Skocz do zawartości

Crashe w grach lub programach użytkowych RX 7900 GRE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ponad rok temu kupiłem kartę graficzną RX 7900 GRE i od tamtej pory napotykam problemy. W pierwszych dniach grałem w valheima i używałem vulcan'a i po prostu mi crashowało gre lub czasem komputer polegało to na tym że się wszystko na komputerze zacinało i po 3-10 sekundach był czarny ekran i jak się chwile odczekało to albo wracał komputer do żywych i pokazywało "Narzędzie do zgłaszania błędów AMD" lub w gorszym przypadku po prostu był dalej czarny ekran i trzeba było go zresetować lub sam się resetował. I tak samo było w każdym przypadku z innymi grami. Sprawdziłem różne typy gier które mi crashowały i najczęściej było to na silniku unreal engine ale nie tylko. Crashe były też na api dx11, dx12 i vulcanie (na dx10 nie testowałem). Zamieszczam poniżej zdjęcia oraz filmy jak to wygląda i jakie błędy wyskakują. Mam wrażenie że próbowałem wszystkiego i sprawdzałem stabilności itp. Nie mam pojęcia czy to coś w sterownikach AMD czy moja sztuka jest zepsuta ale mam nadzieje że ktoś ma pomysł co można zrobić bo nie mogłem znaleźć informacji na tematych takich crashów.

Filmik jak tworzę siatkę nawigacji dla przeciwników w unity i wywala mi całkowicie komputer:

https://streamable.com/pqsy7n

Filmik jak w star wars jedi crashuje mi sterowniki: 
https://streamable.com/7oyyab

11.png

10.png

9.png

8.png

7.png

6.png

5.png

4.png

3.png

2.png

1.png

CfxCrashDump_2024_09_17_01_39_12.zip

Opublikowano

Napisz też jakie masz zarejestrowane maksymalne temperatury Hot-Spot z rdzenia karty graficznej w chwili wystąpienia problemu (odpal w tle program który będzie to logował i po wystąpieniu problemu odczytaj).

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Pan Ciastovy napisał(a):

@Loko Podaj nam całą specyfikacje komputera, z filmiku pierwszego j.w. jest to objaw niestabilnego gpu czyt. brakuje mu dostarczanej mocy, druga sprawa jest taka, czy podejmowałeś próbe zwiększenia napięcia na gpu i obniżenie zegarów o 100MHz?

cpu: 5 5600x
gpu: 7900 GRE
płyta: B550 Aorus Elite v2
zasilacz: COOLER MASTER MWE V2 750W 80 Plus Gold
chłodzenie: noctua nh d15
dyski: 1ssd nvme, 1 sdd 2.5c.
ram: ddr4 16gb 3600 cl16

Próbowałem tylko obniżać troche zegry i napięcia ale nie widziałem zmian ale zwiększania napięć chyba nie próbowałem.

Sam myślałem że to może być że za słaby zasilacz ale ogólnie przy pełnym obciążeniu mam wystarczająco jeszcze a crashe są nawet na najniższych ustawieniach po prostu po losowych czasie nawet próbowałem ograniczać fpsy do 30 i dalej to samo.

45 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Probowales DDU?

W jakim kontekście? Miałem format komputera z 3-4 razy od czasu kupienia karty i na świeżym systemie z najnowszymi sterownikami dalej miałem problemy.

25 minut temu, Kyle napisał(a):

Napisz też jakie masz zarejestrowane maksymalne temperatury Hot-Spot z rdzenia karty graficznej w chwili wystąpienia problemu (odpal w tle program który będzie to logował i po wystąpieniu problemu odczytaj).

Z tego co sprawdzałem nie miałem zbyt wysokich temperatur na hotspocie ale moge zaraz zrobić stały odczyt i spróbować zarejestrować dokładną temperature. Na screenie mam zdjęcie zrobione w trakcie zacięcia gry i hotspot w tym momencie to 71

IMG_20250819_094541.jpg

Edytowane przez Loko
Opublikowano
5 minut temu, Kyle napisał(a):

W takim razie bardzo dobra temperatura.

bardzo szybko wywaliło mi valheima w jakieś 40sekund ale mam min i max hot spota no i jest 66

image.png

Opublikowano

@Loko  Wiesz co tak mi świta, że ja tez miałem problem indentyczny, jak ty, tyle tylko z inną kartą graficzną i problemem nie była sama karta lecz procesor i linie PCIe które idą do niego(to jest mój czwarty procesor 5 5600x), wrzuć proszę karte do niższego slotu jak masz taką możliwość i daj znać co i jak.

Opublikowano
13 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LokoNapiecie zostaw default, obniz tylko zegary o 100mhz-200mhz. Obnizajac napiecie podbijesz zegary tak naprawde, wiec tego nie ruszaj. 

obniżyłem o 200 i manor lords wywaliło po 2 minutach więc nie to :(

Opublikowano
5 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LokoA jest szansa zeby przetestowac karte w innej budzie?

