% * 20% = 4%.

Jak widać dwa mają dużo mniejsze szanse paść (a już szczególnie w tym samym miejscu, na tych samych plikach). Jednak warto unikać 2 takich samych z tego samego źródła w tej samej chwili, bo oba mogą mieć tę samą wadę fabryczną / produkcyjną (i matematyka wyżej nie działa i z 10% i 10% robi się 10% a nie 1%).

• Upvote 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc! Oczywiście backup nie jest pojedynczy, zdjęcia nie są usuwane z kart pamięci do czasu, w którym istnieje już konieczność ich nadpisania - używam od lat kart SanDisk Extreme Pro V30 - 200mb/s.

Dodatkowo korzystam również z OneDrive więc posiadam minimum 2 kopie zapasowe, a przez większość czasu nawet 3.

Widziałem dyski Seagate Skywalk oraz IronWolf. Czy któryś z nich nadałby się jako jeden dysk backup przy ich rzadkim używaniu - oczywiście będą stale podłączone do zasilania podczas pracy pc - minimum dwie godziny dziennie.