Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czemu nie zrobisz takiego moda z kartonu z nawiewem jak wyżej pisałem? potrzebny ci kawałek tektury, taśma klejąca i nożyczki ewentualnie czarny spray żeby to psiknąć jeżeli jest okno w tej budzie xD bezpośredni nawiew z "tunelu" da znacznie lepszy efekt niż radiatorki.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Pan Ciastovy napisał(a):

@Pentium Dto tak jak mówiłem, jutro komputer ma do mnie wrócić będę się bawił i przymierzał radiatory VRM z innych płyt głównych 

Już nawet myślałem żeby po najmniejszej linii oporu przejść na podstawkę AM4 ale właściel sknera nie chę nawet o tym myśleć. 

nie wiesz co sie robi w takich przypadkach? wysylasz na drzewo i blokujesz kontakt :E mi szkoda zycia na swirow.

7 godzin temu, Send1N napisał(a):

A czemu nie zrobisz takiego moda z kartonu z nawiewem jak wyżej pisałem? potrzebny ci kawałek tektury, taśma klejąca i nożyczki ewentualnie czarny spray żeby to psiknąć jeżeli jest okno w tej budzie xD bezpośredni nawiew z "tunelu" da znacznie lepszy efekt niż radiatorki.

Ale to juz pentiak pokazal, to nie ma sensu. Ten typ tak ma, albo juz PWM jest tak wygrzane/upieczone, ze nie dziala prawidlowo.

@sideband Dopytam jeszcze raz bardziej szczegolowo - czysto hipotetycznie, kondensator po latach zycia w piekle nie trzymaja juz parametrow pojemnosci i ESR = mosfety pracuja bardziej wytrwale niz w poprawnych warunkach? Tia, wiem, juz poprzednio napisales, ze trzeba oscyloskopem sprawdzic, ale przy okazji tematu zrobmy dyskusje hipotetyczna.

Edytowane przez ryba
Opublikowano

@ryba Ten typek jest moim dalekim znajomym. Ludzie nie będą pamiętali co zrobiłeś dobrze, tylko co spierdoliłeś. Nie chcę żeby gówno się za mną ciągnęło, ja nie jestem w stanie tak dobrze tłumaczyć dlaczego to i tamto jest złe, no ale wszystko działa, a teraz nie. Podstawowe społeczniaki myślą zero-jedynkowo. Szkoda że nie widziałeś co się dzieje na serwisach z laptopami takich ludzi.

Opublikowano

Doskonale Pana Ciastovego rozumiem bo też nigdy nie miałem odwagi i sumienia pozbyć się kogoś w ten sposób, nie raz robiło się coś na czym nie dało się zarobić co pochłonęło masę czasu, raz miałem lapka przy którym siedziałem 3 tygodnie z przerwami a zarobiłem 30zł :E bywa, zależy od podejścia :uklon:

Opublikowano (edytowane)

Komputer dostałem dzisiaj. Zrobiłem pewne przymiarki radiatora z płyty Z170 pro gaming. Ale na szerokość będzie pasował. Jutro będę kleił dziada i kminił jak przymocować wentylator.

IMG_20251011_210526377.jpg

IMG_20251011_210531667.jpg

IMG_20251011_211027548.jpg

Edytowane przez Pan Ciastovy
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A o docisku to nie zapomniałeś? tym bardziej w przypadku termopada docisk powinien być jak najlepszy, od lat ludzie nawet na push-piny narzekają że producent nie dał zwykłych śrubek bo docisk jest słaby a mogło by być lepiej ;) radiator który będzie tylko stał na elemencie i będzie podklejony po bokach aby się nie ruszał to będzie już tylko robił za atrapę :E Mówiłem robić tunel z nawiewem z tektury a tu przymiarki trwają kolejny dzień bo coś nie pasuje itp xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Radiator dopasowany do VRM, chwilka szlifierką i gotowe. Jeszcze żeby oryginalnie wyglądał, wziąłem spray czarny żeby zakryć miejsce cięcia. I teraz robi się ciekawiej, zabezpieczyłem mosfety lakierem do paznokci, później na około poszedł silikon wysokotemperaturowy, na mosfety położyłem 1.5mm termopady i do niższych dwóch mosfetów 2mm. Ale coś czuję że to odpadnie poczekam aż wszystko się połączy, a jutro się zobaczy.

IMG_20251012_171107757.jpg

IMG_20251012_184202026.jpg

IMG_20251012_184210778.jpg

IMG_20251012_184218581.jpg

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@Pentium Dsilikon tak dobrze nie trzymał i pomogłem mu się odkleić. Skleiłem na klej epoksydowy metalowy, poczekałem 1,5h i złapał. Dałem też termopad 4mm z tyłu płyty.

I teraz najważniejsze, podczas wygrzewania w occt po 30 minutach temperatura radiatora VRM oscyluje 76-85 C dla mnie spoko, najlepsze jest to że odprowadzanie ciepła z tyłu dużo daje bo obudowa robi za grzejnik xD. Na napięciu (1.25V w biosie) 1.20V pokazuje na occt i 3.8GHz jeszcze zamontuje wentylator na VRM

jutro pobawię się termowizyjną kamerą i pstrykne pare zdjęć. Dla mnie wyszło perfekcyjnie 8:E

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Pentium D napisał(a):

Czyli dobry pomysł miałem z tym termopadem do obudowy :cool: Silikon mógł nie złapać jeśli to jakaś stara tubka. Niby dobrze wygląda ale zostaje w formie gluta. Foty wrzuć jak to wygląda. Ciekawe też jaka temp tej płyty :P

komputer już wyłączyłem ostygł po wygrzewaniu, radiator od VRM jeszcze parzy także jeszcze nadmuch, ale to już jutro. No i jeszcze pobawie się w OC a nuż będzie się dało barierę przekroczyć 4,0GHz chociaż na takiej słabym VRM nie jest zalecane :E najwyżej się upiecze. Jeszcze mam jeden radiator ślij do mnie płytęxD

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

jak mnie kiedyś najdzie chęć na grzebanie przy fx, choć nie wiem czego miałbym tam szukać :P

"Przyszłości" :P 

9 godzin temu, Pan Ciastovy napisał(a):

Zestaw do dogrzewania się w zimę już masz?

Ja tak właśnie sobie grzałem pokój pare lat temu nie ma co się śmiać (FX'em 8350) :E siedziałem 4 lata na nim w swoim pc także trochę czasu kaloryfer był zakręcony xD 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Send1N napisał(a):

Zegar jest już tak zbijany że po dłuższym czasie masz mniejsze temperatury czy jak? bo na jednym screenie jednak setką pękła :/ 

Zegar utrzymuje się cały czas jaki ustawiłem na sztywno 3,8GHz, jedynie zostawiłem opcje QóóólnKłajet włączoną.

setka pękła tam gdzie nie ma radiatora, musze jeszcze zeskrobać silikon który niepotrzebnie pchałem. Radiator jest na głównych mosfetach, na nie zaznaczonych nie ma radiatora i dlatego grzeją się do 110Cimage.png.ea62a198c7f2c0268379f916abe6fc75.png

59 minut temu, ryba napisał(a):

A mowilem, zostaw i nie rob? Gowno to dalo, za pol roku bedziesz mial natreta z padnietym mobo.

Jestem na to przygotowany stoi i stygnie i5 4460 z płytą główną 

• Like 1
  • Upvote 1