Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam, użytkownicy ITH.

Jakiś czas temu wpadłem na pomysł, czegoś bardzo wysokiego (bądź długiego - w zależności od orientacji) i chłodzonego cieczą.
Kilka roboczogodzin później miałem gotowy zarys projektu i pierwsze rendery całego set-up'u.

Bazą dla całej bryły i sposobu montażu komponentów jest [url=https://www.printables.com/model/826374-beamcase-sw-sff-sandwich-case-in-18-different-size]BeamCase SW[/url].
Sama obudowa bazuje na aluminiowych profilach [url=https://www.makerbeam.com/makerbeamxl/]MakerBeam XL[/url] oraz częściach drukowanych w 3D.

Najciekawszym faktem na temat tej kombinacji jest taki, że można korzystać z profili o dowolnej długości.
W tym projekcie korzystam z takich o długości 1000mm.

Hardware:

Docelowo jestem ograniczony płytą ITX, kartą do 300mm długości, oraz zasilaczem SFX.
Niestety nie będzie to nowy build, będzie to relokacja moich własnych komponentów do nowej formy (co zresztą robię często :E).
Bloki EK, czyli to co mam obecnie + 5900X, 6900XT, Corsair SF750.

Na początku chciałem zrobić to na dwóch chłodnicach 420mm, o grubości 30mm, jednak przy tej opcji nie miałbym za bardzo miejsca na rezerwuar (musiałbym użyć distro plate, bądź czegoś bardzo małego).
Wybór padł na 420mm radiator z jednej i 280mm z drugiej strony, co widać na załączonych obrazkach.
Co do rezerwuaru - zmieści się nawet HeatKiller 250mm, z jedną D5 i pozostanie jeszcze trochę miejsca.

Montaż:

Montaż radiatorów do profili to prosty, drukowany adapter, musiałem zrobić go sam, bo oryginalny nie pasował do szerokości obudowy.

Zrzutekranu2025-10-08112852.png.c2fb3718f36e2b4e90842c4498906ba9.png

Podobnie wygląda sprawa z adapaterem do rezerwuaru.

Zrzutekranu2025-10-08113612.thumb.png.344874b222ad7f169fb1a742e06500d1.png

Dodatkowo jestem zmuszony zrobić middle bracket do fill-portów z fittingami, ponieważ może zrobić się tam nieco ciasno i mało elegancko, niestety nie jestem teraz w stanie powiedzieć, gdzie i jakiego będę potrzebował:

Zrzutekranu2025-10-08113751.thumb.png.33e5847753a6063a0826b51bc026c0ef.png

Szkielet w całości prezentuje się w taki sposób:

7e966f07-782c-4735-9c1c-61c21b7331fa.thumb.PNG.20957106ac05bd16542637c415dbc021.PNG1b63ad2b-95fd-4991-b937-61bf513c8359.thumb.PNG.4706a6c6c45d498e7a354dee00a9325c.PNG 

Na renderze widać zewnętrzne profile, które będą albo drukowane, albo jako cięte jako całość.

Postaram się robić update co jakiś czas, póki co czekam na chłodnicę, fittingi i profile aluminiowe + masę pierdół typu śrubki i nakrętki.

• Like 5
Opublikowano

Jak planujesz rozwiązać kwestię airflow w przypadku chłodnic?

Boczne panele mesh w custom wersji?

Przydała by się płyta podstawy o większym rozmiarze jak to ma stać obok biurka

konstrukcja ma wysoko środek ciężkości i małe pole podstawy...łatwo to przewrócić.

Co do orientacji horyzontalnej idealny build aby podwiesić go pod blatem biurka

jako stealth PC ale tutaj dosyć głęboki blat biurka wymagany aby nie uderzyć w PC kolanami.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Elder napisał(a):

Jak planujesz rozwiązać kwestię airflow w przypadku chłodnic?

Boczne panele mesh w custom wersji?

Przydała by się płyta podstawy o większym rozmiarze jak to ma stać obok biurka

konstrukcja ma wysoko środek ciężkości i małe pole podstawy...łatwo to przewrócić.

jako stealth PC ale tutaj dosyć głęboki blat biurka wymagany aby nie uderzyć w PC kolanami.

