Skocz do zawartości

Radeon 9070 (XT) - na jakich pamięciach jest Twoja karta - Hynix/Samsung?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, RaViV napisał(a):

@Markus Na takiej krzywiej wentylatorów to się nie dziwię, że max temp. vram to 83c. Na tej krzywej ta karta pod obciążeniem nie jest odrzutowcem? :D 

Nie ma tragedii :). Karta się nie rozkręca na tyle żeby ją było słychać, przeważnie max 45% went. i jest delikatny szum. 

• Upvote 2
Opublikowano

Ja kupiłem właśnie Taichi i oczywiście na Samsungach.

I teraz uwaga, bo coś jest dziwnego z tymi testami. Widząc posta @Pentium D odpaliłem Furmarka i dostałem dokładnie to co on, czyli 92 fps na teście z 8xAA (screen niżej). Żeby zabić żal zacząłem sobie nucić w głowie "życie jest wspaniałe, Taichi piękne jest..."

Ale pomyślałem, że może jak podkręcę coś, to będzie lepiej. Niewiele myśląc wszedłem do Adrenaline i ustawiłem w Custom na GPU -40 mV, nie zmieniałem zegarów i na pamieciach ustawiłem Fast Timing i częstotliwość 2700. Puściłem Furmarka i mam ponad 100 FPS! Normalnie Samsung+ = Hynix!

No to teraz stwierdziłem, że sprawdzę które ustawienie tak pomogło. Wycofałem podkręcenie pamieci, puściłem Furmarka i dalej jest 100 FPS (może z 1 mniej niż było). To wycofałem Fast Timing, dałem Apply" i w ogóle wyłączyłem podkręcanie pamięci (Disabled) i Apply. Furmark i dalej jest 100 FPS. To idę dalej - wycofałem zmianę napięcia + Apply i potem wycofałem w ogóle podkręcanie (Disabled). Puszczam Furmarka i nadal ma 100 FPS, na ustawienie Default w Adrenaline.

Patrzę - zegary jak były przed podkręcaniem, TDP jak było, RAM jak był (tylko może trochę bardziej gorący). Nie wiem jak to cofnąć! Ktoś ma pomysł co się stało?

Dodam, że w desperacji wyłączyłem kompa, odpiąłem kabel od zasilania i poczekałem 5 minut. Włączyłem ponownie i nadal się nie cofnęło - ciągle teraz mam 100 FPS (drugi obrazek).

Porównałem z wynikami testów Furmarka sprzed podkręcania i testy poprzez Vulkana wychodzą tak samo jak były, natomiast Furmark (GL) jest teraz szybszy: było 15344 (249 FPS), a teraz jest 15540 (258 FPS), a z 8xAA też jest wyraźnie więcej.

Ktoś coś wie albo jego GPU na Samsungach też ma takie objawy - podkręcamy, Furmark, cofamy podkręcenie i Furmark zostaje na poziomie podkręconego? @Pentium D

A może to jest po prostu błąd Furmarka, bo te 92 FPS są bardzo stabilne - nawet nie drgną, natomiast te 100 FPS-y ciągle się zmieniają +/- 3 FPS-y?

image.thumb.png.b21181e6987cb80bb17260102e0d2aa9.pngimage.thumb.png.89b459e94287ebcc28fac7eed56b182a.png