Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam do kupienia jakiegoś 5070 Ti jakie modele polecacie z dobra kultura pracy a jakich modeli unikac duzo jest msi ventus ale one chyba nie są zbyt ciche, jakie modele posiadacie ii jak sie sprawują czy moze warto poczekac na 5070 ti ?

Opublikowano

Super dopiero kwiecień-maj, a w normalnej cenie później. Jak możesz to tak, warto poczekać, bo 24GB będzie nabierało na znaczeniu.

Modele które ja mogę polecić to Asus Prime i Zotac infinity. W swoich cenach są niezbyt głośne. Asus Prime jest bardzo tani na promocjach, a Zotac ma dodatkową gwarancję (+24 miesiące po rejestracji)

Opublikowano

@siudziu Na premierę modelami z podstawową ceną były MSI VENTUS > INNO3D X3 > GIGABYTE WINDFORCE > ASUS PRIME. Z tych czterech Ventus to padaka, Inno X3 wymaga undervoltingu, Windforce jest niewiele lepszy i najlepiej wypada Asus Prime.
Kwestia budżetu. Jak bardzo cienko, to zasadź się na ASUSA Prime, był niedawno na amazonie za ~3500zł. Jak masz coś więcej kasy to Zotac Infinity z dodatkową gwarą po rejestracji (https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/ZOTAC-GeForce-RTX-5070-Ti-AMP-Extreme-Infinity-16GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna/3339756)

Opublikowano

To może nie być najlepszy pomysł. 

- możesz nie znaleźć w pobliżu, a z wysyłką to różnie może być

- ciężko mieć pewność, że to faktycznie karta kupiona gdzie sprzedawca twierdzi, że była kupiona

- musisz zgłaszać się z tym do urzędu i opłacić (zakup używanego sprzętu powyżej 1000zł)

- teraz karty w sklepach są obecnie w najniższych historycznie cenach. Ludzie którzy kupili po np. 4500 mogą być leniwi i wystawiać po 3500+, gdzie zakup używanej nie ma już żadnego sensu

- z gwarancjami różnie bywa - może być problem, np. Zotac nie przenosi tej rozszerzonej na następnego właściciela, o ile wiem (mogę się mylić)

Opublikowano

Z pewnych względów nie mogę wziąć od kolegi yedi więc wracając do tematu czy wszystkie wersje oc mają zdjęty limit mocy czy to zależy od konkretnego modelu bo będę chciał zrobić UV głównie żeby zejść z temperaturami ale nie koniecznie kosztem wydajności.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, siudziu napisał(a):

czy wszystkie wersje oc mają zdjęty limit mocy czy to zależy od konkretnego modelu

Każde gpu ma ustawiony power limit ustawiony w biosie.

4 godziny temu, siudziu napisał(a):

będę chciał zrobić UV głównie żeby zejść z temperaturami ale nie koniecznie kosztem wydajności.

Lepiej dokładnie doczytaj na czym polega UV.

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, siudziu napisał(a):

musze wiedzieć ktore karty maja odblokowany power limit zanim ją kupie a nie po.

bez zaczenia,możesz sobie bios podmienić.Po za tym co tu zwiekszać jak to 300 wat,chyba do rekordu 3dmarka

Niektórym przeszkadza 65 +

Edytowane przez janek25
Opublikowano
8 minut temu, siudziu napisał(a):

musze wiedzieć ktore karty maja odblokowany power limit zanim ją kupie a nie po.

Większość tanich ma zablokowany (oprócz asus prime i pny) ale to nie ma istotnego znaczenia i dla tych kliku % nie warto. Przy twoim budżecie i tak dużego wyboru nie masz. Ogarniesz uv i będzie śmigać

Opublikowano (edytowane)

Mam podobny dylemat, ale ja raczej najtańszych modeli brał nie będę - MSI Gaming OC albo Zotac AMP.

Jest tam jeszcze kilka fajnych modeli z tego czy czytałem - gigabyte gaming, PNY, ale one są później ciężej sprzedawalne.

Swoją drogą, z jednej strony chcesz robić uV a z drugiej podnosić PL? To uV ma na celu obniżenie zużycia energii przy danym taktowaniu - to po Ci wyższy limit? :E 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
11 minut temu, Qrdello napisał(a):

Swoją drogą, z jednej strony chcesz robić uV a z drugiej podnosić PL? To uV ma na celu obniżenie zużycia energii przy danym taktowaniu - to po Ci wyższy limit? :E 

Dokładnie o to chodzi... PL to ma sens jak chce się zakładać chłodzenie wodne czy coś, a nie przy UV. On chyba "myśli" że jak zrobi UV i podniesie PL to nagle mu FPS przybędzie xD 

• Upvote 1
Opublikowano

Teraz fajny PNY jest za niecałe 3500zł na sferisie. Wersja Plus OC czyli z tego co internety piszą chłodzenie żywcem z 5080. Jedyny minus to ciekawi czy trafią się wybuchające kondensatory o czym ostatnio trochę się mówi w internetach ale przypadki chyba były tylko na 5070 i 5090

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galakty napisał(a):

Dokładnie o to chodzi... PL to ma sens jak chce się zakładać chłodzenie wodne czy coś, a nie przy UV. On chyba "myśli" że jak zrobi UV i podniesie PL to nagle mu FPS przybędzie xD 

W sumie nie napisał że będzie podnosił PL. A może on chce obniżyć ?? :E

Ze swojej strony polecił bym ASUSa ale tu wszyscy boją się o cewki. No cóż ... mój jest totalnie cichy , poprzedni 4070 też był. Widocznie mam dobry prąd w gniazdku xD

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 1
Opublikowano
Cytat

wszystkie wersje oc mają zdjęty limit mocy czy to zależy od konkretnego modelu bo będę chciał zrobić UV głównie żeby zejść z temperaturami ale nie koniecznie kosztem wydajności.

Możesz mieć rację :E ale to lepiej żeby on tego nie robił, skoro potrzebuje limity zdjąć do OBNIŻANIA napięcia. :E 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Ze swojej strony polecił bym ASUSa ale tu wszyscy boją się o cewki. 

Miałem w tym tygodniu w rękach i robiłem testy pod obciążeniem dwa asusy (RX 9070 i rtx 5070) ale w wersji prime w obu kartach cewki kompletnie niesłyszalne, problem z asusem jest w wyższych modelach tuf,strix,astral z racji bardziej rozbudowanej sekcji zapewne, w tych wersjach masz prawie że gwarancję że będzie "grane" :/ ale jak sam sie przekonałem prime cichutki ;) 

Edytowane przez Send1N