Cześć Elder,

Docelowo chłodnice mają przykrywać, albo raczej dopełniać panele boczne, mogę zrobić dodatkowe otwory boczne, ale na dole będzie prześwit, a wentylatory są skierowane tak, by wypychać powietrze ze środka obudowy.

Komputer ma stać na ziemi, nie będzie na biurku, nie miałbym na niego miejsca (może oprócz orientacji poziomej), ale fakt, bardzo możliwe, że łatwo będzie to przewrócić.

Postaram się zrobić jakiś szeroki stand, w miarę możliwości szeroki, ale też niewyoski.

28 minut temu, Elder napisał(a):

Ciekawy pomysł :)

Opublikowano
58 minut temu, Latest Trick napisał(a):

W sumie to skąd pomysł na takiego drągala? 

Chciałem zamknąć się w szerokości sandwich, ale koniecznie w zamkniętej formie z cieczą no i przyszło mi do głowy zrobić coś po prostu bardzo długiego :E 

Opublikowano

Chłodnice nawet na low rpm fans 600-800 rpm wydajniej pracują jak masz zbalansowany intake/exhaust air w obudowie.

Tutaj mają perfekcyjne warunki bo wzajemnie się nie podgrzewają jak w klasycznych budach

jak masz na obydwu chłodnicach wentylatory na push.

Do optymalnego airflow wprowadzenie powietrza tylko dołem obudowy nie wystarczy

a jak dasz tam filtr przeciwkurzowy wręcz zabije wydajność pracy chłodnic

ale jak już używasz profili Maker Beam to rozważ taka opcję.

Ramy z profili z naciągniętym materiałem np maskownice od frontów kolumn głośnikowych lub czarny tiul.

Taki moduł (radbox) z 4x 560mm rads robię obecnie do projektu Deuterium

i ma dwie boczne ściany z tiulu napiętego na alu ramach.

Przy takiej powierzchni chłodnic i ogólnie dużym wymaganym przepływie powietrza to jedyna opcja

inaczej popsuł bym wydajność chłodnic.

Wygodnie to się czyści z kurzu a jak dasz w projekcie na dwu bokach takie maskownice intake jest perfekcyjny

bo ogromna powierzchnia wejścia zimnego powietrza do konstrukcji.

Coś za coś...estetyka takich wielkoformatowych filtrów nie każdemu pasuje

ale jak mogę mieć niższe rpm wentylatorów w load i super airflow to bym rozważył takie podejście.

• Thanks 1
Opublikowano
49 minut temu, Elder napisał(a):

Chłodnice nawet na low rpm fans 600-800 rpm wydajniej pracują jak masz zbalansowany intake/exhaust air w obudowie.

Tutaj mają perfekcyjne warunki bo wzajemnie się nie podgrzewają jak w klasycznych budach

jak masz na obydwu chłodnicach wentylatory na push.

Do optymalnego airflow wprowadzenie powietrza tylko dołem obudowy nie wystarczy

a jak dasz tam filtr przeciwkurzowy wręcz zabije wydajność pracy chłodnic

ale jak już używasz profili Maker Beam to rozważ taka opcję.

Ramy z profili z naciągniętym materiałem np maskownice od frontów kolumn głośnikowych lub czarny tiul.

Taki moduł (radbox) z 4x 560mm rads robię obecnie do projektu Deuterium

i ma dwie boczne ściany z tiulu napiętego na alu ramach.

Przy takiej powierzchni chłodnic i ogólnie dużym wymaganym przepływie powietrza to jedyna opcja

inaczej popsuł bym wydajność chłodnic.

Wygodnie to się czyści z kurzu a jak dasz w projekcie na dwu bokach takie maskownice intake jest perfekcyjny

bo ogromna powierzchnia wejścia zimnego powietrza do konstrukcji.

