Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.11.2025 o 00:13, j4z napisał(a):

Trafiłem na ciekawe mini monitorki studyjne. Za 2k zł dostajemy aktywne paczuszki, górę na wstędze, liniowy przebieg charakterystyki, bierny BR, wyjście na sub. No wow, trzeba będzie posłuchać kiedyś. 

W ogóle marka wygląda na bardzo interesującą i "uczciwie" wycenioną. Do niedawna nie znałem.

Są bardzo ciekawie zbudowane. Jak wchodzisz cyfrowo, to cały wewn., tor idzie cyfrowo.

Opublikowano
W dniu 16.11.2025 o 14:51, Karister napisał(a):

Pewne artefakty łatwiej jest usłyszeć, gdy nie zagłusza ich nadmierny bas. Podlinkowany materiał jest zaprzeczeniem tego.

Bas w tym nagraniu nie zagłusza reszty. Nie jest go przesadnie dużo. Jednak gra w rejonach, w których może wchodzić w mocne podbicia pomieszczenia, a wówczas może go być za dużo i zagłuszać.

Opublikowano (edytowane)

Bas w tym nagraniu dominuje nad resztą pasma i na pewno nie wszedł mi w podbicia pomieszczenia podczas odsłuchu w słuchawkach. Zresztą nawet gdybym słuchał na kolumnach i trafił na podbicie, tym bardziej by to uwypukliło bas. Raczej pomyliłeś strzałkę z węzłem, jak już. Tak czy siak - nieistotne - bo kwestia jest tego, że byle brzęczyk nie zagra tego, co tam jest nagrane. Duża kolumna w niezaadaptowanym pomieszczeniu też nie. Dlatego zamiast wymyślać bajki i się licytować, lepiej się trzymać faktów. A te są takie, że w ów nagraniu jest dominacja basu nad resztą pasma. Jak ktoś nie umie wysłuchać balansu tonalnego, albo nie ma na czym, zawsze można się wspomóc oczami:

1.thumb.png.fe6c7d5738ce02d6480c60d805d5d37e.png

Basu w opór, a przy okazji elegancka kompresja z YT. Dla porównania FLAC z Tidala:

2.thumb.png.192ceedab40d39d7d3b6f61cd85fd417.png

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Karister napisał(a):

Bas w tym nagraniu dominuje nad resztą pasma i na pewno nie wszedł mi w podbicia pomieszczenia podczas odsłuchu w słuchawkach.

... a słuchawki masz z równym pasmem? (mierzyłeś je?) Wiele modeli słuchawek podbija bas.

Zresztą nawet gdybym słuchał na kolumnach i trafił na podbicie, tym bardziej by to uwypukliło bas.

Są systemy kalibracyjne zrównujące podbicia w zakresie basu, wywołane pomieszczeniem, jak np. Genelec GLM.

lepiej się trzymać faktów. A te są takie, że w ów nagraniu jest dominacja basu nad resztą pasma. Jak ktoś nie umie wysłuchać balansu tonalnego, albo nie ma na czym, zawsze można się wspomóc oczami:

W nagraniach, gdzie jest bas, normalne jest, że jest tam więcej energii. Pooglądaj sobie inne nagrania, gdzie bas nie jest wychlastany.

Basu w opór, a przy okazji elegancka kompresja z YT. Dla porównania FLAC z Tidala:

Obcięte pasmo od góry (a to widać na wykresie pierwszym) to nie to samo co kompresja.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

... a słuchawki masz z równym pasmem? (mierzyłeś je?) Wiele modeli słuchawek podbija bas.

Nie mam. Padło to już wiele razy w tym wątku. Mam słuchawki, które faworyzują górę. Po korekcji są płaskie na basie (z wyjątkiem celowego dołku na midbasie) i średnicy od samych 20Hz. I w tym właśnie clue - wiele sprzętów nie zagra tych rejestrów, więc ludzie nie mają na czym tego ocenić.

W nagraniach, gdzie jest bas, normalne jest, że jest tam więcej energii. Pooglądaj sobie inne nagrania, gdzie bas nie jest wychlastany.

