Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad delikatnym upgradem kompa poprzez dodanie dysku SSD. Z racji tego że b650 eagle nie ma chłodzenia na niższych slotach nvme a moja 4070 Trinity jest wielkim trzy slotowym klocem, a nie chciałbym pakować tam dysku nvme bez chłodzenia to zastanawiam się nad SSD sata 2.5 cala. Jak patrzę na YouTube to różnica wychodzi mniej więcej 1-3 sekundy w ładowaniu gier. Cenowo wychodzi to samo przy zakupie 2tb. (450-500 ziko).

Logicznie byłoby kupić nvme ale mam obawy że nie wejdzie z dodatkowym dokupionym chlodzeniem. Trzeci slot wypada jak jest plastikowa obudowa karty. W jakieś adaptery pcie-nvme to się finansowo nie opłaca bawić. Poza grami dysk będzie robił za magazyn pod filmy i seriale na wyjazdy, a łatwiej jest odkręcić "4 srubki i odpiąc 2 kable" niż demontaż, GPU, wyjęcie dysku i montaż GPU. Mam adapter 2.5 cala do USB a do nvme musiałbym kupić - (kolejne 50-70 zł)

https://www.zotac.com/pl/product/graphics_card/zotac-gaming-geforce-rtx-4070-trinity-0

No i mam dylemat moralny co począć...

Edytowane przez krzysiek_1990
Opublikowano

Mam dyski SATA jak i nvme. Różnica odczuwalna przy ładowaniu gier czy programów jest praktycznie żadna .Na benchmarkach coś ci wyjdzie ale to tylko benchmarki. Co do grzania to Cruciala mam bez radiatora (tylko chodzi na pciex 3.0) i nie ma jakiś srogich temperatur (0 throtlingu) . Mówię tu o normalnym użytkowaniu a nie o non stop kopiowaniu paczek po 100GB itp. 

Jak pod gry to śmiało możesz brać SATA , ty bardziej że wspomniałeś o jego wyjmowaniu.

Na twojej płycie rzeczywiście tak trochę niefortunnie te sloty są umiejscowione.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, nalewator napisał(a):

Różnica odczuwalna przy ładowaniu gier czy programów jest praktycznie żadna

ale przy  kopiowaniu lub sciaganiu gier owszem.

Zostały 2 dyski sata akceptowalne reszta to paździerze ograniczające neta 500mbit 

Poza tym są gry direct storage na którym przy sata moze dropnąć fps np rachet and clanc

Edytowane przez janek25
Opublikowano

ciezko teraz znalezc dobry SSD na sata, jesli ktos zna jakies to niech poleci.

z krotkiego researchu warto zwrocic uwage na

pny cs900, goodramcx400, silicon power a55

co do dyskow m.2; cos lepszego niz kc3000, vp4300 albo NM790 istnieje? przejrzalem tansze produkty i polecane sa legend 860 adaty, sn5000 i sandisk sn850x ale sam nie wiem jak z jakoscią

i tak jak wyzej - nie potrzebujesz igly za najdrozsza kwote do takiego zastosowania

Opublikowano
3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

polecane sa legend 860 adaty,

860  to obecne qlc z zapisem w przedzalach 15-50MB

3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

kc3000

sie tu bedzie przegrzewać,zapiis nawet do 0MB bo ma agresywnie ustawiony trotling.Pomijam ze w zapisie kc3000 new nie błyszczy.Zapis max 1500MB/s

thermal-write.png.89830ddb0901bad8ac012904e93296e6.png

6 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

NM790

tu sie wybiera chińczyka

thermal-write.png.29ad9ffb0b9731fcac1d33888ef0207b.png

Opublikowano (edytowane)

lexarów ns100 to wpakowałem z 10 do różnych laptopów przez ostatnie lata i żaden nikomu nie padł mimo że w każdym robi za dysk systemowy, tym bardziej do takich zastosowań jak autor chce nie ma co panikować i szukać nie wiadomo czego... ;) 

50 minut temu, janek25 napisał(a):

Tu jest mowa o 2TB

Obecnie najlepszy to evo870

I 2tb linkowałem wyżej..

Słyszałem że z samsungami evo potrafią być jakieś problemy na płytach amd (chodzi o kontroler)

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ta jakiś zalozył tu na forum ze mu z fxem nie chodzi czy coś .Malo istotne.Na necie to moge znależć ze hilary clinton ma dziecko z alienem

7 minut temu, Send1N napisał(a):

I 2tb linkowałem wyżej..

ale chronologia postów była o mx500...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zaraz się okaże że sensowne 2tb SSD sata wyjdzie drożej niż nvme + chłodzenie+ adapter pcie i USB 

To jest ciekawa propozycja

https://www.x-kom.pl/p/1139527-kontroler-pc-axagon-pcem2-s-adapter-wewnetrzny-pcie-x16-1x-m2-nvme-m-ke.html

Przez chwilę miałem pomysł, żeby kupić 2x 1tb bo większy wybór np sprawdzona kioxia, ale to chyba bez sensu

https://www.x-kom.pl/p/581060-dysk-ssd-kioxia-960gb-25-sata-ssd-exceria.html

Edytowane przez krzysiek_1990
Opublikowano

Dobra mordki przemyślałem temat. Kupię nvme 1tb i zapakuje w adapter pcie. Może się trafi jakaś fajna promka na Blak Frajer lub Cymbał Mondej xD. Przy obecnym 1tb brakuje mi tak z 200-300 GB pod gry.

Ktoś poleci jakis sensowny adapter pcie -nvme żeby transferu zbytnio nie obcinało, najlepiej od razu z radiatorem. I przykręcany do budy, bo na wkładane to ludzie psioczą. Myśle że 100 ziko powinno wystarczyc