Coś za coś...estetyka takich wielkoformatowych filtrów nie każdemu pasuje

ale jak mogę mieć niższe rpm wentylatorów w load i super airflow to bym rozważył takie podejście.

Ok, załóżmy, że zrobię custom panele boczne z montowanym filtrem demciflex, który mógłbym ściągać z zewnątrz i byłby obecny po obu stronach.

Po prostu odmierzyłbym sobie dokładnie grubość filtra na łączeniach, a po stronie profili zrobiłbym zwykły holder do wsuwania i wysuwania.

280 po obu stronach starczy?

image.thumb.png.d9ca46988c7400cf6c8f6a8f9cdff614.png

Opublikowano

W sumie to jest prosta w aplikacji opcja bo wykorzystujesz dostępne w sklepach filtry Demciflex.

To modułowa konstrukcja budki z wymiennymi bocznymi panelami więc jak duże filtry Demciflex zastosujesz to Twój wybór.

Seryjne obudowy narzucają wielkość zastosowanych filtrów tu nie masz takich ograniczeń.

Pozostaje pytanie o zasadność użycia filtrów oversized np 2x Demciflex 560mm czy 2x 420mm.

Czy lepiej to wygląda od strony estetyki projektu?

Na pewno filtry o większej powierzchni pracy jak zestaw chłodnic dają lepsze warunki pracy chłodnic ale...

moje podejście do custom projektów budek zawsze dotyczy future proof.

Zmiana hardware na new gen zwykle oznacza wyższy pobór mocy = wymusza większą powierzchnię chłodnic do utrzymania w ryzach temp płynu i CPU/GPU.

Pytanie czy projekt przewiduje migrację w przyszłości na mocniejszy hardware czy jest dedykowany pod wymienione komponenty

bez planu rozbudowy o większe chłodnice?

Jak analizuję dostępne w obudowie miejsce to myślę że bez zmiany rozmiarów obudowy jesteś w stanie umieścić tutaj chłodnice 560mm i 420mm

a to set pod 9800X3D + RTX 5090.

To wymusi zastosowanie jednej zmiany... niższego reza Heatkiller ale wykonalne.  

To taki luźny pomysł...mój upór wynikający z dążenia do max cichych i wydajnych w load CLC

owszem większe wydatki na większe chłodnice i więcej wentylatorów podczas budowy projektu

ale przy migracji na nowy hardware nie ruszasz już CLC,nie zmieniasz obudowy...całość ma odpowiedni zapas wydajności.

• Upvote 1
Opublikowano

A więc... dodałem prosty, lekko wysunięty w przód uchwyt na filtr Demciflex 480mm.

Całość przykrywa krawędzie filtra, ale pozostawia otwartą przestrzeń dla samej siatki.

W takim razie dół będę mógł sobie spokojnie zamknąć, a reszta będzie pobierać sobie powietrze przez filtr z obu stron obudowy.78239c18-9ed6-44fa-9151-9346b2b21b1c.thumb.PNG.c75356fc87ead5234cfbb29313159c2c.PNG6ec65562-ca9e-4004-b91b-a548c3a311ec.thumb.PNG.a218be374149540c1ea7591e81fcba28.PNG

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, huudyy napisał(a):

huh, tego się nie spodziewałem :E one nie będą za sztywne do ukladania w tak ciasnej budzie?

Faktycznie będzie tam mało miejsca, niewiele prześwitu i te węże sztywne, ale będzie w miarę ok, bo oprócz samych prostych złączek będę korzystał z tych 45° i 90° Alphacool, a czego nie nadrobię złączkami, nadrobię fillportami na bracketach. Nie chcę też, żeby było tam chaotycznie w środku, niech każdy wąż ma swoje miejsce. Póki co, sam loop, to znak zapytania. Najważniejsze, to złożyć szkielet i zamontować chłodnice, potem będzie z górki.

Edytowane przez Ender
  • Upvote 1
Opublikowano

Ciekawy eksperyment,zastanawia mnie jak węże o tak małej średnicy wewnętrznej pracują w obecnych układach CLC.

Pytanie czy jakikolwiek flowmeter da się włączyć w loop aby sprawdzić flow płynu?