Zwróć uwagę, o czym była oryginalna dyskusja. Wiem, jak wyglądają typowe nagranie i potwierdza to FFT z mojego DAC. Basu jest kilkanaście dB ponad normę (która też już została tu wytłumaczona) w nagraniu, o którym mowa. Pomimo słuchawek o wycofanych niskich tonów względem wysokich nie miałem problemu z wyłapaniem tego przesadzonego basu, bo mam na czym to zrobić. Czy jest to normalne? Temat na osobną dyskusję, która tu także już była i nie czuję potrzeby wznawiania.

Obcięte pasmo od góry (a to widać na wykresie pierwszym) to nie to samo co kompresja.

To jest akurat fałsz. Nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę. Wystarczy samemu sobie skonwertować Flac do MP3 o jakości YT w darmowym Audacity.

Są systemy kalibracyjne zrównujące podbicia w zakresie basu, wywołane pomieszczeniem, jak np. Genelec GLM.

Fajnie, ale nie o tym była mowa. Nie było tu żadnego pomieszczenia.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Dostępność i ilość muzyki na YouTube robi swoje. Tam są nagrania, których nie znajdziesz na innych platformach albo rozdrobnione po różnych serwisach streamingowych + video też robi swoje. Takie perełki np.

Niestety źródło z lepszą jakością zostało usunięte albo niedostępne u nas w kraju

Opublikowano

Teledyski jasna sprawa, i rozumiem łatwość i dostępność ale nie rozmawiajmy o jakości audio na YT bo jej tam po prostu nie ma.

A już na pewno YT nie ma kompletnie sensu jeśli chodzi o jakieś testy audio ze względu na sporą kompresje audio ze o normalizacji głośności nie wspomnę.

Po to się przeszukuje internety aby znaleźć utwory lepszej jakości w mniej lub bardziej legalny sposób.

Opublikowano

Jakość YT jest zła, ale mimo to w ślepym teście jakieś 97% ludzi nie odróżnia jej od FLAC. Warto sobie zrobić taki diff MP3 vs FLAC. Naprawdę dużo zostaje wycięte, słychać całą melodię, która została uwalona przez kompresję. Jednak w praktyce, w natłoku wszystkich dźwięków gubi się ta różnica.

Opublikowano (edytowane)

W swoim sporcie szukania najtańszych sprzętów, postawiłem kupić dongla apple usb c do jack i użyć go do chińskiej płyty głównej, jako dźwiękówka... Na początku znalazłem dwa podróbki lub uszkodzony outlet, które zwracam ,a dziś przyszedł oryginał na 49 zł.

Gra to lepiej niż integry w płytach i nie słyszę nieprawidłowości w dźwięku... Zakłóceń zero, nawet z moimi czułymi aktywnymi głośnikami MFB, które mają wiele lat... Spróbujcie u siebie, zobaczymy kto słyszy istotną różnicę względem swojego sprzętu. :E 
Daje on równy sygnał, więc jeśli ktoś woli kolorowe krzywe to trzeba sobie EQ robić, osiąga do 1V na wyjściu. 
Później założę koszulkę termokurczliwą, aby usztywnić kabel to dłużej posłuży. 

Miałem w życiu dacmagic 100, jakiś chiński, niby wybitny według forów DAC za 1000 zł z ebay, a koniec końców do głównych głośników sprzedałem DAC, bo wyjście z XE9305 jest całkiem dobre, poprawne jak każdy dobrze wykonany sprzęt.
Gdy chcę placebo lepszego dźwięku mam
TempoTec Sonata HD PRO za ~100 zł, kupiony lata temu.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Karister napisał(a):

Mam słuchawki, które faworyzują górę. Po korekcji są płaskie na basie

Masz pomiar, pokazujący że nie mają podbicia basu? Bo po prostu ani z pomiaru (o czym za chwilę), ani z tego co słyszę (na neutralnym sprzęcie), nie wskazuje na te basowe rewelacje w tym utworze, o których insynuujesz.

od samych 20Hz. I w tym właśnie clue - wiele sprzętów nie zagra tych rejestrów,

W tym utworze nie musi coś grać od 20Hz (bez spadku SPL), bo typowe uderzenie basu kończy się na 41Hz w tym nagraniu:

de00abef5f963.png

a najniżej (rzadszy przypadek w tym nagraniu) przy 30Hz, jednak tutaj już widać filtr górno-przepustowy wstawiony przez realizatora:

f4f5642315814.png

Wiem, jak wyglądają typowe nagranie i potwierdza to FFT z mojego DAC.