Aktualnie sprawdzam czy się coś zmieni gdy karta jak w niższym slocie ale w ostateczności będę chyba mógł ale z 3 3100 prockiem jedynie bo innego nie mam

33 minuty temu, Pan Ciastovy napisał(a):

@Loko  Wiesz co tak mi świta, że ja tez miałem problem indentyczny, jak ty, tyle tylko z inną kartą graficzną i problemem nie była sama karta lecz procesor i linie PCIe które idą do niego(to jest mój czwarty procesor 5 5600x), wrzuć proszę karte do niższego slotu jak masz taką możliwość i daj znać co i jak.

także po 15 minut w manor lords nic się nie stało ale w valheimie 2 razy był crash do 2 minut gry, tylko że na valheima nie patrze już że to na 100% z mojej strony bo mają powiadomienie o tym że mają problem na vulcanie dlatego powiedzmy że faktycznie pomogło i co dalej? Zaraz będę dalej testował. 

image.png

Opublikowano
30 minut temu, janek25 napisał(a):

Sprawdź w logu gpu-z czy ci nie spada napięcie poniżej 11,7v

Nie chce się scrashować już valheim i nie da się sprawdzić ale mam nadzieje że dobrze patrze że z płyty głownej volty bo innych nie widziałem na gpu-z nie było 12v żadnych

image.png

Opublikowano
Teraz, Loko napisał(a):

Nie chce się scrashować już valheim i nie da się sprawdzić ale mam nadzieje że dobrze patrze że z płyty głownej volty bo innych nie widziałem na gpu-z nie było 12v żadnych

Bierz miernik w łapę i mierz na przewodzie, takie programowe sprawdzenie napięć to o kant dupy można...

@LokoJak masz inną platformę do testowania to testuj kartę, jak będzie wszystko wporządku to wtedy masz dwie rzeczy do sprawdzenia 5600x i płyta główna, ewentualnie jak masz znajomego z platformą AM4 to poproś go i nie marnuj czasu. U mnie, raz wystąpiły takie objawy co u Ciebie, podmieniłem procesor i problemów brak.

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Pan Ciastovy napisał(a):

Bierz miernik w łapę i mierz na przewodzie, takie programowe sprawdzenie napięć to o kant dupy można...

@LokoJak masz inną platformę do testowania to testuj kartę, jak będzie wszystko wporządku to wtedy masz dwie rzeczy do sprawdzenia 5600x i płyta główna, ewentualnie jak masz znajomego z platformą AM4 to poproś go i nie marnuj czasu. U mnie, raz wystąpiły takie objawy co u Ciebie, podmieniłem procesor i problemów brak.

rozumiem że tam normalnie testować na głównym 16x pcie i jak będzie dobrze to sprawdzić czy płyta czy proc?

Opublikowano
38 minut temu, janek25 napisał(a):

Sprawdź w logu gpu-z czy ci nie spada napięcie poniżej 11,7v

no po craschu tak to wygląda

image.png

1 minutę temu, Pan Ciastovy napisał(a):

@LokoJak masz inny procesor na podmiankę to przerzucasz kartę do slotu x16.

dobra to jak będę miał możliwość to potestuje na różnych prockach i płytach głównych

Opublikowano
W dniu 26.09.2025 o 13:47, Pan Ciastovy napisał(a):

@LokoJak masz inny procesor na podmiankę to przerzucasz kartę do slotu x16.

Włożyłem do swojego komputera procesor 3 3100 i dalej jest to samo a nawet szybciej crashują lub po prostu tak wyszło. Są jakieś inne pomysły? Czy mam sprawdzić na innej płycie głównej jeszcze?

Opublikowano

Także przełożyłem karte do innego komputera wszystko działało później ram i na końcu zasilacz. Wszystko działało jak powinno i zacząłem się zastanawiam i przesunąłem dysk m2 z slota pierwszego do drugiego niższego i testuje już od godziny 2 gry na raz jak wcześniej i puki co wygląda na to że działa. Tyle kwestia taka co mogę zrobić by dysk nie kolidował z kartą bo wolałbym korzystać z pełnego transferu.

Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nie masz włączonego czasem oszczędzania energii dla slotu pci-e? jaki masz plan zasilania ustawiony pod windowsem? bo jak zrównoważony to standardowo oszczędzanie jest włączone.

Używam "Wysoka wydajność" i sprawdziłem w opcjach to mam Magistrala PCI Express i jest wyłączone. Sprawdzałem na różnych planach zasilania i raczej to nie jest to

• Upvote 1
Opublikowano

Pierwszy raz widzę coś takiego, a sprawdzałeś ten dysk czy nie jest uwalony?

Jeżeli w drugim slocie wszystko działa to tak naprawdę nic nie tracisz, różnica pomiędzy 3.0 a 4.0 widoczna jest tylko na benczmarkach, w realnej pracy nie ma absolutnie żadnej różnicy. Ja mam sloty 5.0, a wsadzone dyski 3.0 bo zwyczajnie nie grzeją się jak głupie.