Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

atrzę w temat, a tam ram 2x16gb 2400mhz... Jak nic powodował on spadki w połączeniu z procesorem. Czemu tam nie ma przynajmniej 3200mhz?

Płyta Z, procesor K, a pamięci pewnie działają na Jedec 2400mhz. :E

A jakie konkretnie pamięci by podratowały ten zestaw ? By xmp działał...

Edytowane przez preston81
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, preston81 napisał(a):

By xmp działał...

Na początek spróbuj ustawić te co masz wyżej, choć zgaduje że to zielone padło bez xmp, ale ręcznie można wszystko ustawić...  Sprawdzasz typ kości, pytasz AI w google o  luźne nastawny oraz o nieco lepsze dka tego typu i podstawę masz z głowy... 5 minut roboty przy luźnych nastawach, tylko podaj AI procesor i model płyty głównej.

Lub można wejść w temat o podkręcaniu ddr4..

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Nie polecają czy nie ma na liście? Bo jak nie ma na liście to ... nic nie znaczy, producent płyty nie ma fizycznie na stanie wszystkich wariantów wszystkich kości wszystkich producentów bo to był by wyższy koszt niż wart jest cały projekt. Ba - część kości wyszła dużo po premierze płyty. Faktyczny brak kompatybilności jest obecnie ekstremalnie rzadki.

Chyba że te kości po prostu nie mają szybszego profilu.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.08.2026 o 19:42, preston81 napisał(a):

jutro tu wkleje konkretnie co.to za kości mam pudełko jeszcze albo zczytam  jakimś programem 

image.png.9f80a75369f04d4b8eae0b689680ad10.pngimage.png.c5abe79930f52ebe0bb0e810a3c66e48.pngimage.png.5959ad2e4eb17c461dd05fb7af49dca1.pngimage.png.3c48d0673819153c29cb09f1d419fd9b.png

AI podpowiada mi ze mam pamięci włożone w złe sloty stad n ie leci w XMP 

Twój sprzęt (Intel Core i7-10700K oraz płyta główna Gigabyte Z490 AORUS ULTRA) w pełni obsługuje podkręcanie pamięci i profile XMP. Zgodnie z danymi w pliku image_6a9e86.png, Twoje pamięci Kingston (32 GB) pracują obecnie z bazowym taktowaniem 2400 MHz (w CPU-Z widoczne jako 1199.7 MHz dla trybu Dual Data Rate), mimo że posiadają zaszyty profil XMP na 3200 MHz (CL16, 1.35V).

Brak możliwości włączenia XMP przy takiej specyfikacji wynika zazwyczaj z prostego błędu montażowego lub ustawień zasilania.

Kroki naprawcze do uruchomienia XMP na 3200 MHz:

Poprawne obsadzenie slotów RAM (Najczęstsza przyczyna): CPU-Z pokazuje moduł w slocie nr 1. W płytach Gigabyte, przy użyciu dwóch kości RAM, muszą być one wpięte w 2. i 4. slot licząc od procesora (sloty oznaczone na płycie jako DDR4_A2 i DDR4_B2). Jeśli kości są w slotach 1 i 3, sygnał jest zakłócony, a płyta po próbie włączenia XMP nie przechodzi testów (POST) i profilaktycznie zrzuca taktowanie do bezpiecznych 2400 MHz.

Właściwa nawigacja w BIOS-ie (Gigabyte Z490):

Wejdź do BIOS-u wciskając DEL podczas uruchamiania komputera.

Jeśli jesteś w trybie prostym (Easy Mode), wciśnij F2, aby przejść do trybu zaawansowanego (Advanced Mode).

Przejdź do zakładki Tweaker.

Odszukaj pozycję Extreme Memory Profile (X.M.P.) i zmień jej wartość z Disabled na Profile 1.

Ręczna korekta napięcia DRAM: Tabela SPD w pliku image_6a9e86.png wyraźnie wskazuje, że do pracy na 3200 MHz pamięci potrzebują wyższego napięcia. Jeśli samo wybranie profilu nie pomaga, w tej samej zakładce Tweaker znajdź DRAM Voltage i wpisz ręcznie 1.350 V (bazowe napięcie JEDEC to 1.20 V, co jest wartością zbyt niską dla 3200 MHz).

Wersja BIOS-u: Masz wgraną wersję F23 z 20 grudnia 2023 roku. To bardzo świeże oprogramowanie, więc wykluczamy problem z nieaktualnym BIOS-em.

Jeśli fizycznie upewnisz się, że moduły siedzą w 2. i 4. slocie, profil XMP powinien uruchomić się za pierwszym razem. Gdyby to nie pomogło, konieczne będzie ręczne wbicie parametrów z tabeli: Mnożnik pamięci na 32.00, główne opóźnienia (Timings) na 16-18-18-36 oraz napięcie na 1.35V.

nie wiem czy warto to robic .... bo nie raz ai juz mi namieszal tym bardziej ze znajomy podkrecal mi procka i nie wiem czy to nie zrzuci go do defaulta ?

Edytowane przez preston81
Opublikowano (edytowane)

samo włączenie xmp nie powinno przeszkadzać nastawom OC jak kolega nie ruszał kontrolera
włóż kości 2/4slot od procka ai dobrze tu podpowiada

Edytowane przez kubon
Opublikowano (edytowane)

Zdecydowanie warto aktywowac profil XMP! To tylko przestawienie jednej pozycji w BIOSie. XMP sam się nie uruchamia!

Umieszczenie w złych slotach nie ma związku z XMP. Tym niemniej jak już wspomniano powinny być w slotach 2 i 4 liczonych od procesora. Po CPU-Z lepiej nie wnioskować w których slotach jest RAM, zajrzyj do komputera.

Edytowane przez kalderon