preston81 2 Opublikowano 20 Sierpnia Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2 godziny temu, kubon napisał(a): Ktos wcześniej wspomniał o innych pamięciach ddr4, to nie miałoby sensu. Twoje obecne można podciągnąć na 3600. MSI bedzie spoko, możesz podłączyć 3x m2 i 4x sata jednocześnie. zerknij tu, ja cebulak jestem XD https://www.pepper.pl/promocje/amd-ryzen-7-9800-x3d-8-core-16-thread-processor-47ghz-120w-l3-96m-ddr5-new-socket-am5-4nm-r7-9800-x3d-but-no-fan-1335523 starczy, chociaż wzialbym 850. https://www.ceneo.pl/184409028 Tu też bdb jednostka i 10 lat gw. widzialem na peperku 2 dni temu byl za 1100 .... ale ludzie pisza ze by nie ryzykowali zakupu bo gwarancja no znikoma i w komentarzach odradzają z kolei dzis wlecial 7800x3d za https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-7-7800x3d-tray-1336166 3 godziny temu, AudRob napisał(a): I bardzo dobrze Ci polecał Proponuje kupić coś 6000mhz, na moim 9800X3D kiedyś miałem 6400mhz i nie było stabilnie więc je sprzedałem , no oczywiście można zmniejszyć samemu na 6000mhz ale po co. Zobacz jeszcze tą płytę , tylko tu kolor biały amazon.pl/MSI-B850-Edge-plyta-glówna/dp/B0DMT4R9B1 kolor mi pasuje a w czym ta płyta bedzie lepsza od tej poprzedniej MSI ??
AudRob 514 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia 4 minuty temu, preston81 napisał(a): kolor mi pasuje a w czym ta płyta bedzie lepsza od tej poprzedniej MSI ?? Poczytaj sobie specyfikacje obu płyt i porównaj. Taką poleciłem, bo osobiście takiej używam od roku w drugim kompie i jestem zadowolony, żadnych problemów . Po za tym posiada dobry układ audio. Realtek ALC4080 50 minut temu, Baxter napisał(a): Najwyżej obniże na 6000. No tak
kubon 219 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, preston81 napisał(a): 7800x3d za https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-7-7800x3d-tray-1336166 No 9800x3d faktycznie troche ryzyko, potrafiły sie spalić bez ostrzeżenia chociaż to głównie na płytach AsRock. 7800x3d jest dużo pewniejszy, chociaż 3 dni temu był za 880 Edytowane 20 Sierpnia przez kubon
kalderon 1 250 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia (edytowane) 8 godzin temu, preston81 napisał(a): nie zrozumiealem do końca czego nie warto ? zmieniać kompa czy modyfikować staruszka ? Nie warto modyfikować staruszka o inne kości DDR4. 8 godzin temu, preston81 napisał(a): która będzie lepsza ?? bo obie miałem w schowku amazona Dirian polecał mi MSI , mi chodzi o to by podlaczajac dyski we wszystkie porty sata nie ucielo mi ani jednej M2 jak to obecnie dzieje się na mojej płycie Do czego? Obie zapewnią identyczną wydajność. Reszta to kwestia potrzeb - ile chcesz mieć złącz M.2/SATA, rozszerzeń PCI-E, portów USB, gniazdo S/PDIF, chip audio itp. Tu masz dokłądną listę wyposażenia wszystkich płyt głównych na AM5: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=2064683589#gid=2064683589 Bo nawet Asus B850 TUF za 800zł ma wszystko co trzeba na start. https://www.ceneo.pl/179159981 4 godziny temu, Baxter napisał(a): Jakiej firmy ? Bo mam kupione te goodramy 6400 za 1619 w ME pod 9800X3D. Spróbuj na 6400, jak nie pójdzie to zmniejsz ręcznie do 6200 i tyle. 8 godzin temu, preston81 napisał(a): zasilacz kupowalem synowi seasonic focus gx-750 80 plus gold, taki wystarczy np do 5080? Starczy, nie ma co niepotrzebnie marnować kasy. 7 godzin temu, AudRob napisał(a): Proponuje kupić coś 6000mhz, na moim 9800X3D kiedyś miałem 6400mhz i nie było stabilnie więc je sprzedałem , no oczywiście można zmniejszyć samemu na 6000mhz ale po co. Po to że RAM już kupiony, a 6000CL30 nie będzie tańszy. 2 godziny temu, kubon napisał(a): No 9800x3d faktycznie troche ryzyko, potrafiły sie spalić bez ostrzeżenia chociaż to głównie na płytach AsRock. Jeśli mierzyć awaryjność redditem to tak, ale już dystrybutorzy twierdzą że nie obserwują podwyższonego odsetka reklamacji na płytach Asrocka. Edytowane 20 Sierpnia przez kalderon
preston81 2 Opublikowano 20 Sierpnia Autor Opublikowano 20 Sierpnia 1 godzinę temu, kalderon napisał(a): Do czego? Obie zapewnią identyczną wydajność. Reszta to kwestia potrzeb - ile chcesz mieć złącz M.2/SATA, rozszerzeń PCI-E, portów USB, gniazdo S/PDIF, chip audio itp. Tu masz dokłądną listę wyposażenia wszystkich płyt głównych na AM5: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=2064683589#gid=2064683589 nawet nie wiem jak się w tym poruszać ale looz mi chodzi tylko o dużą ilość m2 ktore po wsadzeniu dysku nie wykluczą portów sata i tyle
kalderon 1 250 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Na dole masz zakładki z chipsetami (X870E, X670, X850, B850 itp), po kliknięciu w zakładkę wyświetla ci się lista płyt głównych z dokładnym wyposażeniem, a w uwagach (kolumna "CE") wyłączenia. Czyli ciebie interesują kolumny BU (ilość złącz SATA), BV (ilość i typ złącz M.2) i CE.