Te obecnie dostępne nie są kalibrowane do takich węży jak wybrałeś więc raczej głupoty będą pokazywać.

• Upvote 1
Opublikowano

A nie brales po uwage, by zbudowac ten zestaw w oparciu o Airpleksa 840? Z jednej strony chlodnica, z drugiej reszta skarbow. Dawno temu chodzilo mi cos podobnego po glowie, ale w oparciu o dwa dlugie Airpleksy. Jednak cena zestawu przewazyla na rzecz trzech 540-ek.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 18.10.2025 o 08:02, Elder napisał(a):

Ciekawy eksperyment,zastanawia mnie jak węże o tak małej średnicy wewnętrznej pracują w obecnych układach CLC.

Pytanie czy jakikolwiek flowmeter da się włączyć w loop aby sprawdzić flow płynu?

Te obecnie dostępne nie są kalibrowane do takich węży jak wybrałeś więc raczej głupoty będą pokazywać.

Z tego co się orientuję, kilka osób ze świata LC robiło już takie porównania. To znaczy - sprawdzane były restrykcje między różnymi wężami i ze względu na to, że pompy D5 oraz DDC są pompami optymalizowanymi pod ciśnienie, a nie przepływ, to nie ma to w praktyce właściwie żadnego znaczenia.

W dniu 23.10.2025 o 21:45, Nareszcie napisał(a):

A nie brales po uwage, by zbudowac ten zestaw w oparciu o Airpleksa 840? Z jednej strony chlodnica, z drugiej reszta skarbow. Dawno temu chodzilo mi cos podobnego po glowie, ale w oparciu o dwa dlugie Airpleksy. Jednak cena zestawu przewazyla na rzecz trzech 540-ek.

Można by spróbować z radiatorami o wysokości 560mm (dwoma, jak zasugerował Elder gdzieś w początkowych postach), natomiast całkowicie musiałbym przebudować kwestię lokalizacji pompy. Poza tym, radiatory Airplex to jedne z najgorszych o ile nie najgorsze radiatory na rynku, bardziej skłaniałbym się w stronę czegoś na bazie Hardware Labs jak chociażby radiatory Corsair.

Opublikowano

Chłodnice 560mm slim to problem z ilością miejsca jakie zajmują w obudowie

owszem przy dwu takich chłodnicach masz ogromny zapas wydajności chłodzenia pod top konfiguracje z 9800X3D +RTX 5090 z low rpm fans (500rpm)

ale...zabraknie miejsca na upakowanie wszystkich komponentów w szczególności combo rez/D5.

Wątpliwe abyś chciał powiększyć obudowę pod zastosowanie 2x 560mm

teraz to jest smukłe z dobrymi proporcjami...próba wpakowania 2x 560mm zrobi z tego kolosa.

Czy na jednej chłodnicy slim 560mm można by to wszystko pomieścić w obecnych rozmiarach budki?

Raczej tak.

Czy będzie wygodniejszy dostęp do komponentów/serwis układu.

Zdecydowanie tak.

Co się zmieni...800rpm zamiast 500rpm na wentylatorach dla utrzymania niskiej delty płynu jak jedna chłodnica 560mm zostaje.

Dwa duże filtry Demciflex po bokach i lity front obudowy,mamy clear look frontu i bdb airflow.

Combo Heatkiller D5 dowolnej wielkości... bez drugiej chłodnicy w obudowie znika problem braku miejsca na combo HK.

To taki luźny pomysł,modularna obudowa w tej koncepcji umożliwia różne opcje

więc szukam rozwiązania max wygodnego w serwisie/montażu i dostępie do komponentów.

Wysoka wydajność chłodnicy 560mm połączona z bdb airflow i wygodą serwisowania CLC

no i jakoś ten lity front budki do mnie przemawia (kwestia gustu)

Trzeba by wizualizację takiej wersji projektu stworzyć i ocenić

dla mnie jako patentowanego lenia wygoda dostępu do komponentów i skrócenie serwisu CLC,

czyszczenia wentylatorów i chłodnicy z kurzu to priorytet.