Tia. Na czymś takim niewiele widać, więc bym sobie darował tak niedokładne pod wzgl. takich analiz narzędzia.

Basu jest kilkanaście dB ponad normę (która też już została tu wytłumaczona) w nagraniu, o którym mowa. Pomimo słuchawek o wycofanych niskich tonów względem wysokich nie miałem problemu z wyłapaniem tego przesadzonego basu, bo mam na czym to zrobić. Czy jest to normalne?

Nie jest normalne, że coś takiego w tym nagraniu masz. Wyżej masz precyzyjną analizę FFT, a ja to odsłuchiwałem na skalibrowanych monitorach studyjnych (przez Genelec GLM) i nie stwierdzam tam jakiegoś przesadzonego basu.

To jest akurat fałsz. Nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę

Tylko Ty wprowadzasz ludzi w błąd. Fałszem jest to co Ty twierdzisz (że na wykresach/widmach które wkleiłeś widać kompresję). No ale spoko - zaznacz w Paint na tych widmach gdzie masz widoczną rzekomo tą "kompresję" i jeszcze może napisz, czy chodzi o kompresję dynamiki, czy kwestie kompresji stratnej.

Fajnie, ale nie o tym była mowa. Nie było tu żadnego pomieszczenia.

Jak ktoś odsłuchuje na kolumnach, to wpływ pomieszczenia jest, więc o tym jest mowa, że może to spowodować w punkcie odsłuchowym nadmiar basu.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

jedne z najtanszych podłogówek

Głośniki i pełnowymiarowe słuchawki to niestety już trochę co innego, bo niestety trzeba to porządnie wykonać i jest tam dużo mechaniki, a nie tylko elektroniki. Ale ciekawe co tam zmajstrowali, bo same głośniki w kolumnach można zrobić w miarę "tanio" i dobrze.

U siebie mam DIY 3SM w głównym nagłośnieniu, bo retro jest zbyt upierdliwe w remoncie, a nowe zasypane są toną marketingu i marży, które trzeba przefiltrować. Odkupiłem od dawnego znajomego po ~koszcie budowy.
Sony SS-B5 robiły na mnie większe wrażenie wyglądem, ale sprzedałem póki działały. :E W obecnym ustawieniu byłyby pewnie lepsze od 3SM, ale przy małym pomieszczeniu to i tak przesada. Tak samo jak moje wymarzone Sony SS-F7, na które już nie poluję.

Ale serio, ktoś z drogim torem audio mógłby kupić najtańsze, poprawne źródło jakim jest ten kabelek Appla i napisać jak wrażenia z porównania. Jest za 
49,89 na allegro + smart lub strona apple 55 zł z darmową wysyłką. Za 37 zł nowe + 30 zł outlet dostałem podróbki lub uszkodzone, bo grały koszmarnie i lecą na zwrot.
Chińczyki robią podobne sprzęty trochę taniej, ale to mniejsza pewność i za 100-150 zł są już z lepszą funkcjonalnością, wykonaniem i mocą.

Edit. Zerknąłem na stronę STX i ładnie rozwinęli się przez te lata. Ciekawe czy proste i kompletne 
STX Electrino M-100 Active grałyby lepiej lub podobnie do tych 3SM. 

Opublikowano (edytowane)

@jankoooW sumie od chyba 7 lat nie obserwuję rynku, więc nawet nie wiem co potrafią teraz zrobić. :E Coś z Polski? Wyrosły kolejne firmy obok STX i Pylon?
Śledziłem głównie retro oraz poczynania naszych firm, a mój końcowy wniosek był taki, że współczesne projekty, w których jest inżynieria, a nie sam marketing już dawno przegoniły starocie i za ~1000 zł można było coś współczesnego zrobić lub kupić, nie martwiąc się o części.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Karister napisał(a):

@Kyle, czemu tak bezczelnie i prosto w oczy kłamiesz? Dzięki za ten wykres FFT, idealnie potwierdza to, co napisałem i zaprzecza Twoim banialukom. Pofatygowałeś się chociaż o odczyt skali na osi własnego wykresu? Tego basu wyszło Ci jeszcze więcej, niż ja pisałem - nieźle. Trzeba być głuchym i ślepym jednocześnie, żeby nie ogarnąć, jak absurdalnie jest on tam podbity. Takie tam skromniutkie osiem razy głośniej na basie od średnich i wysokich. Niezła sieczka. Grubo, jak tego nie słyszysz na swoim sprzęcie i nie potrafisz odczytać z własnego pomiaru.