preston81 2 Opublikowano 20 Sierpnia Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2 godziny temu, kalderon napisał(a): Na dole masz zakładki z chipsetami (X870E, X670, X850, B850 itp), po kliknięciu w zakładkę wyświetla ci się lista płyt głównych z dokładnym wyposażeniem, a w uwagach (kolumna "CE") wyłączenia. Czyli ciebie interesują kolumny BU (ilość złącz SATA), BV (ilość i typ złącz M.2) i CE. no to wyszło że ta polecana msi ma 3x M2 >> https://www.amazon.pl/gp/product/B0F67B9XT7/ref=ewc_pr_img_3?smid=A2R2221NX79QZP&psc=1 ale znalazlem coś takiego https://www.amazon.pl/dp/B0DGVGRVLQ/?coliid=I2DJHEHXUV5PFO&colid=1XW3AETRR13DC&ref_=list_c_wl_lv_ov_lig_dp_it&th=1 W dniu 29.10.2025 o 21:30, musichunter1x napisał(a): Polecam wywalić magazyn na dane do drugiego, taniego komputera lub dyski zewnętrzne. Ale tak to Asrock B650m Pro RS ma 3x m2 i 4x sata, z tego co pamiętam to nie odcinało sata. Jeśli dalej jest dostępny to powinien być tanio, bo ludzie unikają teraz asrocka, ale b650m raczej było w porządku. tutaj chodzi o dyski pod steam data - wiem sprzedac kupic jakis większy .... ale wiadomo jak to jest
AudRob 514 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia 8 minut temu, preston81 napisał(a): no to wyszło że ta polecana msi ma 3x M2 Ta biała MSI co ci dałem linka ma 4x M2.
Baxter 12 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) 5 godzin temu, AudRob napisał(a): Ta biała MSI co ci dałem linka ma 4x M2. Tak i co ważne to żaden slot M2 nie wpływa na złącze karty graficznej. Do tego ładna płyta. Jak jest z gwarancją na amazon ? Jest tam gwarancja producenta 3 lata ? bo w opisie jest że 2 lata. Edytowane 21 Sierpnia przez Baxter
AudRob 514 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Baxter napisał(a): Tak i co ważne to żaden slot M2 nie wpływa na złącze karty graficznej. Do tego ładna płyta. Jak jest z gwarancją na amazon ? Jest tam gwarancja producenta 3 lata ? bo w opisie jest że 2 lata. Jak kupisz na siebie-swoje konto , gwarancja jest w porządku zwroty też do 30 dni , jak najbardziej ok. Gwarancja chyba dwa lata jak tak pisze, podałem Tobie link w dobrej cenie tej płyty . Ale możesz kupić gdzie chcesz tyle że trochę drożej w np. morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpcbb&ceneo_cid=74e8b8bf-2ab7-5718-2016-1e1c62d0a53d Albo tu Edytowane 21 Sierpnia przez AudRob
preston81 2 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia a jeśli chodzi o chipset tej pyty B850 jaki on jest względem X870 ? gdzie jest pies pogrzebany ? 3 godziny temu, AudRob napisał(a): Jak kupisz na siebie-swoje konto , gwarancja jest w porządku zwroty też do 30 dni , jak najbardziej ok. Gwarancja chyba dwa lata jak tak pisze, podałem Tobie link w dobrej cenie tej płyty . Ale możesz kupić gdzie chcesz tyle że trochę drożej w np. morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpcbb&ceneo_cid=74e8b8bf-2ab7-5718-2016-1e1c62d0a53d Albo tu ta płyta z wpisu powyżej vs ta https://www.amazon.pl/dp/B0DGVGRVLQ/?coliid=I2DJHEHXUV5PFO&colid=1XW3AETRR13DC&ref_=list_c_wl_lv_ov_lig_dp_it&th=1 która lepsza i dlaczego ?
