Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Większość ciepła i tak jest oddawana do pcb dlatego nadmuch daje dobre rezultaty.

Nawet jak założysz radiator na obudowę tranzystorów to i tak więcej ciepła nadal będzie oddawane do pcb z tego względu, że obudowa ma znacznie wyższą rezystancje termiczną ;)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano

To nie jest 300W procek, bez radiatora z nawiewm powinno byc ok, ale nie bylo. Z takim radiatorem i 85*C na nim i tym prockiem to absurd, bez znaczenia czy jest nawiew. To juz agonia plyty glownej i zamiast sie godzinami z tym bawic, to juz dawno bys nowa kupil.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ryba napisał(a):

To nie jest 300W procek, bez radiatora z nawiewm powinno byc ok, ale nie bylo. Z takim radiatorem i 85*C na nim i tym prockiem to absurd, bez znaczenia czy jest nawiew. To juz agonia plyty glownej i zamiast sie godzinami z tym bawic, to juz dawno bys nowa kupil.

Makao! To klient chcę wskrzesić trupa, ja mam swoje zabawki. Chciałem mu odsprzedać 3600 + b450 + 16GB za 470 zł to za drogo, to mówię i3 8100 + b250m + 16 GB 350 zł za drogo. Jak zestaw pierdolnie w kalendarz to trudno taki jego los. Pakowanie fx 8300 na sekcję 4+1 to nie jest dobry pomysł, już wam to @Pentium D pokazał co się działo z sekcją zasilania na fx6100. 

A co najlepsze klienta syn, robi sobie z tego komputera, worek treningowy. Jak ten radiator jebnie na tego gtx 1050 to nawet smiechne 😂

Edytowane przez Pan Ciastovy
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, ryba napisał(a):

Jakby kazal Tobie skakac w ogien, to tez sie zgodzisz? Pewnych rzeczy sie nie robi i juz. Chyba ze swoj czas liczysz w groszowkach, nie zlotowkach, to luz.

Są różne sytuacje w rodzinie i nic mi do tego. Kto i na co przeznacza swoje zarobione pieniądze. Chciał niskim kosztem wskrzesić zestaw, to niech ma. Procesor nie utrzymywał chociaż na chwilę taktowania podczas obciążania. Procesor poszedł na 4.2GHz 1.265 Vale co z tego jak radiator rozgrzewał się do 100 C. Zostaje tak jak teraz 3.9 GHz do mniej wymagających gier starczy. Ja za swoją robotę i tak nie wezmę kasy, takie rzeczy to w rodzinie. I zanim zaczniesz cisnąć mnie, pomyśl ile takich ludzi jest co wiążą ledwo koniec z końcem. Fakt to jest ich problem. Powiedziałem że pomogę to pomogłem, ale za darmo sprzętu też nie dam.

Opublikowano (edytowane)

Patrzę w temat, a tam buldożer... Parzę na rok, a to nie jest 2012r. :E 
To te sknery ile zaoszczędziły, że to kupiły i potem musisz się pitolić parę godzin. Jeszcze na prądzie szybko tą oszczędność stracą, a jak się skopci to już zupełnie. 
Edit. Trochę szkoda, że nie można im powiedzieć "Odradzałem, ale nie posłuchaliście to teraz sami się w to bawcie."

@rybaPowiedz tylko czy tamten rtx3070 z czatu ma poniżej 250mm, jakoś nie mogę wysłać do ciebie priv.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
W dniu 13.10.2025 o 14:21, sideband napisał(a):

Większość ciepła i tak jest oddawana do pcb dlatego nadmuch daje dobre rezultaty.

Dlatego mu pisałem wcześniej żeby zrobił tunel powietrzny z wentylatora wyciągającego i tektury dla mosfetów, nie dość że ta operacja była by darmowa to jeszcze zajęłaby zdecydowanie mniej czasu ;) ewentualnie jeżeli ma kogoś znajomego z drukarką 3D można coś takiego łatwo zrobić żeby było bardziej pro :E 

large_display_IMG_20250710_161434.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.10.2025 o 12:52, ryba napisał(a):

A mowilem, zostaw i nie rob? Gowno to dalo, za pol roku bedziesz mial natreta z padnietym mobo.

He,he,he,he khm,hm,m i żeś kuźwa wykrakał, płyta chyba poszła się je...chać

image.png.492463fc0c14168d63ec010002e74bce.png

15 minut temu, AudRob napisał(a):

Szkoda czasu i nerwów taka płyta kosztuje grosze a na OLX za darmo albo za grosze kompy ludzie oddają ale co kto lubi.

tyś widział za darmo taki wehikuł

Opublikowano

Szkoda czasu i nerwów taka płyta kosztuje grosze a na OLX za darmo albo za grosze kompy ludzie oddają ale co kto lubi.

wehikuł to fakt ale szkoda czasu sam wiesz że ludzie pozbywają się niezłych komputerów ja komuś jest zbędny a wal się w garażu.

Opublikowano
13 minut temu, AudRob napisał(a):

wehikuł to fakt ale szkoda czasu sam wiesz że ludzie pozbywają się niezłych komputerów ja komuś jest zbędny a wal się w garażu.

chcesz powiedzieć że można siedzieć godzinami i przeglądać olx'y i lolegro patrząc na trupy, januszować i żebrać. A w tym czasie możesz pogiercować lub oglądać film

Opublikowano

Nie januszować tylko płacisz ile gość chce a do 100 zł kupisz bez biedy bez straty czasu.

Takich gratów jest w uj ludzie to wyrzucają albo sprzedają za grosze. O takie graty się nie żebrze takie graty sami proszą żeby ktoś kupił i dał na jakieś piwo.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pan Ciastovy napisał(a):

He,he,he,he khm,hm,m i żeś kuźwa wykrakał, płyta chyba poszła się je...chać

image.png.492463fc0c14168d63ec010002e74bce.png

tyś widział za darmo taki wehikuł

Zloto :E I co @sideband bez oscyloskopu mowilem ze to stan agonalny.

1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Dlatego mu pisałem wcześniej żeby zrobił tunel powietrzny z wentylatora wyciągającego i tektury dla mosfetów, nie dość że ta operacja była by darmowa to jeszcze zajęłaby zdecydowanie mniej czasu ;) ewentualnie jeżeli ma kogoś znajomego z drukarką 3D można coś takiego łatwo zrobić żeby było bardziej pro :E 

Ten tunel powietrzny uja by dal. Skoro nawiew z wentylatora nie pomagal, to to tez by byla kupa.

Zrozumcie jedna rzecz - skoro dostawalismy sample plyt high-endowych bez radiatorow i te plyty dzialaly z prockami po oc na 400W i tylko nawiew, to ten kasztan gdyby byl sprawny, to z prockiem <100W tez musi dzialac. A pieklo sie na stocku.

Edytowane przez ryba
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, ryba napisał(a):

@sideband Ja tez sie nie bawie ;) jakby dostal cos takiego do lapy, to wymiana a nie zabawa w reanimacje. Dlatego wazna jest swiadomosc tego, zeby na oko cos wstepnie ocenic, a bylby niejeden wariat co by to oscyloskopem mierzyl :E

tu nie było zadnej reanimacji ,wystarczyło mu obniżyć pobór v do mhz i by chodziło.Robota na 15 minut occt