Wygląda to jak inne typowe utwory. Widzę, że nie masz rozeznania w tym temacie, skoro wypisujesz takie bzdury jak wyzej.

Co do kompresji - tu również możesz odwracać kota ogonem i kłamać tyle razy, aż sam w to kłamstwo uwierzysz. Szkoda tylko, że potem inni, których to właśnie Ty wprowadzasz w gigantyczny błąd, będą te bzdury dalej powielać. Tak, na tamtym wykresie ode mnie wyraźnie widać konsekwencje kompresji. Jak tego nie widzisz, pora się dedukować, bo to absolutnie nie jest efekt działania filtra, co zostało już udowodnione przeze mnie na kolejnym diagramie. W ogóle jak coś takiego mogło Ci się pomylić? Wrzuć sobie tam bezstratną wersję tego nagrania i żadnego filtra nie będzie od realizatora. Co więcej, gdyby to był filtr, to dolnoprzepustowy, nie górnoprzepustowy, jak sama nazwa wskazuje. Także motasz, motasz i jeszcze raz motasz podstawowe pojęcia. Oczywiste jest, że mowa tam była o kompresji stratnej, bo taka właśnie występuje na YT, o którym od początku mowa.

Nadal nie widać po Twoich "widmach" że jest tam kompresja. Nie ośmieliłeś się tego zaznaczyć, by "udowodnić" swoją tezę. No i na koniec pomyliłeś filtr górno-przepustowy zastosowany przez realizatora na basie, z filtrem dolno-przepustowym przy kilkunastu kHz, który widzę na Twoich widmach (a dokładnie na jednym).

Byłoby Ci łatwiej nie popełniać tylu podstawowych błędów, gdybyś się trzymał tematu i nie powtarzał kilka razy tych samych błędnych założeń, które sobie wyimaginowałeś. Ja piszę, że robiłem odsłuch na słuchawkach, a Ty w kółko  z uporem maniaka o odsłuchu na kolumnach. Super, tak, w przypadku głośników ważna jest akustyka. Każdy to wie i było to już tutaj to wspomniane tak z pół tuzina razy. Mam napisać jeszcze raz, że ja korzystałem z mało basowych słuchawek podczas oceniania tego utworu, a i tak udało mi się wysłuchać kosmiczne podbicie basu, które to potwierdziłeś własnoręcznie zapodanym FFT? Druga sprawa, to zrozum najpierw pojęcia, które sam stosujesz. Zacznij na spokojnie od decybeli, skali wykładniczej oraz logarytmicznej, potem sobie skompresuj kilka bezstratnych plików do jakości 320, 256 i 192kbps. Bardzo łatwo zaobserwujesz wówczas, co stanie się z pasmem. Ni będzie tu żadnego filtra, a wysokich będzie ubywać coraz więcej. Dokładnie tak, jak pokazałem. Będzie je równo uwalać od najwyższych częstotliwości. Wówczas możemy porozmawiać o dynamice, bo to jest jeszcze inny temat.

Tak więc, proszę jeszcze raz, nie kłam więcej, że to ja kogoś wprowadzam w błąd, kiedy sam wklejasz wykres, który zaprzecza Twoim własnym i niestety całkowicie błędnym twierdzeniom.

Przecież sam wprowadzasz ludzi w błąd, piszesz bzdury, a do tego robisz to w prowokacyjny sposób.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Jeśli dla kogoś 30dB niczym szczególnym się nie wyróżnia, to świadczy to o umiarkowanym ubytku słuchu wedle przyjętych norm. Ano mam, mam rozeznanie w temacie. Całkiem spore. Do tego rozumiem co nieco fizyki oraz potrafię podstawiać liczby do wzorów z logarytmem. Dlatego właśnie tak łatwo mi wypunktować bzdury, które sam napisałeś, a potem podważyłeś własnym FFT. EoT?