• Thanks 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.10.2025 o 12:18, Elder napisał(a):

Chłodnice 560mm slim to problem z ilością miejsca jakie zajmują w obudowie

owszem przy dwu takich chłodnicach masz ogromny zapas wydajności chłodzenia pod top konfiguracje z 9800X3D +RTX 5090 z low rpm fans (500rpm)

ale...zabraknie miejsca na upakowanie wszystkich komponentów w szczególności combo rez/D5.

Wątpliwe abyś chciał powiększyć obudowę pod zastosowanie 2x 560mm

teraz to jest smukłe z dobrymi proporcjami...próba wpakowania 2x 560mm zrobi z tego kolosa.

Czy na jednej chłodnicy slim 560mm można by to wszystko pomieścić w obecnych rozmiarach budki?

Raczej tak.

Czy będzie wygodniejszy dostęp do komponentów/serwis układu.

Zdecydowanie tak.

Co się zmieni...800rpm zamiast 500rpm na wentylatorach dla utrzymania niskiej delty płynu jak jedna chłodnica 560mm zostaje.

Dwa duże filtry Demciflex po bokach i lity front obudowy,mamy clear look frontu i bdb airflow.

Combo Heatkiller D5 dowolnej wielkości... bez drugiej chłodnicy w obudowie znika problem braku miejsca na combo HK.

To taki luźny pomysł,modularna obudowa w tej koncepcji umożliwia różne opcje

więc szukam rozwiązania max wygodnego w serwisie/montażu i dostępie do komponentów.

Wysoka wydajność chłodnicy 560mm połączona z bdb airflow i wygodą serwisowania CLC

no i jakoś ten lity front budki do mnie przemawia (kwestia gustu)

Trzeba by wizualizację takiej wersji projektu stworzyć i ocenić

dla mnie jako patentowanego lenia wygoda dostępu do komponentów i skrócenie serwisu CLC,

czyszczenia wentylatorów i chłodnicy z kurzu to priorytet.

Racja, jedna chłodnica załatwia wiele problemów.

Inna sprawa jest taka, że ja te chłodnice już mam na stanie i myślę, że póki co, to zostawię tak, jak jest.

Co innego Zrobić to na dwóch 560-tkach, i nawet jeszcze bardziej wydłużyć tą obudowę o jakieś 15-25cm i to nie stanowi żadnego problemu.

Problem jest taki, że na razie mam wszystko, czego potrzebuję, razem z każdą możliwą śrubką, a nie mam profili.

Szukałem zamienników o podobnej strukturze, ale w Irlandii po prostu nie ma nic dobrego, nie ma sensownych resellerów, a nie zrobiłem zamówienia na MakerBeamXL, bo życzą sobie 40 euro za przesyłkę :E

Czekam z decyzją, co zrobić, ale pewnie nie będę miał wyjścia i zrobię to z oficjalnej strony.

BTW: Jakkolwiek bym nie wydrukował paneli zewnętrznych, to nadal będą drukowane na drukarce i może to wyglądać po prostu marnie.

Także... panele zewnętrzne nie będą drukowane, będzie to plexiglass (prawdopodobnie przyciemniany) o grubości 5mm, z otworami na montaż bracketów do filtrów.

Tak jest po prostu ładniej i lepiej.

Co do samego druku 3D: na dyszy 0.8mm drukowałem na grubości warstwy 0.56mm i wyszło to... jako-tako, mogę jeszcze wydrukować to jeszcze raz na 0.24mm i chyba tak zrobię.

Zdjęcia druku:

elite_02_01.thumb.png.5ad5f578fe730b5a53a5c74da7098748.pngelite_03_01.thumb.png.78e785f63879873573fe4eced4b9796f.png

EDIT: Znalazłem profile MakerBeamXL z UK, wyszło mnie dwa razy taniej, gdzie wysyłka od MakerBeam wzrosła do 56 EUR :E

Teraz potrzeba mi dorwać filtry i po krzyku.

Edytowane przez Ender
  • Like 1