Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Teraz ceny kart tak poszybowały w górę że możesz dać sobie z tym spokój, twoja 3080 i tak da radę jeszcze przez dłuższy czas. W sieciówkach i mmo i tak pierwsze skrzypce gra CPU.

Co do płyty to ostatnio jest MSI X870E Gaming Plus   

Edytowane przez jirajamgo
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, preston81 napisał(a):

ok to ew na co czekać

na cud
żeby kupić coś wyraźnie lepszego od 3080 to musiałbyś wyłożyć ponad 3k na 9070xt i to jak najszybciej bo kwestia zgaduje 2 tygodni zanim podskoczy bliżej 4k
Co do procka licząc po taniości
2x16gb 6000mhz na olx koło 1400-1500
sensowna płyta koło 5 stówek
procek albo 7800x3d koło tysiaka aliexpress albo 7500f 4-5 stówek

nie namawiam ale kolega w dziale "kupie" szuka płyty i procka tej generacji może sie dogadacie :)

Edytowane przez kubon
Opublikowano

Ta gierka co grasz Hunt siedzi glownie na CPU, wiec od tego bym zaczal. 

3080-tka powinna sobie dalej tu dobrze radzic zakladajac gre w 1440p

Generalnie propozycja podobna jak wczesniej:

https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-4-7-ghz-96-mb-oem-100-000001084-14209712/?sprzedawca=m

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x870e-gaming-plus-wifi-15280383/?sprzedawca=m

https://www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-ir-6000d564l30s-32gdc-13115327/?sprzedawca=m

Płyta X870E bo chyba tam dużo dysków chciałeś ładowac.

Opublikowano

No właśnie mi chodzi tylko o hunta kolega Dirian wyżej świetnie to ujął ja potrzebuję pozbyć sie dropow FPS spowodowanych przez procka lub RAM ... Kartę zmienie później moze ew warto.poszukac.4090 ew 5080 a jeśli chodzi o kartę.to tylko NVIDIA wchodzi w grę myślę że zmiana procka i ramu mobo zrobi mi wielką różnicę. Tak gram w 1440 nie celuje w 4k 

Co.do.m2.fakt.mam ich kilka ale i sata więc zależało by mi na mobo która kosztem m2.nie wytnie mi portów sata

Opublikowano

Dirian ta MSI co polecasz to górna półka na przyszłość? Czy może być lepiej? Jeszcze poprosiłbym o zasilacz  i radę jaka ew grafikę wsadzić do 1440p niebawem wychodzi ILL więc pewnie będzie wymagający czy lepiej używkę 4090 czy seria 50 czy może warto poczekać na nowe karty? I czy mobo je obsłuży czy będzie jakiś nowy port dla nich?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, preston81 napisał(a):

Dirian ta MSI co polecasz to górna półka na przyszłość? Czy może być lepiej? Jeszcze poprosiłbym o zasilacz  i radę jaka ew grafikę wsadzić do 1440p niebawem wychodzi ILL więc pewnie będzie wymagający czy lepiej używkę 4090 czy seria 50 czy może warto poczekać na nowe karty? I czy mobo je obsłuży czy będzie jakiś nowy port dla nich?

Ta MSI to bardzo dobra płyta, jedyne czego jej brakuje to może lepszego audio, ale to i tak lepiej kupić osobna kartę niż dopłacać do integry. Pod rozbudowę jak najbardziej ok - topowy chipset, mocna sekcja.

Zasilacz np. 

https://amzn.eu/d/0jiF527Y

Co do GPU to kwestia co za ile kupisz. Z nowek pod 1440p to wystarczy 5070 Ti. 

Używka RTX 4090 może ma sens ale kwestia ceny.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Dirian napisał(a):

Ta MSI to bardzo dobra płyta, jedyne czego jej brakuje to może lepszego audio, ale to i tak lepiej kupić osobna kartę niż dopłacać do integry. Pod rozbudowę jak najbardziej ok - topowy chipset, mocna sekcja.

Mam SB xifi fatality co prawda nie ma oficjalnego wsparcia ale jest nieoficjalne myśle że da radę poza tym mi słoń nadepnął na ucho :)

No to jak już jest prawie wszystko to jeszcze jakie chłodzenie pod 9800 ew 7800 nie wiem czy na pewno warto do gier dopłacać choć kolega mówi że jak najbardziej

Edytowane przez preston81
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Baxter napisał(a):

I jak się  ona ma do ASUS TUF GAMING B850-PLUS ? Te płyty wszystkie są bardzo podobne.