AudRob 514 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Każdy ma swoją markę , ja lubię płyty MSI inny woli Gigabyte i tyle . Która lepsza nie wiem Gigabyte nie używałem więc się nie wypowiem. Pamiętaj że Wersja Edge TI , to nie to samo co np. seria PRO B850. Kolega wyżej podał ci chyba tabele czym się różnią. Nie będę za ciebie tego robił. I jedna i druga będzie działać , to już nie są śmiecie na budżetowym chipsecie AMD A620 za grosze.😉
kalderon 1 250 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia 56 minut temu, preston81 napisał(a): a jeśli chodzi o chipset tej pyty B850 jaki on jest względem X870 ? gdzie jest pies pogrzebany ? Chipset to różne możliwości, ale muszą one jeszcze być wykorzystane przez producenta płyty - są płyty B650 lepiej wyposażone niż X870E.
preston81 2 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia 3 godziny temu, kalderon napisał(a): Chipset to różne możliwości, ale muszą one jeszcze być wykorzystane przez producenta płyty - są płyty B650 lepiej wyposażone niż X870E. dzięki za wyjaśnienie
kalderon 1 250 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Dlatego trzeba niestety patrzeć na konkretne płyty, a nie sam chipset (wiadomo, że jak chcesz 4 złącza M.2 to nie za 500zł).
Baxter 12 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia Jak płyta ma 2 gniazda 8 pin CPU to się teraz pod 9800X3D podłącza 2 kable czy jeden ?
Dirian 956 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia 9 minut temu, Baxter napisał(a): Jak płyta ma 2 gniazda 8 pin CPU to się teraz pod 9800X3D podłącza 2 kable czy jeden ? Jak masz dwa w zasilaczu to mozesz podpiac dwa, jak masz tylko jeden to jeden tez spokojnie wystarczy.
Baxter 12 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia Mam dwa kable od CPU i 2 gniazda cpu ale już mi się za bardzo nie chce zasilacza odkręcać żeby kabel zamontować.
Dirian 956 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia To zostaw jak jest, jeden kabelek spokojnie wystarczy.
kalderon 1 250 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia Jeden kabelek może dostarczyć do 300W, dwa są do podkręcania 16 rdzeni.
Baxter 12 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia Znajomy kupił obudowę ale nie wie jak podłączyć wentylatory do płyty głównej bo ma dziwną końcówkę wtyk. Takie coś ma zakończenie kabla od wentylatorów.
Ali 78 Opublikowano 30 Sierpnia Opublikowano 30 Sierpnia (edytowane) wentylator ma tylko taki 1 kabel (raczej niemozliwe) czy tez 2 - meski i damski? jak 2 (co podejrzewam) to sluzy do laczenia szeregowo wentylatorow - "łączenie wentylatorów w „łańcuch” (jeden do drugiego), aby ograniczyć liczbę kabli idących do płyty głównej, technologia ta nazywa się Daisy Chain" Edytowane 30 Sierpnia przez Ali
Baxter 12 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 8 godzin temu, Ali napisał(a): wentylator ma tylko taki 1 kabel (raczej niemozliwe) czy tez 2 - meski i damski? jak 2 (co podejrzewam) to sluzy do laczenia szeregowo wentylatorow - "łączenie wentylatorów w „łańcuch” (jeden do drugiego), aby ograniczyć liczbę kabli idących do płyty głównej, technologia ta nazywa się Daisy Chain" Nie wiem bo nie widziałem tego. Wentylatory podłączył kablem sata i są wszystkie połączone. Jest ich 7 sztuk i od wentylatorów właśnie idzie tylko ten jeden kabel. Przez to nie może kontrolować ich prędkości i pracują na 100%. Ma też taki kabel i więcej nic
Ali 78 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Jeżeli podłączył Sata to musi mieć huba do którego wpina wentylatory i to on steruje - jego trzeba podpiac do płyty. A to co pokazujesz to kabel argb do sterowania ledami. Łatwiej będzie jak dasz info co to za wentylatory / obudowa
Baxter 12 Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, Ali napisał(a): Łatwiej będzie jak dasz info co to za wentylatory / obudowa Mało znana pierwsze słyszę o takiej firmie. To chyba taka total china a nie że produkowana w chinach jak wszystkie. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/obudowy/obudowa-darklash-c280-czarny-7-wentylatorow https://www.darkflash.com/pl-PL/product/c280 Edytowane 31 Sierpnia przez Baxter
Rekomendowane odpowiedzi