Edytowane przez Karister
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Karister napisał(a):

Jeśli dla kogoś 30dB niczym szczególnym się nie wyróżnia, to świadczy to o umiarkowanym ubytku słuchu wedle przyjętych norm. No mam, mam rozeznanie. Całkiem spore. Dlatego właśnie tak łatwo mi wypunktować bzdury, które sam napisałeś, a potem podważyłeś własnym FFT. EoT?

Nie, nie masz rozeznania. Nawet własnych "wklejek" nie rozumiesz. I nie ... nie będzie "EoT" bo po prostu mnie obrażasz i pokazujesz swój zerowy stan wiedzy (nawet nie potrafiłeś zaznaczyć w paint gdzie niby widać kompresję na Twoich "widmach").

Początek utworu Celine Dion - D'eux - Pour Que Tu M'aimes Encore

9d749b1ebbe76.png

- co? ... bas w kosmosie? :lol2:

Przestań pisać bzdury i zarzucać mi kłamstwo. Jedyne co do tej pory "wypunktowałeś" to swoją niewiedzę.

To po prostu jakaś FARSA. Siedzę w temacie AUDIO od wielu lat i widzę kto plecie bzdury, a już manipulowanie i zarzucanie mi tego co robisz sam, jest szczytem bezczelności.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karister napisał(a):

Możesz sobie odszczekiwać, ile chcesz, że ja nie rozumiem, ale póki co to właśnie ja z Twojego własnego wykresu policzyłem,

Tutaj też pewnie "bas kilkadziesiąt dB "przestrzelony" co? :lol2:

fff9c0104d9f9.png

No ale jak ktoś myli skutki kompresji z użyciem filtra, którego nie umie poprawnie nazwać, to czego tu się spodziewać?

No właśnie sam to robisz. Ponawiam pytanie, gdzie ta "kompresja" na widmach które wklejałeś?

Przypomnę o które chodzi:

4d9a852f23988.png

... no ... czekam.

Cały utwór tak brzmi?

... w ogóle wiesz, co wklejany przeze mnie wykres przedstawia? (pytanie retoryczne, bo skoro zadajesz takie pytanie, to nawet nie masz zielonego pojęcia co to jest)

Tym czasem dalej czekam, aż mi w paint zaznaczysz na swoich wklejkach, gdzie tam widać kompresję (bo pisałeś, że ją tam widać).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Co konkretnie robię? Potrafię przeliczyć decybele? Odróżniam filtr dolno- od górnoprzepustowego? Rozumiem wpływ kompresji na obcięcie pasma w utworze? Tak, faktycznie wszystko to jest prawdą. Wkleiłem dwa widma. Na jednym jest obecne całe pasmo, aż do 20kHz i więcej. Na drugim uwalone jest niemal wszystko powyżej ~15kHz. To jest jakoś specjalnie trudne do zauważenia? Takie są właśnie konsekwencje agresywnej kompresji stratnej obecnej na YT czy w MP3. Proste do zreprodukowania we własnym zakresie.

Opublikowano
Teraz, Karister napisał(a):

Co konkretnie robię?

Gdzie kompresja, którą rzekomo widać na Twojej wstawce?

Teraz, Karister napisał(a):

Rozumiem wpływ kompresji na obcięcie pasma w utworze?

Kompresja stratna, a kompresja dynamiki, a uaktywnienie filtra dolno-przepustowego w czasie kompresji (można tego nie robić) to są zupełnie różne kwestie.

Opublikowano

Panowie nie ma co się spuszczać nad detalami bo to "luźny kącik audio"

2 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Coś z Polski? Wyrosły kolejne firmy obok STX i Pylon?

chińczyki z niemiec... jutro zdam relację... jak będą tego warte... ;)

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karister napisał(a):

Wkleiłem dwa widma. Na jednym jest obecne całe pasmo, aż do 20kHz i więcej. Na drugim uwalone jest niemal wszystko powyżej ~15kHz.

No ... dokładnie to tam widać. ... ale nie widać tam ani kompresji dynamiki, anie kompresji stratnej, tylko obecność filtra dolno-przepustowego! (to samo mogę zrobić bez kompresji)

Opublikowano (edytowane)

Nie odróżniasz kompresji do dynamiki - w tym problem. Tam nie ma żadnego filtra! Obudź się, człowieku! Różne rzeczy można zrobić na wiele sposobów. Tam jest wynik działania kompresji stratnej, nie filtra.

Edytowane przez Karister