MSI ma gorsze audio, ale za to obsłuży więcej dysków M.2. Jak nie planujesz ładować więcej niż 3xSSD to zostałbym przy Asusie B850, dopłata do płyty X870E wówczas nie ma większego sensu.

10 minut temu, preston81 napisał(a):

No to jak już jest prawie wszystko to jeszcze jakie chłodzenie pod 9800 ew 7800 nie wiem czy na pewno warto do gier dopłacać choć kolega mówi że jak najbardziej

Wodne, powietrzne? Jaka masz obudowę?

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

Patrzę w temat, a tam ram 2x16gb 2400mhz... Jak nic powodował on spadki w połączeniu z procesorem. Czemu tam nie ma przynajmniej 3200mhz?

Płyta Z, procesor K, a pamięci pewnie działają na Jedec 2400mhz. :E

Wystarczyło kupić ram bdie, podkręcić i może wystarczyłoby.

Panowie, jak można było to przegapić?

Swój rsm padlinę sprzeda za 500 zł po dłuższym czasie, bdie można złapać za 750-850 zł, był nawet za 650 zł 2x16gb i pewnie wystarczy do pozbycia się dropów.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Dirian napisał(a):

Wodne, powietrzne? Jaka masz obudowę?

Ja tam nie wiem jakie brać chłodzenie do 9800X3D. Jak powietrzne to może Dark Rock Elite, ale one duże i  nie wiem czy wejdzie np. do obudowy Corsair 3500X LX-R RGB iCUE Link Biały 279 zł obecnie  w euro rtv agd. W tej budzie maks wysokości chłodzenia to 170 mm a ten dark ma 168 mm. Może jakaś inną obudowę. Tyle ich jest że głowa może zaboleć. Może jakaś bequiet mają całkiem fajne obudowy z cichymi wentylatorami.

Edytowane przez Baxter
Opublikowano (edytowane)

Thermalright peerless assasin 120/140 i wszelkie odpowiedniki, na amazonie od 120zł świetna wydajność.

pure base 500 ma standardowo 2 wentylatory, dobrze by było dorzucić jeszcze na przód i góre.

Edytowane przez kubon
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dirian napisał(a):

dopłata do płyty X870E wówczas nie ma większego sensu

Ta MSI teraz jest za 809 w amazonie. Jak odliczyć cashback 4% zen to 777 zł, ale chyba Asus mi się bardziej podoba. Co do obudowy to zastanawiam się też nad be quiet! Shadow Base 800 FX White. Stara moja to po 6 latach już się za bardzo nie nadaje na nowe podzespoły. Do tego chce kupić jakaś nową.

Fajny nawet wyglad. Da radę z 98003XD ? Zawsze można zrobić w biosie UV negative i temp spadną.

https://www.amazon.pl/Thermalright-Peerless-Assassin-Digital-White/dp/B0G1FYPPVB?crid=1GR6PEDTT68KI&dib=eyJ2IjoiMSJ9.DEpvJcKsAwpK6SpfW67DNmjatsoGTPNAB7BF6wDDMLIJfL1wtQKDrqEj488N537rB9IWg-QUiRoWveYyHdLFjBullfksRKDqE6rUBz5N1eYjNqfI9lSNhtcAbWlpOKHLvzQVftpJSd-6OakgQ_t3Ip9DJxFeF3ka7Z5m7ufsls3wJL_yTJfwe-dxNNplTn2rMIt0tHuJVFHVncfLKBfUenhz8z0JFmy0nEKO9xXgxUSXseTbGACo9mQXAO1TfvQEK-KAPcJyuVB_i57r6nesV0i-fx_YXVvF2vl1Jsls0BM.oMwoU1YezlrgFjsfjx_ZAQthx04AY7q2iIp2bN_hGDw&dib_tag=se&keywords=thermalright+peerless+assassin+140&qid=1786800866&sprefix=Thermalright+Peerless+Assassin%2Caps%2C179&sr=8-16

Edytowane przez Baxter