Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TO teraz powiedzcie, bo nie do końca rozumiem. Aby mieć spokojne sumienie to najlepiej kupić zasilacz z tym jakimś natywnym kablem 12VHPWR, a nie korzystać z tego adaptera z karty? BO sam niedawno kupiłem ten model i teraz się obawiam :D

Opublikowano
27 minut temu, marcin0218 napisał(a):

TO teraz powiedzcie, bo nie do końca rozumiem. Aby mieć spokojne sumienie to najlepiej kupić zasilacz z tym jakimś natywnym kablem 12VHPWR, a nie korzystać z tego adaptera z karty? BO sam niedawno kupiłem ten model i teraz się obawiam :D

Tu poczytaj jest temat o takim zasilaczu co posiadasz.   reddit.com/r/buildapc/comments/136y2rz/gigabyte_p750gm_exploding_power_supply/?tl=pl

Opublikowano (edytowane)

temat jest ciężki bo:
A jeśli zastosujesz kabel 12p producenta to producent karty graficznej może się wypiąć na gwarancje powiedzieć ze to wina zasilacza.
B jeśli zastosujesz kabel dedykowany do zasilacza np: bequiet takie robi 12p to będzie mógł się wypiąć na gwarancje bo nie dedykowany kabel do tego modelu karty masz.

Reasumując 12p gniazdka są awaryjne i po 4090 nikt tego nie powinien wybierać.

Edytowane przez pawelsake
  • Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, pawelsake napisał(a):

temat jest ciężki bo:
A jeśli zastosujesz kabel 12p producenta to producent karty graficznej może się wypiąć na gwarancje powiedzieć ze to wina zasilacza.
B jeśli zastosujesz kabel dedykowany do zasilacza np: bequiet takie robi 12p to będzie mógł się wypiąć na gwarancje bo nie dedykowany kabel do tego modelu karty masz.

Reasumując 12p gniazdka są awaryjne i po 4090 nikt tego nie powinien wybierać.

No dobra a jak masz kartę np, MSI i zasilacz MSI z kablem 12VHPWR też od MSI to co?

Teraz, AudRob napisał(a):

No dobra a jak masz kartę np, MSI i zasilacz MSI z kablem 12VHPWR też od MSI to co?

A na kablu MSI pisze jak wół 600w czyli musi wytrzymać.

Opublikowano
21 minut temu, AudRob napisał(a):

A na kablu MSI pisze jak wół 600w czyli musi wytrzymać.

Rozumiem, że ten zasilacz co masz mogę śmiało brac?

Opublikowano

Ja mam taki MSI MPG A1000G 1000W 80 Plus Gold on ma wejście 12VHPWR i w komplecie jest przewód  PCI-E 5.0 12+4 (16) pin. Używam go 1,5 roku i nie ma żadnych problemów jest cichy i chłodny. Ma też Tryb ZeroRPM.

Oczywiście zasilacz kompatybilny z ATX 3.0 i z PCIe 5.0

• Like 1
Opublikowano

A nie wiem ale jaki będziesz brał 1000w ?

A i MSI daje 10 lat gwarancji.

7 minut temu, marcin0218 napisał(a):

Promka na niego widzę jest 699 zł :)

Tu masz ale nie wiem co to za sklep.  pl-store.msi.com/products/zasilacz-mpg-a1000g-pcie5-power-supply?srsltid=AfmBOoq1zXw3IkCZZ3NVNnUKkTjDsgf9Ef19fjhaDe0sGyJLDQ3U-k9m

Tzn. trzeba sprawdzić ile gwarancji dają .

Albo na Amazon.  amazon.pl/PC-Netzteil-MSI-MPG-A1000G-PCIE5/dp/B0B434DB7Y/ref=sr_1_1?adgrpid=156947635114&dib=eyJ2IjoiMSJ9.6q6fmnQ5J2Gntg8cCoL-d8W5xO6pdy2XZ4us-qiGXtKgLUf8T12wpjdMuy69h9xuEYDK8IRn2wra28ChMPrEc1MU-2YYFtLbY-lHuhom3ZBvsqzrgx585LAGbrGNTsfGcqk5BUSPHHcbc4_Lvk32TN3SmY_mGcB8BsDAUr33hcoFQDLOfhse0iGpQoxwTeMplTXr-AdwQK3wX3cz4iPS4zskD1CFwh9OFyG2SuVG-dAeHc5KioaY2UnUGqKZlueyomjV9tDscN0EwN6Jtfw1r3pG-NTfnR-QG2pLQ8HELes.EOyPyOQdQQwqJb-hnCvMUEhxGZrq86qXO-Rpil4PLOU&dib_tag=se&hvadid=675189166691&hvdev=c&hvlocphy=20855&hvnetw=g&hvqmt=b&hvrand=10827808320024107143&hvtargid=kwd-2279498844678&hydadcr=21911_2251750&keywords=msi%2Bmpg%2Ba1000g%2Bpcie%2B5%2B1000w&mcid=0cbec424756f3e869195c0d2af8278a3&qid=1760445860&sr=8-1&th=1

Opublikowano
21 godzin temu, marcin0218 napisał(a):

Nie wszystkie zasilacze z tym kablem są w 100% bezpieczne. W listopadzie ostatnio kupiłem zasilacz (z tych droższych) żeby był nieco mocniejszy i był razem z 12VHPWR, ale jak kupiłem kartę graficzną to okazało się że dwóch z pinów które były w kablu od zasilacza nie były do końca widoczne i w tym przypadku użyłem adaptera bo nie chciało mi się wyjmować i pakować całego zasilacza razem z kablami po to żeby tylko ten kabel wymienili. Bardziej mi się wydaję że wyjątkowo trafiłem na wadliwy egzemplarz bo nigdzie nie słyszałem żeby ktoś inny miał problem z dokładnie takim samym zasilaczem. Do tej pory pomimo że używam adaptera jest wszystko w porządku.

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Krystian03 napisał(a):

Nie wszystkie zasilacze z tym kablem są w 100% bezpieczne. W listopadzie ostatnio kupiłem zasilacz (z tych droższych) żeby był nieco mocniejszy i był razem z 12VHPWR, ale jak kupiłem kartę graficzną to okazało się że dwóch z pinów które były w kablu od zasilacza nie były do końca widoczne i w tym przypadku użyłem adaptera bo nie chciało mi się wyjmować i pakować całego zasilacza razem z kablami po to żeby tylko ten kabel wymienili. Bardziej mi się wydaję że wyjątkowo trafiłem na wadliwy egzemplarz bo nigdzie nie słyszałem żeby ktoś inny miał problem z dokładnie takim samym zasilaczem. Do tej pory pomimo że używam adaptera jest wszystko w porządku.

Dzieki za info, zerkne na wtyczki nowego zasilacza. Czeka na zamontowanie juz od poniedzialku, ale nie chce mi sie jeszcze go montowac. Moze w ta sobote.