Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje porady, dostałem komputer do postawienia na nogi, typowy składak z allegro czyli zestaw poniżej.  Temat który chciałem poruszyć to sekcja zasilania która nie jest w żaden sposób chłodzona i następuje throttling procesora. Pytanie w jaki sposób zamocować radiator: klej termoprzewodzący czy termopad z klejem, a może się pokusić o Klej metalowy epoksydowy. Temat tak mi zrył sobotę i nie wiem co wybrać. Klientowi odradzałem inwestowanie w to padło, ale jak się ktoś uprze to nie ma ch.. we wsi

M5A78L-M-LX3

FX-8300

8GB RAM

1050 2GB

Tracer Highlander 400W gdzie na linii 12V ma niby 18A

Opublikowano (edytowane)

ale skład xD

tracer i mobo co ledwo zipe przy fxie xD

Obniz mu mnoznik dostosuj napiecie i tyle.Zjedziesz ponizej 120 stopni to nie bedzie trotlingu

U mnie na 8120 chyba było 3.8

Tu masz 3.3 all core albo 3.3 przy 95watach w kazdym badz razie zacznij od tego mnozinka i zjedz z naipieciem .Testuj w octt przez 0.5h

Edytowane przez janek25
Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

fajnie ze zrozumiałeś  bo to nie podkrecanie.........

weź, już idź spać. może to Ci pomoże bo nie oto pytałem... a dla twojej wiadomości na którą chcesz wiedzieć to na napięciu 1.225V i stockowych ustawieniach sekcja ma 110C to jest i tak za dużo. Mam nadzieje że rozwiałem twoje myśli. W każdym razie powracam do pytania.

image.thumb.png.ac4bdef22fb4cbd3cadfc5abde5c6976.png

• Haha 1
Opublikowano

wszystkie elementy w granicach czerwonego trzeba schłodzić więc to trochę komplikuje sprawę. te niebieskie też można czymś przykryć.

Może jeden długi radiaror i 4 jakieś wysokie aluminiowe radiatorki 5 x 5 mm i to wkleić na silikon wysokotemperaturowy.

hot.jpg

Opublikowano (edytowane)

Cudne combo :E

A tak serio - to jaki typ coolera? Bo to ma znaczenie czy tower i wieje w bok nad mobo, czy cos ala box i wieje na boki po plycie. Do tego typ budy - zasilacz na gorze czy na dole? Wentylator z tylu budki?

Napiecie raczej mozesz spokojnie zkechac w dol do okolic 1.15 i powinno to dac jakis efekt. Procek jakie temperatury lapie?

Edytowane przez ryba
Opublikowano

@rybana dniach będę robił przymiarki do radiatora na VRM, dam znać co i jak. ale mam pomysł co do montażu radiatora, wezmę lakier bezbarwny i zabezpiecze piny tranzystorów i po wyschnięciu walnę klej metalowy epoksydowy co by nie dało się go odkleić i żeby nie odpadł i nie narobił szkód.

Opublikowano

Serio, daj sobie z tym siana :E przewiew i undervolting. Ludzie robili mega zegary na 1.25V, takze spokojnie zejdziesz z napieciem. Elementy PWM maja 2-3 rozne wysokosci, jednym radiatorem tego nie zrobisz. Stracisz 2h, piszesz na forum, a to tez czas. Zalozenie coolera i ustawienia w biosie to 10-15 minut roboty.

Opublikowano (edytowane)

@ryba sztuka dla sztuki, nie wiem jak ten komputer jest używany ale sądząc po obudowie ktoś go nieźle napier*ala, może się to zmieni. jak go przywracałem do życia to na zwykłym HDD Win 10 zainstalowany. Wrzuciłem mu swój zasilacz zapasowy, dałem za darmo SSD który mi się pałętał pod nogami no i RAM był tylko w jednej kości, to też wrzuciłem 2x8GB. NIby stara maszyna, ale do robloxa i gta V przy karcie 1050 2gb nie trzeba wiele, chcę go ustabilizować żeby nie obniżał taktowania.

Edytowane przez Pan Ciastovy
Opublikowano (edytowane)

Zrob prosty test - jak dasz bezposredni nawiew na pwm i sytuacja sie nie poprawi, to plyta jest na smietnik i radiator uja da.

@sideband Upieczony PWM przez lata moze byc na tyle wadliwy juz, ze bedzie sie piekl mimo nawiewu? Bez przesady, to 90W.

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze opcja z "air dut" dla vrm czyli odwracasz tylny wentylator który robi za wyciąg tak aby wiał do środka skrzynki i tworzysz coś w rodzaju tunelu powietrznego skierowanego na mosfety ;) z jakiegoś kartonu możesz to zrobić nawet jak dobrze posklejasz jeżeli nie zależy na wyglądzie, coś tego typu https://www.ebay.com/itm/303995970762 

Od razu mówię że nawiew da lepszy efekt niż radiator.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Fajny pomysł ale to nie do końca zda egzamin przy tak smażącej się sekcji, temp może spadnie z 10c ale to i tak jest lipa jeżeli miało by spaść z 110 na 100 :E wentylator jest zbyt daleko + powietrze jest dodatkowo blokowane przez sam radiator chyba żeby zamocował drugi wentylator i działało by to push - pull wtedy ten drugi wiałby prosto na vrm z bliska, chociaż i tak rozwiązanie które podałem sprawdzi się znacznie lepiej bo będzie zassane full zimne powietrze z zewnątrz. Chyba że buda nie ma opcji instalacji wentylatora na topie i nic nie będzie robić za wyciąg wtedy już się robi pod górkę ;)

Swoją drogą to miałem MA770T UD3 (bez P) z phenomem ii x4 965 i nakleiłem po prostu miedziane radiatorki samoprzylepne które nigdy nie odpadły, płyta ma obecnie już 15 lat i działa z tymi radiatorami u znajomego w garażu w dodatku jest wygięta dosłownie jak banan od fortisa he1225 :E 

Radiatorki były te: https://allegro.pl/oferta/miedziany-radiator-13x12x5mm-do-raspberry-pi-16433539403?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_akcesoria_pla_ss_sc&ev_adgr=cc-akcesoria-sc-ss&ev_campaign_id=22365097569&gad_source=1&gad_campaignid=22365097569&gbraid=0AAAAAD24kbMJ2JnjTXW6m_KbT6mcPWWGQ ta czarna taśma trzyma jak diabli a też miałem w tamtych latach obawy że to odpadnie ;) 

Później żałowałem bo zorientowałem się że da się kupić na ebay gotowy radiator na wymiar do tych mobo już po fakcie :) a zarówno twoja jak i moja miały fabrycznie zrobione specjalne otwory do montażu takiego gotowca.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@Pentium Dto tak jak mówiłem, jutro komputer ma do mnie wrócić będę się bawił i przymierzał radiatory VRM z innych płyt głównych 

Już nawet myślałem żeby po najmniejszej linii oporu przejść na podstawkę AM4 ale właściel sknera nie chę nawet o tym myśleć. 

Edytowane przez Pan Ciastovy