Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

W ostatnim czasie po niespełna 4 latach zepsuł mi się monitor Acer XV240YP (1080p, 165 Hz). Na całym ekranie pojawiła się "siatka", monitor zaczął migać, a znajomi serwisanci stwierdzili, że to najpewniej problem z matrycą i nie opłaca się tego naprawiać.

Zakupiłem w to miejsce dwa monitory - AOC 24G4XED i KTC H27T27 w podobnej cenie i spośród nich chcę wybrać ten, który zostawię. Po sprawdzeniu wybór okazuje się być dla mnie wyjątkowo trudny, bo w mojej ocenie zalety i wady obu monitorów się równoważą. Jeden ma 1080p i 180 Hz, drugi 1440p i 100 Hz. W AOC kolory są bardzo intensywne, w KTC zaś bardziej stonowane.

Zastosowania do jakich używam komputera to przeglądanie internetu (mecze, YouTube), granie w gierki (EA FC, Forza Horizon 5, czasem inne gry AAA) oraz praca w FL Studio. Dodam, że moja karta graficzna to RX 6600. Który monitor lepiej wybrać w moim przypadku?

Edytowane przez Jonas
Opublikowano
37 minut temu, Jonas napisał(a):

dla mnie wyjątkowo trudny, bo w mojej ocenie zalety i wady obu monitorów się równoważą. Jeden ma 1080p i 180 Hz, drugi 1440p i 100 Hz. W AOC kolory są bardzo intensywne, w KTC zaś bardziej stonowane.

W mojej ocenie nie znasz sie na sprzecie i dajesz sie oszukać tym ze monitor ma intensywne kolory a tak naprawde jest zle ustawiony.

Ile srednio masz fps w tych gierkach? 

Wybralbym bezdyskusyjnie KTC mimo iz czesto ludzie sie skarzą na dziwne paski na matrycy po paru miesiacach uzytkowania - modl sie by ciebie to nie spotkalo. Wybierz 2k dla komfortu pracy i jakosci gier. 

To co doswiadczasz w monitorze aoc to oversaturated colors - "Colour space (sRGB) CIE 1976 %: 130.4"

Opublikowano
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

W mojej ocenie nie znasz sie na sprzecie i dajesz sie oszukać tym ze monitor ma intensywne kolory a tak naprawde jest zle ustawiony.

Ile srednio masz fps w tych gierkach? 

Wybralbym bezdyskusyjnie KTC mimo iz czesto ludzie sie skarzą na dziwne paski na matrycy po paru miesiacach uzytkowania - modl sie by ciebie to nie spotkalo. Wybierz 2k dla komfortu pracy i jakosci gier. 

To co doswiadczasz w monitorze aoc to oversaturated colors - "Colour space (sRGB) CIE 1976 %: 130.4"

Dotychczas manipulowałem jedynie ustawieniami kolorów, ale po Twoim wpisie poszukałem w internecie i faktycznie monitor po przestawieniu z Native na sRGB wyświetla w stonowanych kolorach, natomiast ograniczone są wtedy opcje w ustawieniach do praktycznie samej regulacji jasności.
Jeśli chodzi o FPS  to Forza na ultra w 1440p ok. 90 FPS, w 1080p ok. 115 FPS, a np. GTA V ok. 85 FPS w 1440p i 105 FPS w 1080p zależnie od lokacji. 
Co do tych pasków na matrycy to faktycznie oby mnie nie spotkało, bo monitor KTC kupiłem na AliExpress, a tam chyba z gwarancją może być problem. Stąd też pewnie tak niska cena. AOC z Amazona to tutaj powinno być w porządku.

Opublikowano
26 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

no na aliexpress moze byc roznie ale raczej tam oni bez weryfikacji moze i uznają nawet bo mają wywalone

A na czym ci zalezy poza regulacją jasnosci?

anyway try this https://github.com/ledoge/novideo_srgb

albo nawet nie trudź się i zostań przy KTC

Np. kolorami albo kontrastem mógłbym się jeszcze pobawić. 

KTC będzie wymagał lekkiego zjechania detalami w niektórych grach, żeby utrzymać te 100 FPS. Dodatkowo nie korzystałem jeszcze z monitora o tej rozdzielczości i takiej wielkości. Będzie trzeba się przestawić na trochę inny typ monitora, ale obiektywnie wydaje się być bardziej uniwersalny.

Opublikowano

27 2k powinno byc twoim nowym standardem. zobacz watek o tym monitorze w tym dziale a znajdziesz link do softu ktorym mozna zarzadzac kolorami w tym ktc jesli nie chcesz przez OSD. Na necie na pewno są testy ktore pokazują jakie ustawienia +- beda najlepsze i odn ustawien ekranu jak i kolorow - ofc tylko sugeruj sie tym a nie na sztywno ustawiaj.

Nie musisz miec nonstop 100hz - jezeli masz te okolo 100fps to nie ma sensu schodzic z ustawieniami bo imo to dosc mocno oddzialuje.

pamietaj ze jesli grasz w fps czy gry ktore rendują np nowe mapy czy teren to ogranicz liczbe fps by gpu mialo zapas by wygenerować ten nowy teren a nie odswiezalo w 300fps nonstop coś... to dlugi temat na pewno gdzies o nim juz pisali

• Thanks 1