Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jako totalny, telewizorowy laik  szukam czegoś nowego za ponad 7 letnią Bravię na VA.
Raczej nie patrzę na OELDy, bo telewizor jest w dosyć jasnym pomieszczeniu i często oglądamy coś w dzień (a OLEDy nawet w lekko naciągniętym budżecie za jasne nie są, szczególnie w SDR).

Telewizor pod konsolę, streaming i filmy Blu-Ray. Potrzebuję 4 złącz HDMI (w tym przynajmniej jedno z ARC, ale to chyba standard dzisiaj), odświeżanie 120/144Hz (też chyba standard w tym budżecie) no i jak najlepszą czernią (czyli chyba tylko VA wchodzi w rachubę, im więcej stref wygaszania tym lepiej?). AirPlay oraz raty 0% byłyby plusem, ale są zupełnie opcjonalne (spokojnie mogę brać telewizor za gotówkę).

Myślałem o Google TV (obecnie używam Chromecasta 4k), ale widzę, że więksi i znani gracze raczej mają własne systemy (przy własnym OS się boję, że szybko porzucą dany model i zostanę bez żadnych apek z koniecznością zakupu nowej przystawki i rozgałęziacza) i w tym budżecie zostawałby mi w zasadzie tylko TCL.

Na czacie padła sugestia TCL'a C7k który jest lekko ponad budżet, ale czytając specyfikację i recenzję mógłbym dołożyć te 5 stówek (limit jest bardziej psychologiczny niż fizyczny). 

1. Czy rzeczywiście nie ma co się bać TCL'a (po prostu zupełnie nie znam firmy), czy wbudowany Android nie będzie lagował bądź się resetował?

2. Czy jest coś lepszego od niego w podobnym budżecie, może jednak warto pójść w LG/Samsunga?

3. Czy jest jakaś szansa na jakieś promocje na ten model w tym roku, czy raczej wręcz przeciwnie, może zaraz przestać być dostępny (mimo premiery ledwie kilka miechów temu prawie nigdzie nie jest dostępny, w sklepach w okolicy też nie za bardzo umiem dorwać TCLe na wystawach, dominuje LG/Samsung i Hisense, trafi się jakiś Philips)?

Edytowane przez TurlamProcka
Opublikowano

Sprawdź jaką jasność ma twój obecny TV. Może okaże się że podobną do OLED i dylemat będzie z głowy...
A jak nie to rolety i trochę rozprostujesz się, latając od okna do okna. :E 
TCL może różnie wypaść z oprogramowanie stref, kalibracją itd. Ogólnie Sony było tutaj bezproblemowe i ma Android TV, ale trochę lecą w kulki z niektórymi seriami. 
Ten telewizor z linku ma strasznie dużo fałszywych opinii w tym sklepie co mi śmierdzi. TCL jest chińczykiem i na papierze mają dobre specyfikacje.
Hinese jest kolejny chińczykiem dobrym na papierze w niektórych modelach, ale nie wiem jak z kontrolą jakości i serwisem. 

Promocje będziesz miał na Black Friday, przed świętami i w okolicy nowego roku, więc coś upolujesz.
Na Rtings, HDTVPolska oraz youtube HDTVTest masz dobrze zrobione recenzje.

Opublikowano

Poprzeglądałem kilka grup na FB i o ile raczej wszyscy z tego C7K byli zadowoleni, to naczytałem się tony zgłoszeń, że w praktycznie wszystkich TCLach kurz wchodzi w matrycę i wypala się zostawiając ślady, a serwis masowo nie uznaje tego na gwarancji i każe sobie za naprawę płacić, więc chyba odpuszczę.

Co do jasności to jestem pewien, że OLED będzie przynajmniej lekko jaśniejszy niż obecny telewizor (o ile pamiętam w SDR miał lekko poniżej 300 nitów), ale obecny bywa za ciemny mimo rolety.

Przez chwilę rozważałem tego Samsunga, ale to Tizen i jednak już dosyć sporo ponad budżet, więc przy potencjalnej za małej jasności trochę się boję ryzykować.

Na razie wydaje się, że dla ludzi z moimi wymaganiami nie ma telewizorów w tym budżecie, więc muszę przemyśleć, czy jednak nie wziąć znowu 55 cali (chociaż zdecydowanie wolałbym tego uniknąć), a na pewno zaczekać na Black Friday, może wtedy coś ciekawego wpadnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ostatecznie jak mogłem ryzykować jakość chińczyków, dużo wyższe ceny "markowych" miniLEDów albo wypalenie OLEDa wybrałem to trzecie, dokładniej padło na Samsunga S90.
Póki co jasność nawet w SDR jest dużo większa, niż potrzebuję (zobaczymy co będzie późną wiosną i latem, wtedy popołudniami mi najmocniej wali w okna, ale zapas wydaje się znaczny). 
TV radzi sobie o niebo lepiej z odbiciami niż poprzedni, więc mimo błyszczącego wykończenia matrycy (poprzednio był mat) i tak komfort oglądania wzrósł.

Teraz pozostało mi tylko czekać jak się będzie sprawował za 3 do 5 lat (poprzedni wytrzymał 7,5 roku i nic mu nie jest, tego też bym nie chciał za szybko zmieniać).

Temat w zasadzie do zamknięcia.

Edytowane przez TurlamProcka
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, TurlamProcka napisał(a):

Ostatecznie jak mogłem ryzykować jakość chińczyków, dużo wyższe ceny "markowych" miniLEDów albo wypalenie OLEDa wybrałem to trzecie, dokładniej padło na Samsunga S90.
Póki co jasność nawet w SDR jest dużo większa, niż potrzebuję (zobaczymy co będzie późną wiosną i latem, wtedy popołudniami mi najmocniej wali w okna, ale zapas wydaje się znaczny). 
TV radzi sobie o niebo lepiej z odbiciami niż poprzedni, więc mimo błyszczącego wykończenia matrycy (poprzednio był mat) i tak komfort oglądania wzrósł.

Teraz pozostało mi tylko czekać jak się będzie sprawował za 3 do 5 lat (poprzedni wytrzymał 7,5 roku i nic mu nie jest, tego też bym nie chciał za szybko zmieniać).

Temat w zasadzie do zamknięcia.

Bardzo dobra decyzja. :) Szkoda kasy na kompromisy miniledów.