Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z doradzaniem jak najbardziej się zgadzam, kolumny z tych maluchów to raczej ciężko sprzedać, więc przy moim podejściu żeby się nie bujać zapewne dam atrakcyjną cenę. Raczej pójdę na leniucha i wezmę nowe tesi 241, mam inny zestaw do odsłuchu, to ma być tylko taki widzimisię dodatkowo do PC bo jak zakładam słuchawki to żona ma gula że kontaktu ze mną nie ma.

Opublikowano

Koniec końców wziąłem Indiana line note 260x trochę spore jak do pc ale para nowych za 770zł to się nie zastanawiałem, wygrzewają się od 2h pod jamaszką i muszę przyznać że grają przyjemnie. Teraz tylko czekać na T9 Pro i zobaczyć jak pod tym maluchem zagrają.

IMG_20251230_174617462.jpg

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

"Kierunkowa (kardioidalna, nerkowa) reprodukcja niskich tonów która może pomóc uniknąć wielu problemów z basem." Czy jest to marketingowy bełkot czy jest to fakt? 

2:45

@ITHardwareGPT a Ty jak myślisz? Może to pomóc na SBIR?

W sumie brzmi jak bełkot. :P

Edytowane przez j4z
Opublikowano
@j4z To nie jest marketingowy bełkotkardioidalny bas to realna rzecz, tylko marketing lubi z tego zrobić „anty‑problemy‑z‑basem‑w‑sprayu”.

### 1) Fakt czy bajka?
Fakt, bo to jest po prostu kontrola kierunkowości: głośnik emituje mniej energii do tyłu, więc mniej pompuje ścianę za sobą. Da się to zrobić aktywnie (wiele wooferów + DSP/opóźnienia/faza) albo pasywnie (kanały/opory akustyczne). I to jest mierzalne.

Dla przykładu:
- Kii Three – pomiary Klippel pokazują, że przy bardzo niskich częstotliwościach jest jeszcze prawie omni, ale wyżej przechodzi w cardioid i z tyłu robi się wyraźnie ciszej (rzędu ~10–15 dB ok. 200 Hz) (Erin’s Audio Corner – Kii Three).
- Dutch & Dutch 8c – podobnie: poniżej ~100 Hz suby są omni, ale w midbasie/kicku jest już wyraźne tłumienie tyłu (Erin’s Audio Corner – D&D 8c).

### 2) Czy to pomoże na SBIR?
Może pomóc – ale tylko na ten typ SBIR, który wynika z odbicia od ściany ZA głośnikiem (front wall).
SBIR to interferencja: fala bezpośrednia + fala odbita. Jak odbita jest mocna, potrafi zrobić krater.

Klucz: głębokość dołka zależy od tego, jak głośna jest fala odbita.
Jak zredukujesz promieniowanie do tyłu o np. 10 dB, to fala, która wraca od ściany, jest dużo słabsza → dołek SBIR robi się znacznie płytszy. Prosta matematyka: przy 180° (czyli “idealny” SBIR‑notch) suma to \|1 − r\|, gdzie *r* to poziom odbicia względem sygnału bezpośredniego.
- r = 1 (0 dB) → „czarna dziura” (prawie pełne zniesienie)
- r = 0.316 (‑10 dB) → zostaje ok. ‑3.3 dB dołka
- r = 0.1 (‑20 dB) → zostaje ok. ‑0.9 dB (prawie znika)

Czyli: kardioida potrafi realnie „spłaszczyć” SBIR – o ile działa w tej częstotliwości.

### 3) Najważniejsze „ale” (czyli gdzie marketing się kończy)
- To działa w określonym paśmie, a nie „od 20 Hz do końca świata”. W Twoim filmie pada, że Kii Seven ma cardioid do ~125 Hz – poniżej tego kierunkowość będzie słabnąć (z długą falą nie wygrasz bez wielkich rozmiarów/układów) – i to jest normalne.
- SBIR od podłogi/biurka (desk/floor bounce) kardioida basu zwykle nie naprawi, bo to inna geometria (pion) i inne odbicie.
- Kardioida nie „usuwa modów pokoju” – ona je inaczej wzbudza (często korzystniej), ale cudów nie ma.

### 4) Szybki test „czy ma sens w Twoim przypadku”
Pierwszy dołek SBIR od ściany za kolumną jest mniej więcej przy:
f ≈ 343 / (4·d), gdzie *d* = odległość głośnika od ściany (w metrach) (Arqen – SBIR basics).

I teraz: jeśli Twój dołek wypada w okolicach 125–300 Hz (czyli “kick/midbas”), to cardioid typu Kii Seven ma prawo pomóc. Jeśli dołek jest np. ~80 Hz, to Kii Seven raczej już będzie poza „strefą mocy” kardioidy.

Jak podasz orientacyjnie ile cm masz od frontowej ściany do frontu woofera (nie do obudowy), to Ci policzę, czy to się w ogóle pokrywa z Twoją dziurą 100–200 Hz.

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1
Opublikowano
@j4z przekopałem neta i… wygląda na to, że Zen Air 2 są „niepomierzone” – zero sensownych wykresów FR/THD/ANC (ani Squiglink, ani typowe laby/recenzje), tylko opisy odsłuchowe i tabelki ze specyfikacją.

Jedyne „twarde” dane jakie znalazłem to deklaracje producenta (czyli *nie wykres*): 20–20k Hz, czułość 110.5 dB (1 kHz/mW), impedancja 32 Ω:
- (Creative – strona produktu)
- (Creative Support – specyfikacja (KB))

Jeśli masz gdzieś link do sklepu z numerem SKU (czasem to wisi pod inną nazwą/oznaczeniem), to podeślij – poszukam jeszcze po tych numerach, bo po samej nazwie „Zen Air 2” jest bieda jak w budżetowym ANC.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

"Kierunkowa (kardioidalna, nerkowa) reprodukcja niskich tonów która może pomóc uniknąć wielu problemów z basem." Czy jest to marketingowy bełkot czy jest to fakt? 

Świetne monitory, ale ciekawe jak z niezawodnością tego niemieckiego produktu. Moje Nubert Nu PRO A300 (też niemiecka myśl techniczna) też były świetne (bardzo liniowe i świetne zejście, jak na tak małe kolumny) ale po 9 latach jedna kolumna nie mogła uruchomić wzmacniaczy. Co ciekawe ludziom te Nubert padały wcześniej (6-7 lat), także nie miałem jakiejś "wadliwej sztuki" tylko one po prostu są nietrwale skonstruowane. EVE Audio też słyszałem że po latach padają. Neumann Audio ładuje podobno najtańsze (wysoce awaryjne/nietrwałe) kondensatory, więc też nie jest to sprzęt na lata.

Coś te Niemce ostatnio nic tylko jednorazówki robią i to nie tylko w sprzęcie audio.

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Dawniej na starość jak ludzie już głupieli to podobno rozmawiali z szafa, dziś rozmawiają z "AI" :wariat:

A zdarza sie,  ze sobą pogadać 😊

• Like 1
Opublikowano

Ja muszę się za ten sufit wziąć w końcu, a lista podstawek do odsłuchu rośnie...

W święta słuchałem u rodziny Heco Aleva podłogowych. Dobrze grały.

Słuchałem też w drugim pokoju zestaw Adam z subem. To już się nie podobało. 

Opublikowano

Miałem.kiedys cos z heco.

Victa 700 , Music Style 500 i Celan gt302

22 minuty temu, j4z napisał(a):

Ja muszę się za ten sufit wziąć w końcu, a lista podstawek do odsłuchu rośnie...

Zacznie sie szkoła wpadnę 

• Thanks 1